Ajankohtaista arkisto

15.4.2020

Koronavirus ja diabetes? Miten diabeetikko hoitaa itseään kuumeisen tulehdustaudin aikana?

Tästä löydät viimeisimmät päivitykset

Katso myös Usein kysyttyä koronaviruksesta ja diabeteksesta -sivumme, sivua on viimeksi päivitetty 3.4.

Päivitys 15.4: Fimean lääkeinformaatioverkoston tuottama pdf-muotoinen artikkeli "Huolehdithan pitkäaikaissairautesi hoidosta myös pandemian aikana" sisältää tärkeää lääkkeisiin liittyvää tietoa sekä linkkejä luotettaviin lisätietolähteisiin. Diabetesliitto on mukana lääkeinformaatioverkoston toiminnassa.

Päivitys 6.4.2020: Valtioneuvoston sivuilla on laaja kokoelma vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin koronaviruksen vaikutuksista useilla elämänalueilla.

Päivitys 3.4.2020: Lääkärimme Anu Heikkilä on saanut Italiasta ja Kiinasta huolestuttavia uutisia, joiden mukaan tyypin 1 diabeteksen puhkeamiseen liittyvät lasten happomyrkytykset ovat lisääntyneet koronavirusepidemian aikana. Lue lisää tästä.

Päivitys 3.4.2020: Katso tuore videohaastattelu, jossa diabeteslääkäri Markku Saraheimo neuvoo tyypin 1 diabeetikoita, mitä heidän kannattaa ottaa huomioon koronavirusepidemian aikana. Jäsenyhdistyksemme Diabetestutkijat ja diabetologit ry on myöntänyt Saraheimolle Vuoden 2017 diabetesvaikuttaja -tunnustuksen, hän on myös perustamamme Diabetestutkimussäätiön hallituksen jäsen. (Videoon on saatavissa ruotsinkielinen tekstitys, klikkaa ratas-kuvaketta videokuvan alareunassa, ja valitse tekstitys.)

Päivitys 31.3.2020: Terveyskylän infektiotalosta löytyy nyt perustietoa koronaviruksesta useilla eri kielillä. Sosiaali- ja terveysministeriö on puolestaan koonnut sivuilleen linkkejä selkokieliseen (saavutettavaan) koronavirustietoon.

Päivitys 26.3.2020: Kansainvälinen lasten ja nuorten diabetesjärjestö (ISPAD, International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes) on päivittänyt artikkeliaan koronavirukseen liittyvistä suosituksista. Artikkelissa kerrotaan mm. seuraavaa: Pediatric Endocrinology -lehdessä on julkaistu artikkelit, jossa lasten ja nuorten diabeteslääkärit Kiinan Wuhanin ja Italian epidemia-alueelta kertovat, että näillä alueilla ei ole ollut 24.3. mennessä yhtään sairalaahoitoon johtanutta koronavirusinfektiota lapsilla, nuorilla tai edes alle 25-vuotiailla nuorilla aikuisilla. Lapsilla koronavirustaudin kulku näyttää samanlaiselta olipa lapsella diabetes tai ei. Jos lapsi sairastuu, tulee noudattaa sairaspäivän omahoidon ohjeita ja sairaspäivinä ketoaineita on hyvä seurata vähintään kerran päivässä. Pulmatilanteissa tulee herkästi olla yhteydessä lapsen omaan diabeteshoitopaikkaan lisäneuvojen saamiseksi. Englanninkielinen ISPADin artikkeli avautuu tästä.

Päivitys 24.3.2020: Tiedotusvälineissä liikkuu tällä hetkellä paljon erilaista tietoa koronavirusinfektioon mahdollisesti tehoavista lääkkeistä tai lääkeyhdistelmistä. Fimea ottaa verkkosivuillaan kantaa lääkkeiden tehoon ja turvallisuuteen ja vastaa niistä kysyttyihin kysymyksiin.

Päivitys 23.3.2020: Epidemian tässä vaiheessa lääkärimme Anu Heikkilä suosittelee, että mahdollisimman moni rajoittaa sosiaaliset kontaktinsa vain välttämättömiin olipa diabetesta tai ei. Vaikka viranomaissuositus kieltää vain yli kymmenen henkilön kokoontumiset, suosittelemme toistaiseksi välttämään kaikkia ryhmäkokoontumisia (muualla kuin virtuaalisesti esimerkiksi netissä).

