Kuntoutuskysely


Tämä kysely on sinulle diabetesta sairastava tai riskiryhmään kuuluva yli 16-vuotias nuori tai aikuinen

Arki diabeteksen ja sen riskin kanssa vaatii paljon huomiota arjessa. Elämän eri vaiheet itsessään tuovat muutoksia ja sairauskin saattaa muuttua / edetä ajan myötä ja tuoda mukanaan uusia haasteita omahoitoon, osalle myös lisäsairauksia. Hyvä omahoito arjessa on tavoiteltavaa, tärkeää. Sen saavuttaminen voi kuitenkin toisinaan tuntua arjessa vaikealta.

Kokemukseen pärjäämisestä ja niin sanotun hyvän hoidon ylläpitämisestä, kun se tuntuu vaikealta, on tärkeää löytää tukea. Juuri tällöin kuntoutus tai erilaiset kuntoutumista tukevat toiminnot voivat olla merkityksellisiä mahdollisuuksia / tukimuotoja. Ne tarjoavat mahdollisuuden pysähtymiseen, itselle ajan ottamiseen, omien voimavarojen, tietojen ja taitojen päivittämiseen sekä oman toimintakyvyn ml. työelämä, harrastukset, sosiaaliset verkostot tarkasteluun ja vahvistamiseen.

Suomalainen kuntoutusjärjestelmä on juuri nyt suuressa mullistuksessa, kehittämisen kohteena. Juuri nyt on huolehdittava siitä, että pitkäaikaissairautta sairastavien kuntoutusta ja kuntoutumista tukevia palveluita kehitetään osana sote-uudistusta, hyvinvointipalvelujärjestelmää, jossa kuntoutus ja myös kuntoutumista tukevien palvelut on nähtävä tärkeänä osana. On pidettävä huolta siitä, että pitkäaikaissairautta sairastaville / diabetesta sairastaville ja riskiin kuuluville on tarjolla kuntoutusta ja kuntoutumista edistäviä palveluita ja arjen tukea silloin, kun hän, diabetesta sairastava, niistä hyötyisi ja tarvitsisi.

Ohjataanko diabetesta sairastavia kuntoutukseen tai kuntoutumista tukeviin palveluihin osana hyvää hoitoa? Ovatko ne osa, ja nähdäänkö ne osana diabetesta sairastavien kokonaisvaltaista hyvää hoitoa?

Vaikuttaminen nykytilanteessa (sote-uudistuksessa hyvinvointialueilla) kuntoutuksen kehittämiseen on tärkeää niin kuntoutukseen ohjautumisen, kuntoutukseen pääsyn kuin tarjonnan näkökulmasta. Arjessa diabetesta sairastavalla ja riskiin kuluvilla tulee olla mahdollisuuksia löytää tukea hyvinvointinsa ja terveytensä edistämiseen ja arjessa pärjäämiseen sairautensa kanssa. Kuntoutumisen tuen on kuuluttava kiinteänä osana tulevaisuudessa kuntoutuksen palveluketjua.

Vaikuttamistyömme ja kuntoutumista tukevien toimintojen kehittämiseksi tarvitsemme tietoa juuri Sinulta, diabetesta sairastava siitä, millaisia sairauteesi liittyviä tuen tarpeita olet kokenut, millaista tukea ja kuntoutusta olet saanut arjessa pärjäämiseen ml. työssä pärjäämiseen.

Kyselyvastauksia käsittelevät Syöpäjärjestöjen, Diabetesliiton, Sydänliiton ja Kuntoutussäätiön kyselystä vastaavat henkilöt. Kyselyn vastauksia ei luovuteta sellaisinaan muille tahoille. Kokonaistuloksista kerrotaan järjestöjen julkaisuissa ja sosiaalisen median kanavissa sekä päätöksentekijöille. Yksittäisiä vastaajia ei voi tunnistaa vastauksista.

Vastaa kuntoutuskyselyyn tästä. Vastaaminen kestää noin 15-20 minuuttia. Kyselsivulta saat myös lisätietoja kyselystä. Vastausaikaa on jatkettu, viimeinen vastauspäivä on 17.4.2022.

HUOM! Kysymyksen 9 yhteydessä on ns. liukukytkin, jonka huomaaminen voi olla hankalaa eri selaimilla. Kytkintä täytyy liu'uttaa, jotta vaihtoehdot tulevat näkyviin.

Sivua viimeksi päivitetty: 23.3.2022