Vertaistukihenkilöksi

Diabetesliiton vertaistukihenkilö on vapaaehtoinen, koulutettu henkilö, joka sitoutuu toimimaan vertaistukijana kahdenkeskisissä kohtaamisissa. 

Vertaistukihenkilö ja tuettava voivat pitää yhteyttä eri tavoin ja välinein, sen mukaan mikä on heille luontevinta. He voivat kohdata esimerkiksi kasvokkain, puhelimitse tai verkossa.  

Vertaistuen tavoitteena on tarjota jokaiselle diabeetikolle ja hänen läheiselleen vertaistukea elämän eri tilanteissa, joissa he kokevat tarvetta tuelle. 

Kuka voi toimia vertaistukihenkilönä? 

Vertaistukihenkilö toimii tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin, hyödyntäen omaa kokemustaan diabeteksesta. Hän on rinnalla kulkija, joka on sinut oman diabeteksensa kanssa. Kakkostyypin diabeetikko voi toimia vertaistukijana toiselle kakkostyypin diabeetikolle ja diabeetikon läheinen voi toimia vertaistukijana toiselle diabeetikon läheiselle. Diabeetikon läheinen ei voi toimia vertaistukijana diabeetikolle, tai toisinpäin. Vertaistukijat ovat vapaaehtoisia, tehtäväänsä koulutettuja, vaitiolovelvollisia ja täysi-ikäisiä.  

Mitä annat ja mitä saat? 

Vertaistukihenkilön ja tuettavan kohtaamiset voivat olla kertaluonteisia tai pidempikestoisia. Vertaistukijan ajankäyttöön vaikuttaa myös se, onko tuettavia yksi vai useampia. 

Vertaistuki on vuorovaikutusta, siinä sekä annetaan että saadaan. Myös vertaistukihenkilö saa tukea toiminnasta, sekä uusia voimavaroja arkeen. Toiminnassa voi hyödyntää omaa kokemustaan sekä oppia uutta.  

Koulutus ja tuki 

Vertaistukihenkilöt osallistuvat vapaaehtoisten infotilaisuuteen (1,5h), sekä käyvät vertaistukihenkilön peruskoulutuksen (8-12h). Myös muun toimijan järjestämä vertaistukikoulutus antaa edellytykset toimia Diabetesliiton vertaistukihenkilönä. Lisäksi tarjoamme jatkokoulutusta, sekä mahdollisuuden kouluttautua muihin vapaaehtoistehtäviin.  

Vertaistukihenkilöllä on tukenaan toiminnasta vastaava Diabetesliiton työntekijä. Järjestämme vapaaehtoisille kasvokkaisen koulutustapahtuman kerran vuodessa, sekä tarvittaessa etätapaamisia videoyhteydellä.  

Miten mukaan?  

Hae mukaan tällä lomakkeella. Toiminnasta vastaava henkilö ottaa sinuun yhteyttä. Lisätietoja: Terhi Kvick, terhi.kvick(at)diabetes.fi, p. 050 310 6624.
Sivua viimeksi päivitetty: 19.9.2023