Päivitys 23.3.2020: Asiallisia kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta Iltalehden artikkelissa: Miksi oireeton ihminen voi olla koronan supertartuttaja? Lue tästä 100 tärkeää kysymystä ja vastausta koronasta.

Päivitys 20.3.2020: Kansainvälinen lasten ja nuorten diabetesjärjestö (ISPAD, International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes) on julkaissut sivuillaan artikkelin, jossa sanotaan, että: "Useimmissa maissa julkaistuissa suosituksissa diabetesta sairastavat kuuluvat kronavirustaudin riskiryhmään. Nyt saatavissa olevat yksittäiset raportit kertovat, että koronaviruksen sairauskuvassa ei ole eroa diabetesta sairastavien lasten ja muiden samanikäisten lasten välillä. Lisäksi vaikuttaa siltä, että koronavirus vaikuttaa lapsiin vähemmän kuin aikuisiin." Englanninkielinen artikkeli löytyy täältä.

Päivitys 19.3.2020: Olemme julkaisseet uuden sivun: Usein kysyttyä koronaviruksesta ja diabeteksesta, sivun lyhytosoite on www.diabetes.fi/korona

Päivitys 18.3.2020: Fimea, Tulehduskipulääkkeiden käyttö COVID-19 -infektiossa: Tällä hetkellä ei ole olemassa vakuuttavaa tieteellistä näyttöä yhteydestä ibuprofeenin ja COVID-19 -infektion pahenemisen välillä eikä tällä perusteella voida suositella lopettamaan ibuprofeenin käyttöä.

Päivitys 18.3.2020: Saat tukea myös muista verkkopalveluista: omaolo tarjoaa täällä apua koronavirusepäilyn arviointiin, tästä pääset Terveyskylän ylläpitämään koronabottiin, joka ohjaa ja antaa neuvoja koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä, tästä pääset Terveyskylän Infektiotaloon, johon päivitetään tietoa koronaviruksesta, tästä saat tietoa Munuais- ja maksaliiton tarjoamasta puhelinneuvonnasta munuais- ja maksasairauteen sairastuneille.

Päivitys 17.3.2020: THL:n Usein kysytyissä kysymyksissä otetaan kantaa lasten vakavan sairastumisen riskiin: Perussairautensa, esimerkiksi astman tai diabeteksen, suhteen hoitotasapainossa olevat lapset ja nuoret eivät kuulu vakavan taudin riskiryhmään. Vakavan taudin riskiryhmään kuuluvat lapset, joilla on  vastustuskykyä heikentävä eli immunosuppressiivinen  lääkitys tai jokin vaikea perussairaus, kuten  krooninen keuhkosairaus, maksan tai munuaisen vajaatoiminta, tai vastustuskykyä heikentävä sairaus.

Päivitys 16.3.2020: Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sivuilta löytyy ajantasaisin tieto lääkkeiden saatavuudesta. Tällä hetkellä Fimea kehottaa olemaan hamstraamatta lääkkeitä. Lisätietoja myös Kelan sivuilta, Apteekkitiedote 4/2020, ja STM:n päätöksestä 19.3.

Päivitys 16.3.2020: THL:n viimeisimmät ohjeet: Ohjeet koronavirustaudin kotihoitoon

Päivitys 15.3.2020: THL:n viimeisimmät ohjeet: Koronavirustauti - Milloin on hakeuduttava hoitoon

Päivitys 14.3.2020: Sydänliiton ylilääkäri muistuttaa 14.3.2020 päivätyssä tiedotteessa: "Verenpaineen hoitoa ei ole syytä muuttaa koronaviruksen riskin vuoksi. Kaikki sydänlääkkeet tulee ottaa lääkärin määräyksen mukaisesti. Annostuksia ei saa muuttaa itsenäisesti, ei nyt koronavirusepidemian aikana eikä muutoinkaan." Katso Sydänliiton tiedote tästä.

