Varhaiskasvatus- ja koulukysely

Diabetesta sairastavan lapsen vanhempi vastaa kyselyymme ja vaikuta

Selvitämme jälleen käytäntöjä ja kehittämistarpeita tyypin 1 diabetesta sairastavien lasten diabeteksen hoidossa sekä omahoidon tukemisessa varhaiskasvatuksessa ja koulussa lasten vanhemmille tarkoitetulla kyselyllä. Edellinen kyselymme tehtiin loppuvuodesta 2020, sen tuloksiin voit tutustua alempana tällä sivulla.

Tieto kodin yhteistyön sujuvuudesta vanhempien sekä varhaiskasvatuksen tai koulun kesken on arvokasta erityisesti nyt hyvinvointialueiden aloitettua. Myös varhaiskasvatuslain muutoksen vaikutuksia on tarpeen seurata.

Voimme hyödyntää kyselyn tuloksia vaikuttamistyössämme tavoitteenamme edistää parempia käytäntöjä sekä tukea lapsia ja perheitä arjessa.

Kysely on avoinna 15.5.-28.7.2024, vastaaminen vie aikaa noin 20 minuuttia. Kysymykset koskevat omahoidon tukemisen käytäntöjä, lapsen huomiontia ryhmässä sekä vanhempien näkemyksiä yhteistyön sujuvuudesta. Vastaukset käsitellään anonyymisti.

Kiitos jo etukäteen osallistumisestasi ja arvokkaasta panoksestasi!

Ystävällisin terveisin, Diabetesliitto ry

Vastaa kyselyyn tästä.

Diabetesliitto teki marraskuussa 2020 kyselyn diabetesta sairastavien lasten koulupäivän aikaisesta hoidosta. Lasten vanhemmille kohdennettuun kyselyyn vastasi 415 vanhempaa.

Kyselyn tulosten mukaan vanhemmat ovat pääosin tyytyväisiä siihen, miten lapsen diabeteksen hoito toteutuu koulupäivien aikana, suuria haasteita ei ole ollut. Onnistunut hoito kuitenkin edellyttää koulun ja perheen yhteistyötä, viestintää ja käytänteistä sopimista.

Valtaosassa perheistä (87 %) diabetesta sairastavan lapsen hoito suunnitellaan yhteistyöpalaverissa kouluhenkilökunnan kanssa. Palaverissa on usein mukana vanhemman lisäksi opettaja (91 %), koulunkäynninavustaja (83 %) ja lapsi itse (74 %).

Keskeistä diabeteksen hoidon sujuvan toteutumisen kannalta on koulupäivän aikaisesta hoidosta vastaavista henkilöistä sopiminen. Valtaosalla (80 %) vastuuhenkilö on sovittu, mutta hänen varahenkilönsä on sovittu vain 60 %:lla. Diabeteksen hoidossa lasta avustava henkilö on usein kouluavustaja. Avustajien riittävä määrä ja osaaminen sekä avustajan välittömän avun saamisen mahdollisuus ovat tekijöitä, joita erityisesti alakouluikäisten lasten vanhemmat toivat kyselyssä esiin kysyttäessä hoidon onnistumisen edellytyksistä.

”Avustajat ja opettajat ovat ottaneet hienosti asian hoitaakseen. Koululla on ymmärretty lapsemme diabeteksen haasteet ja jatkuva tuen tarve.”

Yhteistyö on pääosin sujuvaa

Valtaosa vanhemmista on tyytyväisiä yhteistyöhön (83 %) kouluhenkilökunnan kanssa. Jos yhteistyön haasteita on ollut, niiden taustalla on useimmiten riittämätön tiedonkulku kouluhenkilökunnan kesken tai vanhempein ja kouluhenkilökunnan kesken. Osa haasteista johtuu tietämättömyydestä: koulu- ja opetushenkilökunnalla ei ole riittävästi tietoa diabeteksen vaikutuksista lapsen hyvinvointiin tai osaamista diabeteksen hoidossa. Samoin tietoa verensokerin vaikutuksesta käyttäytymiseen ja oppimiseen ei ole riittävästi. Riittävä tieto ja ymmärrys takaa diabetesta sairastavalle lapselle turvallisen koulupäivän sekä tasavertaisen mahdollisuuden oppia.

Osittain tai kokonaan itsenäisesti diabeteksensa hoidosta huolehtivien nuorten diabeteksen hoito koulupäivien aikana herätti huolta osassa vanhempia. JOka viiden yläkouluikäisten lasten vanhemmista kertoi kokevansa turvattomuutta.

Vaikka vastuu hoidosta olisi nuorella itsellään, tarvitsee osa heistä ajoittaista hoidosta muistuttamista ja varmistamista. Yläkouluikäisten lasten vanhemmista puolet vastasi, että kukaan koulu- tai opetushenkilökunnasta ei varmista diabeteksen hoidon toteutumista koulupäivien aikana.

”Nyt yläasteikäisenä lapsi on hoidon suhteen koulupäivien aikana ihan yksin. Ongelmia on esimerkiksi koetilanteissa, kun ei muista varmistaa että verensokerin taso on hyvä ennen koetta; tämä vaikuttaa koesuoritukseen erittäin paljon. Tunneilla on myös haasteita opettajilla, kun eivät ymmärrä lapsen apaattisen tai agressiivisen käytöksen johtuvan huonosta verensokeritasosta”

Kiitos vastanneille!

Diabetesliitto hyödyntää kyselyn tuloksia vaikuttamistyössään diabetesta sairastavien lasten koulupäivän aikaisen hoidon kehittämiseksi.

Tutustu kyselyn tuloksiin

Diabetesliiton koulukyselyn tulosten yhteenveto (pdf) (383.1 KB)

Katso vanhempien vastauksia animoidusta tiivistelmästä tästä.

Poika ja tekstiä

Sivua viimeksi päivitetty: 17.5.2024