Diabetes ei estä ajokortin saamista

Diabetes ei estä ajokortin saamista, jos terveysvaatimukset muutoin täyttyvät. Myös ammattiajokortin saaminen on edellytysten täyttyessä mahdollista.

Diabeetikoiden ajoterveys arvioidaan osittain tapauskohtaisesti. Ajoterveyden arviointiin vaikuttaa henkilön kaikkien sairauksien yhteisvaikutus.

Jos diabetesta hoidetaan lääkkein (esim. tabletit, insuliini), ajoterveyttä seurataan säännöllisesti, yleensä diabeteksen hoitoon liittyvien lääkärintarkastusten yhteydessä.

Diabeetikon pitää tietää verensokerin liiallisen laskun riskit liikenteessä ja hänen tulee ymmärtää verensokerin seurannan tärkeys. Diabeetikon on tärkeää tunnistaa omat verensokerin liiallisen laskun eli hypoglykemian oireensa. Hänen on myös kyettävä reagoimaan verensokerin liialliseen laskuun.

Nykyiset ajoluvat ovat voimassa ajokorttiin merkittyyn ajankohtaan tai vuoteen 2033 asti.
Uudet ajokortit myönnetään 15 vuodeksi (ryhmän 1 ajolupa R1) tai 5 vuodeksi (ryhmän 2 ajolupa, R2), 70 ikävuoteen asti. Sen jälkeen ajolupa on voimassa viisi vuotta (R1) tai kaksi vuotta (R2) kerrallaan, ellei terveydentila aiemmin estä ajamista.

Lääkärin pitää arvioida ajoterveys enintään viiden vuoden välein (R1) tai kolmen vuoden välein (R2).

Ryhmän 1 ajokorttiluokilla voidaan kuljettaa mopoa, moottoripyörää ja henkilöautoa. Ryhmän 2 ajokorttiluokat koskevat kuorma-autoja ja linja-autoja. Taksinkuljettajiin sovelletaan ryhmän 2 terveysvaatimuksia.

Mopon ja mopoauton kuljettamiseen tarvitaan ajokorttiluvan terveysvaatimusluokan ryhmän 1 (R1) ajokortti.

Ajoterveys osoitetaan lääkärinlausunnolla ensimmäistä ajokorttia haettaessa

Diabetesta sairastavan ajoterveys osoitetaan lääkärinlausunnolla. Lausunto liitetään ajokorttihakemukseen.

Lausunnon kirjoittaa lääkäri Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin lomakkeelle (F122).

Suositellaan, että diabetesta sairastavan henkilön ajoterveyteen ottaa kantaa oma diabeteslääkäri. Perusterveydenhuollon tai työterveyshuollon lääkäri tai mopokorttia varten esim. oman terveysaseman lääkäri tai koululääkäri voi kirjoittaa lausunnon, kun hänellä on käytettävissään tarvittavat tiedot lausunnon kirjoittamiseksi henkilön diabeteksen tilanteen ja hoidon osalta. Mopokorttia varten lausunnoksi ei nykyään enää kelpaa esimerkiksi nuorison terveystodistus.

Lausunto on maksullinen. Sen hinta vaihtelee terveydenhuollossa toimintayksiköittäin ja on noin 60 euroa. Käytäntö perustuu 1.7.2018 voimaan tulleisiin ajoterveysohjeisiin.

Ajoterveyttä koskeva keskeinen lainsäädäntö on ajokorttilaissa (386/2011) ja tieliikennelaissa (267/1981).

Traficomin opas Ajoterveyden arviointiohjeet terveydenhuollon ammattilaisille

Traficomin lomake: Ajoterveyslausunnon lomake F122



Sivua viimeksi päivitetty: 17.4.2024