Päivitys 14.3.2020: Useat tyypin 1 diabetesta sairastavan lasten vanhemmat pohtivat, voiko lapsen viedä päiväkotiin tai päästää kouluun. Emme voi antaa suositusta asiasta, mutta jokaisen perheen omaa päätöstä voi pohtia näiden tällä hetkellä tiedossa olevien tietojen valossa:
  • Viranomaiset eivät tällä hetkellä katso, että epidemiatilanne vaatisi päiväkotien ja koulujen sulkemista, tosin osa kaupungeista ja kunnista on ilmoittanut etäopetukseen siirtymisestä.
  • Koronaviruksesta tiedetään, että lapsilla ja nuorilla tautia on havaittu vähän, ja heidän oireensa ovat olleet lieviä.
  • Vain noin 2 % kaikista raportoiduista koronatapauksista on havaittu alle 19-vuotiailla. Hyvin pienellä osalla koronaviruksen aiheuttama tauti on ollut vakava.
  • Sosiaaliset kontaktit saman ikäisten kanssa ovat lapsillekin tärkeitä ja tuovat turvallisuuden tunnetta poikkeustilanteessa. Arjen rutiinit hälventävät mahdollisia pelkoja. Täydennys 20.3.: Isomman porukan leikkitreffit ja pihaleikit on kuitenkin syytä siirtää myöhemmäksi.
  • MUTTA jos lapsella on edes vähäisiä sairauden oireita, ei häntä tule viedä päiväkotiin tai päästää kouluun
  • Täydennys 15.3., THL on 15.3. julkaissut sivuillaan artikkelin: Koronavirus voi ahdistaa sekä aikuista että lasta - Näin pidät itsestäsi ja läheisistäsi huolta
Päivitys 14.3.2020: Erikoislääkärimme Anu Heikkilä on laatinut ohjeet siitä, mitä jokaisen meistä on nyt hyvä ottaa arjessa huomioon. Diabeetikoiden ei ole tarvetta linnoittautua kotiin, mutta huolellinen kannattaa olla, löydät ohjeet tästä pdf-dokumentista.

Päivitys 14.3.2020 (tekstiä täydennetty): Diabetesliitolla ei ole käytettävissä tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni diabetesta sairastava on sairastunut koronavirukseen. Diabeetikoiden riski saada virussairauteen liittyvä vakava infektio on suurempi kuin ”perusterveiden”, mutta se kuinka suuri riski on, on yksilöllistä. Suurin osa diabetestakin sairastavista, koronavirustartunnalle altistuneista, saa niin lievän taudin, että sairaalahoitoa ei tarvita.
 
Kiinan ja muiden maiden, jossa tartuntoja on jo runsaasti, mukaan näyttää siltä, että suurimmassa riskissä ovat ikääntyneet tyypin 1 ja tyypin 2 diabeetikot ja etenkin he, joilla on diabeteksen lisäksi jokin muu pitkäkestoinen sairaus. Seuraavassa ryhmässä ovat kaiken ikäiset diabeetikot, joilla on sydän- ja / tai munuaissairaus ja ne diabeetikot, joiden immuunivaste on heikentynyt (esimerkiksi lääkityksen, muun sairauden hoidon tai diabeteksen huonon hoitotasapainon vuoksi). Kaikkein epätodennäköisin vakava infektio on nuorilla ja työikäisillä diabeetikoilla, joilla ei ole diabeteksen lisäksi muita sairauksia.

Päivitys 13.3.2020: Diabetesliitto peruuttaa tai siirtää kaikki tästä ajankohdasta toukokuun loppuun asti järjestettäväksi suunnitellut kurssit, koulutukset ja tapahtumat (mukaan lukien liiton kokous 26.4.). Peruminen tai siirtäminen ei koske verkkokurssejamme, jotka siis jatkuvat normaalisti. Olemme yhteydessä kaikkiin kursseillemme, koulutuksiimme ja tapahtumiimme ilmoittautuneisiin.

Päivitys 13.3.2020: Kannustamme kaikkia diabetesta sairastavia varaamaan kotiinsa riittävästi lääkkeitä ja hoitovälineitä. Apteekissa voi asioida myös toisen puolesta, ohjeet löytyvät Kannasta tästä.

Päivitys 13.3.2020: Sydänliitto on julkaissut ylilääkärinsä ohjeen: Mitä sydänpotilaan on hyvä tietää koronaviruksesta.

Päivitys 13.3.2020: Ajantasaista, luotettavaa tietoa julkaistaan THL:n verkkosivuilla. Jos sivusto ei avaudu suuren kävijämäärän vuoksi, löydät tiedotteet myös Terveysportista.

Päivitys 13.3.2020: Jos olet epävarma siitä, kuinka nyt on hyvä toimia arjessa, lääkärimme Anu Heikkilä suosittelee lukemaan tämän Helsingin Sanomissa julkaistun artikkelin viranomaisten koronaohjeiden tulkinnasta, katso etenkin artikkelin lopussa olevat tiivistetyt ohjeet.

