Vertaistuki

Saman kokeneen tuki kantaa - kohtaat heitä täällä


Joskus vain toinen samassa tilanteessa oleva voi ymmärtää, miltä sairaus tuntuu ja mikä huolettaa. Kaipaatko hetkeksi rinnalla kulkijaa, ihmistä joka ymmärtää elinikäiseen sairauteen sairastumisen mukanaan tuomia huolia ja haasteita? Vertaistukitoimintamme voi tarjota juuri sinulle sopivia kanavia jakaa asioita toisen diabetesarkea kokeneen kanssa.

Vertaistuki voi olla kokemusten jakamista, toisen kokemusmaailman ymmärtämistä oman kokemuksen kautta sekä vastavuoroista tukea. Keskeistä vertaistuessa on kuulluksi tulemisen ja arvostuksen kokeminen kohtaamisessa.

Vertaistukea voi ajatella myös läpikulkupaikkana. Usein sen tarve on suurin sairastumisen alkuvaiheessa, elämän nivelkohdissa ja mahdollisten lisäsairauksien myötä.

Diabetesliitto diabetesyhdistyksineen tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia vertaistukeen. Vertaistukijat ovat koulutettuja vapaaehtoisia ja vertaistukeminen tarjoaa monille merkityksellisen harrastuksen. Katso videolta, mitä diabetesta sairastavat ja läheiset ajattelevat vertaistuen merkityksestä.

Vertaistukiryhmät etänä

Diabetesliitto järjestää verkossa sekä avoimia etäkeskusteluja eli videochatteja että useamman tapaamiskerran kestäviä videovertaistukiryhmiä. Haluatko sähköpostiisi ilmoituksen tulevista verkkotapaamisista ja -ryhmistä? Täytä tämä lomake.

Avoimia etätapaamisia eli videochatteja järjestetään säännöllisesti sekä tyypin 1 diabetesta että tyypin 2 diabetesta sairastaville.  Videochattiin voit osallistua vain klikkaamalla itsesi mukaan. Katso lisätiedot, ajankohdat ja laita tapaamiset kalenteriisi täältä:
Ykköstyyppien verkkotapaamiset
Kakkostyyppien verkkotapaamiset

Useamman tapaamiskerran videovertaistukiryhmään haetaan kauden alussa, lue lisää:
Ykköstyyppien videovertaistukiryhmä
Kakkostyyppien videovertaistukiryhmä
Diabetesta sairastavien lasten vanhempien videovertaistukiryhmä

Verkkotapaamisia ja ryhmiä ohjaavat koulutetut vertaistukiohjaajat. Tapaamisissa on eri teemoja, joiden pohjalta voi vapaasti jakaa kokemuksia ja kysyä muilta saman kokeneilta vinkkejä. 
Lue lisää verkkovertaistuesta, ilmoittaudu ryhmään tai laita avoimet videochatit kalenteriisi täältä: diabetes.fi/verkkovertaistuki tai tilaa ilmoitukset sähköpostiisi tästä.

Vertaistukea puhelimitse

Voit pyytää vertaistukijan yhteydenottoa täyttämällä tämän lomakkeen.

Välitämme puhelinnumerosi yhdelle vertaistukihenkilölle, jonka diabeteskokemus on mahdollisimman sopiva sinun tilanteeseesi. Vertaistukija ottaa sinuun puhelimitse yhteyttä mahdollisimman pian, viimeistään viikon kuluessa.

Vertaistukea sosiaalisessa mediassa

Diabetesyhteisö on aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa. Siellä voit osallistua keskusteluun, mutta vertaistukea voit saada myös seuraamalla ja lukemalla tai kuuntelemalla toisten kokemuksista.

Useita diabeetikoille ja heidän läheisilleen tarkoitettuja ryhmiä toimii Facebookissa, ja Instagramissa voit seurata Diabetesliiton somelähettiläiden eli deelähettiläiden arkea kahdella eri tilillä: @suomendiabetesliitto ja @diabetesliittonuoret.

Deeblogista löytyy blogitekstejä diabeetikolta toiselle eri näkökulmista ja eri tyypeiltä. Diabeteksen äärellä Podcast-sarja käsittelee elämää diabeteksen kanssa erilaisissa tilanteissa ja eri-ikäisenä.

Täältä löydät linkit Diabetesliiton ylläpitämiin Facebook-ryhmiin.

Toivo-vertaistukisovellus

Toivo-vertaistukisovellus on ilmainen palvelu, jonka kautta saat kahdenkeskisen viestiyhteyden Diabetesliiton kouluttamaan vapaaehtoiseen vertaistukijaan. Toivo-sovelluksesta löytyy myös muiden järjestöjen vertaistukijoita eli tietoa ja tukea erilaisiin elämäntilanteisiin vamman, sairauden tai sairastumisen kanssa. 

Lue lisää ja ota sovellus käyttöön täältä.

Vertaistukihenkilöt ja vertaistukiryhmät diabetesyhdistyksissä

  • Useissa diabetesyhdistyksissä toimii koulutettuja vertaistukihenkilöitä.
  • Yhdistyksissä toimii myös vertaistukiryhmiä. Omia ryhmiä on esimerkiksi tyypin 1 ja tyypin 2 diabeetikoille.
  • Perhekerhot on pääosin tarkoitettu perheille, joissa on alle 12-vuotias diabeetikko.

Parhaiten saat tietoa oman alueesi vertaistuesta joko kysymällä suoraan sinua lähellä toimivasta diabetesyhdistyksestä tai lähettämällä kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen vertaistuki(at)diabetes.fi. 

Liittymällä jäseneksi saat tietoa sekä oman alueesi yhdistyksen toiminnasta että Diabetesliiton tarjoamasta tuesta.

Diabetesliitto tarjoaa mahdollisuuksia keskustella muiden samassa elämäntilanteessa olevien kanssa kursseilla kasvotusten ja verkossa. Tutustu verkkokursseihin osoitteessa diabetes.fi/verkkokurssit ja muihin kursseihin osoitteessa diabetes.fi/kurssit

Haluatko sinä toimia vertaistukihenkilönä?

Diabetesliitto kouluttaa vapaaehtoisia vertaistukihenkilöitä. Jos diabetesarki on sinulle jo tuttua, ja haluaisit jakaa kokemuksiasi sekä toimia muiden samoja asioita kohtaavien tukena, katso täältä, millainen olisi sinulle sopiva polku vertaistukihenkilöksi.

Sivua viimeksi päivitetty: 6.2.2024