Diabetes arjessa -kysely

Diabetes arjessa -kysely 2024

Auta meitä vaikuttamaan diabetesta sairastavien hyvän elämän puolesta ja vastaa Diabetes arjessa -kyselyyn!

Haluamme jälleen kuulla, millaista diabetesta sairastavien ja heidän läheistensä arki juuri nyt on. Kysymme sinulta muun muassa jaksamisesta, elintottumuksista, taloudellisesta pärjäämisestä ja ihmissuhteista sekä diabeteksen yhteydestä niihin. 

Käytämme kyselyvastauksia vaikuttamistyössämme diabetesta sairastavien arjen hyvinvoinnin parantamiseksi sekä toimintamme ja palvelujemme kehittämisessä.

Julkistamme kyselyn tulokset diabetesviikolla marraskuussa, tulosraportti löytyy tuolloin myös tältä sivulta. Tämän vuoden kysely on jatkumoa vuosina 2020 ja 2022 tekemillemme kyselyille, niiden raportit löydät alta.

Vastaa kyselyyn tästä viimeistään 31.8.2024. Kiitos!

Lisätietoja kyselystä antaa Diabetesliiton kehittämispäällikkö Reetta Korkki, sähköposti reetta.korkki(at)diabetes.fi.

Enkäten Diabetes i vardagen 2024

Välkommen att svara på enkäten Diabetes i vardagen. Syftet med enkäten är att få information om hur vardagen och välbefinnandet i vardagen ser ut för personer med diabetes för tillfället. Enkäten innehåller frågor om bland annat hur man klarar sig i vardagen, livsstil, ekonomi och mänskliga relationer, och hur diabetes är kopplat till dessa.

Uppgifterna som fås via enkäten används i påverkansarbete för att förbättra välbefinnandet i vardagen för personer med diabetes och för att utveckla Diabetesförbundets verksamhet och tjänster. Ett sammandrag av enkäten publiceras under diabetesveckan i november.

Svara här senast 31.8.2024. Tack!

Diabetes arjessa -kysely 2022

Diabetesliitto teki lokakuussa 2022 verkkokyselyn, johon vastasi 4 463 henkilöä: diabetesta sairastavia ja heidän läheisiään. Kyselyvastausten perusteella koottu Diabetes arjessa -raportti kertoo, millaista vastaajien arki diabeteksen kanssa on.

Diabetesta sairastavat elävät pääsääntöisesti onnellista arkea ja jaksavat hyvin, vaikka diabetes haastaa ja kuormittaa arkea monin tavoin. Diabetes edellyttää asioiden ennalta suunnittelua, mikä tarkoittaa sitä, että spontaani tekeminen jää usein pois. Monet myös kokevat diabeteksen heikentävän elämänlaatua ja jaksamista. Jatkuva säätäminen ja tasapainoileminen herättää tunteita onnistumisesta ja tyytyväisyydestä aina turhautumiseen ja väsymiseen asti.  

Tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten arjessa korostuvat diabeteksen kokonaisvaltaisuus ja jatkuvaa huomiota vaativa hoitaminen. Hoitoväsymys on hyvin yleistä, ja diabeteksen koetaan usein heikentävän elämänlaatua.

Tyypin 2 diabetesta sairastavilla diabetes ei pääsääntöisesti ole aivan yhtä kokonaisvaltaisesti läsnä arjessa kuin tyypin 1 diabetesta sairastavilla. Heidän arkeaan haastavat erityisesti lisäsairaudet ja muut sairaudet sekä ikääntyminen ja sen mukanaan tuomat vaivat. Monet kertovat kuormittuvansa erityisesti puutteellisten hoitovälineiden sekä riittämättömän hoidonohjauksen vuoksi.

Diabetesta sairastavien lasten ja nuorten vanhempien arkea rytmittävät lapsen diabetes, perhe-elämä ja oma työ. Heille ei jää tarpeeksi aikaa nukkua ja levätä eikä pitää yllä sosiaalisia suhteita. Hoitoväsymys on yleistä. Useat kokevat jääneensä varsin yksin lapsen diabeteksen kanssa, ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on myös jäänyt taka-alalle.

Monet kyselyyn vastanneista toivovat, että arki diabeteksen kanssa huomioitaisiin nykyistä systemaattisemmin osana hoidonohjausta ja vastaanotoilla keskusteltaisiin enemmän jaksamisesta. Keskustelua toivotaan myös hoidon toteuttamisesta arjessa, sillä nyt monella suuri osa voimista kuluu verensokeriarvojen kanssa taisteluun, säätämiseen ja huolehtimiseen.

Tutustu Diabetes arjessa 2022 -kyselyn raporttiin tästä:

Diabetes arjessa 2022 -raportti (pdf) (580.3 KB) 

Diabetes arjessa -kysely 2020

Klikkaa kuvaa, näet sen isompana.
Diabetesliitto toteutti syksyllä 2020 Diabetes arjessa -kyselyn. Sen tavoitteena oli selvittää, millaista on diabetesta sairastavien arki ja arjen hyvinvointi.  Kysely sisälsi kysymyksiä muun muassa arjen jaksamisesta, elintottumuksista, taloudellisesta pärjäämisestä ja ihmissuhteista.

Kyselyyn saatujen vastausten perusteella diabetesta sairastavat ja heidän läheisensä ovat melko tyytyväisiä arkeensa. Erityisen tyytyväisiä he ovat ihmissuhteisiinsa. Valtaosa vastanneista (88 %) koki elämänlaatunsa hyväksi tai melko hyväksi.

Diabetes vaikuttaa kuitenkin moneen arjen osa-alueeseen. Yli puolet (67 %) koki, että diabetes vaikuttaa elämänlaatuun heikentävästi ja 59 % koki, että diabetes vaikuttaa jonkin verran myös arjessa jaksamiseen.

Kyselyyn vastasi 2234 diabeetikkoa, 163 diabetesta sairastavan lapsen vanhempaa ja 35 diabeetikon muuta läheistä. Vastaajissa oli mukana kattavasti eri ikäisisä diabetesta sairastavia ja heidän läheisiään, myös eri diabetestyyppiä sairastavia osallistui kyseluun kattavasti: vastanneista 43 % sairasti tyypin 1 diabetesta ja 52 % tyypin 2 diabetesta. Yli puolet vastaajista oli sairastanut diabetesta pidempään kuin 10 vuotta.

Tiivistelmän vastauksista näet oheisesta kuvasta sekä YouTube-videolta. Varsinainen raportti löytyy pdf-tiedostona alta.

Sivua viimeksi päivitetty: 18.6.2024