Tuoreet aiheet ja uutiset meiltä

rss Ajankohtaista

16.9.2024

Katso maanantaina 16. syyskuuta ilmestyneen Diabetes-lehden juttunostot


Syyskuun Diabetes-lehden teema on hyvinvointi. Katso nostot maanantaina 16.9. ilmestyvän lehden jutuista alta. Jäsenemme voivat lukea juttuja myös verkkolehdestä.

Onnen lähteillä

Mistä koostuu hyvä arki ja tasapainoinen elämä? Neljä eri-ikäistä ihmistä kertoo, miten he pitävät huolta hyvinvoinnistaan, mitkä asiat tuottavat heille iloa elämässä ja mikä heidän mielestään on elämän tarkoitus.

Hellyyttä, hoivaa ja huolenpitoa


Lemmikit voivat lievittää yksinäisyyttä, madaltaa verenpainetta, vähentää stressihormonien kuormaa ja saada omistajansa ulkoilemaan. Ne tuovat elämään säännöllisyyttä ja ovat aina iloisia nähdessään omistajansa. Psykoterapeutti Atte Variksen Alva-koira on hänen hyvä ystävänsä, joka vie hänet ulos säällä kuin säällä.

Elintavat vaikuttavat erektioon

Omien valintojen avulla on mahdollista ehkäistä ja vähentää erektiopulmia. Keinot ovat tuttuja: painohallinta, säännöllinen liikunta, terveellinen ravitsemus, riittävä uni, päihteettömyys, verenpaineen hoito ja stressin välttäminen. Apua erektio-ongelmiin kannattaa hakea lääkäriltä erittäin herkästi, sillä erektio-ongelmat altistavat itsetunto- ja parisuhdeongelmille. Lue juttu verkkolehdestä.

Laajakirjoinen enterovirusrokote voi purra tyypin 1 diabetekseen

Tyypin 1 diabeteksen puhkeamisen oletetaan aiheutuneen enterovirusinfektiosta ainakin osalla sairastuneista. Tampereella on käynnissä tutkimus, jonka yhtenä tavoitteena on löytää taudin ehkäisemiseen laajakirjoinen enterovirusrokote. Tutkimuksessa haetaan myös keinoja enterovirusinfektioiden kroonistumisen estämiseen, akatemiatutkija Minna Hankaniemi kertoo.

Sami Keski-Vähälä: Diabetes on lahja

Diabetesdiagnoosi oli käsikirjoittaja Sami Keski-Vähälälle yllätys, mutta ei katastrofi. Se on saanut hänet pitämään parempaa huolta itsestään. Hän ei ole koskaan kapinoinut sairautta vastaan eikä hän välttele mitään, vaan tekee kaikkea mitä ennenkin. Hän saa tyydytystä, kun onnistuu monimutkaisessa hoidossa. Jos hän ei ota tautia haltuun, sitä ei tee kukaan muukaan. En tiedä älyttömästi tästä sairaudesta, mutta tiedän, miten kehoni toimii, hän sanoo.

Unelma emännyydestä toteutui

Pikkutyttönä Riikka Suutarilla oli kaksi unelmaa: tulla presidentiksi tai maatilan emännäksi. Jälkimmäinen haave toteutui. Hän haluaa tarjota tilan eläimille parhaat mahdolliset olosuhteet. Diabetes tuo haasteita tilanhoitoon, joka on usein ennalta-arvaamatonta, eikä työn touhussa aina ehdi syömään. Stressaavan työpäivän jälkeen hän menee navettaan ottamaan vasikkaterapiaa.

Tasainen ateriarytmi auttaa diabeteksen hoidossa

Kun ateriarytmi on tasainen, verensokeri ja paino pysyvät paremmin hyvissä lukemissa. Epäsäännöllinen ruokarytmi kasvattaa nälkää ja annoskokoja, mikä voi johtaa painonnousuun. Valitse kuitupitoisia hiilihydraatteja: niitä on erityisesti täysjyväisissä viljoissa, palkokasveissa, marjoissa, hedelmissä, juureksia, pähkinöissä, siemenissä ja manteleissa. Vaihda kovat rasvat pehmeisiin ja vähennä suolan saantia.

Tanssi on kokonaisvaltainen terveyspommi

Tanssi tekee hyvää mielelle, keholle ja aivoille. Tanssiminen auttaa myös luomaan yhteyden toisiin ihmisiin. Musiikin tavoin tanssiminen tukee muistia, keskittymistä ja luovuutta ja lievittää stressiä. Kaikki osaavat tanssia: jo käsien heiluttelu musiikin tahtiin on luovaa tanssimista, ja se voi rohkaista liikuttamaan myös muuta kehoa.

Luonto lisää myönteisiä tunteita

Luonto parantaa hyvinvointia: jo pienet päivittäiset piipahdukset puistoihin tai lenkkipoluille voivat vaikuttaa suuresti koko elämänlaatuun. Luonnossa verenpaine ja stressihormoni kortisolin pitoisuus veressä laskevat, ja parasympaattisen hermoston toiminta lisääntyy: näin olo alkaa tuntua hyvältä ja rauhalliselta. Luonnossa kannattaa liikkua aistit avoimina: miltä siellä tuoksuu, millaisia ääniä siellä kuuluu ja millaisia eläimiä, kasveja ja värejä siellä näkyy.

Liikenteessä lääkärin lausunnolla

Diabetesta sairastava kuljettaja vastaa itse omasta ajokunnostaan. Kun hänellä on verensokeria alentava lääkitys, hänen täytyy tarkistaa, että hänen verensokerinsa on turvallisella tasolla ennen autoilemaan lähtöä. Pitkillä automatkoilla verensokeri kannattaa tarkistaa kahden, kolmen tunnin välein. Lääkäri arvioi ryhmän 1 kuljettajien ajoterveyttä 1–5 vuoden välein.

Kakkostyypin diabeteksen hoitoa voi iäkkäänä keventää

Hoidon helpottaminen ja elämänlaatuun keskittyminen voi olla parasta hoitoa tyypin 2 diabetesta sairastavalle ikäihmiselle. Ikä ei kuitenkaan kerro kaikkea: tärkeämpää on ihmisen toimintakyky ja kokonaistilanne, ja siksi yksilölliset hoitoratkaisut ovat tärkeitä. Liian matala verensokeri on iäkkäälle iso riski. Muitakin lääkityksiä voi olla tarpeen muuttaa. Esimerkiksi jos verenpainelääke aiheuttaa huimausta, se täytyy vaihtaa toiseen valmisteeseen.

Eeron kaksi sairautta

Eero sairastui tyypin 1 diabetekseen kesällä, ja syksyllä hän aloitti koulun. Siellä hänen apunaan oli koulunkäynninavustaja. Aluksi erityisesti lukuisat pistokset harmittivat Eeroa. Sen jälkeen älypumppu on helpottanut hoitoa: hän pääsi leirikouluunkin ilman vanhempia. Iman diabetesdiagnoosia ei olisi selvinnyt, että hänellä on myös toinen vakava sairaus,
Shwachman-Diamondin oireyhtymä, joka voi aiheuttaa monenlaisia vaivoja. Eerolla niitä ei ole, mutta tauti vaatii säännöllistä seurantaa.

Tilaa Diabetes-lehti tästä.


Palaa otsikoihin