Ajankohtaista arkisto

20.5.2013 13.31

Tasavertaisuutta dialyysihoitoon, vaatii Munuais- ja maksaliitto

Dialyysihoitomuodon valintamahdollisuuksissa on suuria alueellisia eroja, toteaa Munuais- ja maksaliitto.

Osassa sairaanhoitopiireistä kotidialyysin osuus on vähäistä tai kotona omatoimisesti tehtävää hemodialyysiä ei ole tarjolla lainkaan. Mikäli kotihemodialyysihoidon järjestäminen pienessä yksikössä ei ole muutoin mahdollista, voisi vaativan koulutus- ja päivystystoiminnan keskittää isompiin dialyysikeskuksiin. Oman hoitopaikan tulisi kuitenkin sijaita aina mahdollisimman lähellä kotia.

Dialyysihoito korvaa omien munuaisten toimintaa. Dialyysihoitoon tulee noin 450 uutta potilasta vuodessa. Dialyysissä olevien määrä kasvaa jatkuvasti väestön ikääntyessä. Suurin osa aloittaa hemodialyysin hoitoyksikössä. Joka neljäs aloittaa kotona suoritettavan vatsakalvodialyysin ja vain pari prosenttia kotihemodialyysin. Kotidialyysi on kustannustehokas ja vaikuttava hoitomuoto.

Sairastuneilla on oltava oikeus valita itselleen ja omaan elämäntilanteeseensa sopivin dialyysimuoto. Omatoiminen hoito parantaa elämänlaatua ja ennustetta, koska dialyysissä ei tarvitse käydä sairaalassa kolmasti viikossa, vaan hoidon voi tehdä itselleen sopivana ajankohtana riittävän usein. Sairaala voi olla kaukana kotoa, ja hoitopäivän pituudeksi saattaa tulla matkoineen jopa yli 8 tuntia.

Munuais- ja maksaliiton kannanotto dialyysihoitojen saatavuuteen



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010