Yhteystiedot tiedotusvälineitä varten: Diabetesliiton toimintaa koskeviin kysymyksiin vastaa toiminnanjohtaja Janne Juvakka, p. 040 591 7098, janne.juvakka(at)diabetes.fi, diabeteksen hoitoon liittyviin kysymyksiin vastaa erikoislääkäri Anu Heikkilä, p. 050 592 9200 , anu.heikkila(at)diabetes.fi.

Diabetesta sairastavia ja heidän läheisiään opastaa neuvontapuhelimemme. Valtakunnallisen koronavirusneuvonnan numero on p. 0295 535 535, lisätietoja tästä.

Perustietoa koronaviruksesta ja siitä, kuinka diabeetikko hoitaa itsesään kuumeisen tulehdustaudin aikana

Alla oleva teksti on julkaistu tällä Ajankohtaista-palstallamme alun perin 28.2.2020. 

Uusi koronavirus aiheuttaa influenssaa muistuttavia oireita, joita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta löytyy ajantasaista tietoa koronaviruksesta.

Diabeetikot kuuluvat koronavirustartuntojen riskiryhmään. THL:n sivuilla todetaan, että vakavia hengitystievirusten aiheuttamia tauteja – myös koronavirusinfektiota - todetaan useammin ikääntyneillä henkilöillä ja henkilöillä, joilla on jokin perustauti, kuten diabetes, sydän- tai keuhkosairaus.

Päivitys 12.3.: Tartuntojen lisääntyessä kannattaa ottaa harkintaan, onko kaikkiin yleisötilaisuuksiin osallistuminen aivan tarpeellista.

Jos sairastut korkeaan kuumeeseen, johon liittyy hengitystieoireita, kuten yskää tai hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa koronaviruksen epidemia-alueelta poistumisen jälkeen tai jos olet ollut läheisessä kontaktissa koronavirukseen sairastuneeseen henkilöön, ota puhelimitse yhteyttä oman alueesi sairaalan tai terveyskeskuksen päivystykseen. Sieltä saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka vastaa alla diabeetikoita ja läheisiä huolestuttavaan kysymykseen ja muistuttaa mieliin ohjeet siitä, kuinka kuumeiseen tulehdustautiin sairastuneen diabeetikon tulee hoitaa itseään.

Miksi koronavirusinfektio on diabetesta sairastavalle muita vaarallisempi?

  • Kuumeinen infektiosairaus on aina stressitila elimistölle. Suuri osa diabetesta sairastavia on iäkkäitä henkilöitä, joilla on diabeteksen lisäksi tai sen seurauksena muitakin vakavia sairauksia, kuten sydämen ja munuaisten vajaatoimintaa ja keuhkojen hengitysvajausta. Nämä tilat voivat tulehduksen myötä vaikeutua.
  • Kuumeinen infektio johtaa herkästi elimistön kuivumiseen, jolloin verenpaine voi laskea, veren suola-arvot (natrium, kalium) ja munuaisten toiminta voivat heiketä. Erityisesti jos munuaisissa on ennestään vajaatoimintaa, on vaara vajaatoiminnan vaikeutumiselle.
  • Infektiosairaudet lisäävät insuliinin tarvetta, ja verensokeri yleensä nousee riippumatta diabetestyypistä. Korkea verensokeri lisää virtsan eritystä, jolloin kuivumistila pahenee.
  • Korkea verensokeri myös heikentää sairaudesta toipumista ja altistaa lisäsairauksille, kuten keuhkokuumeelle, korvatulehdukselle ja poskiontelontulehdukselle.
  • Tyypin 1 diabeteksessa ja pitkään sairastetussa tyypin 2 diabeteksessa insuliinitarpeen ja stressihormonien lisääntyminen voi johtaa happomyrkytykseen, jos insuliiniannoksia ja nesteytystä ei lisätä riittävästi. Happomyrkytys eli ketoasidoosi on hengenvaarallinen tila.

