Podcast-sarja

Diabeteksen äärellä -sarja


Diabeteksen äärellä -nimisessä podcast-sarjassamme äänessä ovat diabetesta sairastavat ja heidän läheisensä sekä eri alojen asiantuntijat. Podcastit juontaa diabeteshoitajamme Kaja Normet.

Podcast on radio-ohjelman kaltainen lähetys, jota voit kuunnella esimerkiksi internet-selaimen kautta milloin vaan. Linkit lähetyksiin löydät tältä sivulta mainoksen alta.


Jakso 1: Jos aina ei jaksa

Jakson aiheena on hoitoväsymys. Podcastissa ovat puhumassa tyypin 1 diabetesta sairastava Timo Koukkari sekä työssään diabeetikoita kohtaava psykologi Jenni Salonranta.

Jakso 2: Katkonaisia öitä

Jaksossa puhutaan diabetesta sairastavien lasten vanhempien jaksamisesta unen ja nukkumisen näkökulmasta. Vieraina ovat diabetesta sairastavan lapsen äiti Taru Tuominen sekä unibiologi Henna-Kaisa Wigren.

Jakso 3: Puhetta seksuaalisuudesta

Aiheena seksuaalisuus diabetesta sairastavan näkökulmasta. Podcast pohjautuu diabeetikoiden lähettämiin seksuaalisuutta koskeviin kysymyksiin. Kysymyksiin on vastaamassa seksuaalineuvoja, diabeteshoitaja Kati Hannukainen.

Jakso 4: Opiskelu ja muutto pois kotoa

Nuoret ykköstyypin diabeetikot Anton ja Jutta keskustelevat elämänvaiheesta, jossa opiskelu ja ensimmäinen oma koti ovat ajankohtaisia.

Jakso 5: Kokemuksia urheilijana

Ykköstyypin diabeetikko Anton keskustelee jääkiekkoilija Jenna Suokon kanssa urheiluun, erityisesti joukkueurheiluun ja diabetekseen liittyvistä asioista. Jaksossa Jenna lähettää terveisiä urheilun lajiliitoille ja toivoo, että niillä olisi kattavampi tietämys diabeteksesta, mikä se on sairautena ja millaista on tavoitteellinen urheilu diabeteksen kanssa.

Jakso 6: Hypokoira

Mikä on hypokoira ja miten se koulutetaan? Millainen koira soveltuu hypokoiraksi ja millainen ihminen hypokoiran omistajaksi? Näitä teemoja pohtivat hypokoirakouluttaja, varapuheenjohtaja Elisa Forsman Hypokoirayhdistys ry:stä ja hypokoiran omistaja kirjailija Laura Manninen. 

Jakso 7: Jokainen päättää itse

Ykköstyypin diabeetikko Emma ja diabeteshoitaja Kaja keskustelevat alkoholista, nuoren elämästä diabeteksen kanssa ja siitä, miten hoitaa diabetesta tilanteessa, jossa päätetään käyttää alkoholia. 

Jakso 8: Matkalaukussa diabetes

Mitä pakata matkalle evääksi? Meneekö piltti turvatarkastuksesta läpi? Täytyykö aikaero huomioida jotenkin? Mitä kannattaa ylipäätään muistaa, kun matkustaa diabeteksen kanssa? Nuoret aikuiset ykköstyypin diabeetikot Emma ja Emilia keskustelevat matkustamisesta ja kaikkeen siihen liittyvästä ja kertovat omia matkustustarinoitaan Suomesta ja maailmalta.

Jakso 9: Tukea ja turvaa ihmissuhteista

Nuoret aikuiset ykköstyypin diabeetikot Emma ja Emilia keskustelevat ihmissuhteista ja mm. siitä, kuinka läheiset ja muut ihmiset heidän ympärillään huomioivat diabeteksen ja missä vaiheessa omasta diabeteksesta tulee kerrottua uudelle ihmiselle tai esimerkiksi työnantajalle.

Jakso 10: Kaksi kotia

Kaksi äitiä, kaksi diabeetikkotyttöä, kaksi kotia. Podcastissä keskustellaan lapsen sairastumisesta diabetekseen eron keskellä. Kaksi äitiä pohtivat avoimesti arkeaan, kokemuksiaan ja tunteitaan sekä lapsen diabeteksen hoidon soveltamista kahden kodin välillä.

Jakso 11: Sosiaaliturvan viidakossa

Sosiaaliturva on laaja kokonaisuus, joka on rakennettu vastaamaan mahdollisimman moniin elämäntilanteisiin ja eri ikäisten ihmisten tarpeisiin. Mutta mihin kaikkeen diabeetikko on oikeutettu? Mistä voi saada tietoa omaan sosiaaliturvaan liittyen? Entä kuinka toimitaan silloin, kun ei ole varaa lääkkeeseen tai poliklinikkakäyntiin? Aiheesta keskustelemassa ykköstyypin diabeetikko Emma ja Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic.

Sivua viimeksi päivitetty: 19.1.2023