Kokemustoimijaksi

Kokemustoimija jakaa omia kokemuksiaan ja niiden kautta saamaansa tietoa muille. 

Kokemustoiminnan tavoitteena on, että pitkäaikaissairaan tai hänen läheisensä kokemus otetaan huomioon sosiaali- ja terveyspalveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja toteuttamisessa sekä sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa.

Kokemustieto lisää ammattilaisten ymmärrystä ja osaamista potilaan, asiakkaan tai hänen läheisensä arjesta, hoidosta ja niihin liittyvistä haasteista. Kokemustieto auttaa soveltamaan teoreettista tietoa, helpottaa asiakkaiden tarpeiden tunnistamista sekä tukee palveluiden ja toiminnan kehittämistä ammattiosaamisen ja –tiedon rinnalla.  

Kokemustoimintaa organisoi valtakunnallinen Kokemustoimintaverkosto, johon kuuluu 34 terveysjärjestöä. 

Kuka voi toimia kokemustoimijana? 

Kokemustoimijana voi toimia diabeetikko tai läheinen. Sairastumisesta tulee olla kulunut riittävän pitkä aika, ja kokemustoimijan tulee olla sinut itsensä sekä oman tai läheisensä terveydentilan kanssa. Henkilöllä tulee myös olla halua ja kykyä sitoutua kokemustoimijan vapaaehtoistehtävään. Tehtävään vaaditaan kokemustoimijakoulutus. 

Jokaisen kokemustoimijan taustalla on oma valtakunnallinen taustajärjestö, tässä tapauksessa Diabetesliitto. Taustajärjestö vastaa uusien koulutettavien valinnasta ja soveltuvuudesta. Taustajärjestö varmistaa henkilön soveltuvuuden ja motivaation kokemustoimijatehtävään haastattelemalla koulutukseen hakijat.  

Mitä annat ja saat? 

Annat oman kokemuksesi ammattilaisten käyttöön, ja autat samalla muita sairastuneita.  

Kokemustoimijat voivat olla mukana sosiaali- ja terveyspalveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja toteuttamisessa, henkilöstön kouluttamisessa, sekä sosiaali- ja terveysalan ammatillisessa koulutuksessa. Heitä tilataan myös yksityisten palvelualojen yrityksiin ja puhujiksi erilaisiin tapahtumiin.  

Jakamalla kokemuksesi ja antamalla aikaasi voit vaikuttaa sosiaali- ja terveyspalveluihin ja diabetesta sairastavien hoitoon. Tehtävä on vastuullinen ja vaikuttava.  

Koulutuksesta ja kokemustoiminnasta saat myös esiintymisvarmuutta ja –kokemusta. Joistakin kokemustoimintatehtävistä tilaaja voi maksaa myös palkkion. Periaatteena on, että kokemustoimijalle ei tule tehtävästä kuluja.  

Koulutus ja tuki 

Kokemustoimijat käyvät peruskoulutuksen, joka kestää 45 h (lähiopetus n. 25 h ja välitehtävät n. 20 h). Koulutuksen tavoitteena on, että koulutettava osaa jäsentää ja välittää tarkoituksenmukaisesti kokemuksellista tietoaan henkilöille, joilla ei ole vastaavaa kokemusta. 

Peruskoulutuksen jälkeen kokemustoimija voi hakeutua kehittäjä–vaikuttaja -jatkokoulutukseen (16 h), joka lisää valmiuksia toimia kehittämisen ja vaikuttamisen eri tehtävissä. 
 
Kokemustoimijalla on alueellisen ohjausryhmän tuki sekä järjestön vastaavan työntekijän tuki. Tulevat koulutukset löydät osoitteesta www.diabetes.fi/tapahtumat

Miten mukaan?  

Hae mukaan tällä lomakkeella. Toiminnasta vastaava henkilö ottaa sinuun yhteyttä. Lisätietoja: Kati Multanen, kati.multanen(at)diabetes.fi, p. 040 072 3661.

Sivua viimeksi päivitetty: 4.1.2022