Muistilista diabeetikon sairauspäiviin (kuumeiset tulehdustaudit)

  • Sairauspäivinä riittävä nesteen ottaminen on tärkeää, sopiva määrä useimmille on vähintään 1,5 - 2 litraa vuorokaudessa tai 1 - 2 desilitraa tunnissa, esimerkiksi vettä, vähähiilihappoista kivennäisvettä, laimennettua mehua, keittoja tms.
  • Kuumetta voi ja kannattaa alentaa parasetamoli-valmisteilla.
  • Jos ruoka ei maistu, tulee hiilihydraatteja saada kuitenkin vähintään noin 150 g vuorokaudessa.
  • Pyri pitämään verensokeri pääsääntöisesti 6-10 mmol/l välillä.
  • Jos käytössäsi on verenpainelääkkeitä, verenpainetta kannattaa mitata itse 1-2 kertaa päivässä. Jos verenpaineen yläpaine laskee, yksilöllisesti alle 100 mmHg, ota yhteys omaan hoitopaikkaasi tai päivystykseen.
Jos sinulla on tablettihoitoinen tai perusinsuliinihoitoinen tyypin 2 diabetes, muista myös nämä: Mittaa verensokerisi neljän tunnin välein. Kuumeisessa tulehdustaudissa, jossa yleisvointi on alentunut, jätetään metformiini ja sokerinpoistajalääkkeet tauolle. Jos verensokerin taso nousee, ja on jatkuvasti yli 14 mmol/l tai yleisvointisi heikkenee olennaisesti, ota yhteyttä omaan hoitopaikkaasi tai päivystykseen jatkohoito-ohjeita varten.

Jos olet aikuinen tyypin 1 diabeetikko tai sinulla on monipistoshoitoinen tyypin 2 diabetes, muista myös nämä: Mittaa tai tarkista sensorista verensokerisi 2-4 tunnin välein, ja annostele sen perusteella pikainsuliinia sairaspäiväohjeiden mukaan. Syömisen yhteydessä ota pikainsuliinia hiilihydraattien mukaan ja lisäksi pikainsuliinin lisäannos, jos verensokeri on ennen syömistä yli 7-8 mmol/l. Sinulla itselläsi pitäisi olla tieto, kuinka paljon yksi yksikkö (1 yks) ylimääräistä pikainsuliinia normaalisti laskee verensokeriasi. Aloita sillä annoksella. Insuliinin kokonaismäärästä riippuen aikuisilla yleensä yksi yksikkö laskee 1-4 mmol/l. Aloita sillä annoksella. Sairaspäivänä stressihormonien vaikutus voi lisätä lisäinsuliinin annostarvetta tätä suuremmaksi. Mittaa tai tarkista sensorista verensokerisi kahden tunnin kuluttua, jos se on yli 10 mmol/l ja edelleen noususuuntainen, voit varovasti lisäannostella vielä esimerkiksi 1-4 yksikköä pikainsuliinia.

Jos sinulla on käytössäsi veren ketoainemittari ja liuskat siihen tai virtsan ketoaineliuskoja, mittaa ketoaineet neljän tunnin välein. Jos ketoaineet ovat koholla (yli 0.6 mmol/l tai virtsassa ++), menettele näin:
  • Ketoaineita 0,6–1,5 mmol/l tai virtsassa ++:  Jos verensokeri on yli 10 mmol/l, korkean verensokerin hoito, tarkista verensokeri ja ketoaineet kahden tunnin kuluttua uudelleen.
  • Ketoaineita 1,5–3,0 mmol/l tai virtsassa +++: Happomyrkytyksen riski on kasvanut, juo nestettä ja pistä pikainsuliinia enemmän kuin ottaisit pelkästään kohonneen verensokerin korjaamiseksi. Annoksen nosto voi olla suuruusluokkaa 30–50 prosenttia enemmän kuin tavallisesti. Jos sinulla on lisäksi huono olo tai verensokerisi ei edelleenkään laske, ota yhteys hoitopaikkaasi.
  • Ketoaineita enemmän kuin 3,0 mmol/l tai virtsassa +++: Happomyrkytyksen riski on korkea, ota yhteyttä hoitopaikkaasi tai hakeudu viivytyksettä sairaalahoitoon, jos yleisvointisi on alentunut, sinulla on vatsakipua tai pahoinvointia.

Jos sinulla ei ole käytössäsi veren ketoainemittaria tai liuskoja, kysy näitä hoitovälinejakelusta tai omasta hoitopaikastasi. Virtsaliuskoja saa apteekista. Ne eivät ole niin tarkkoja kuin verimittaus. 

Jos olet tyypin 1 diabetesta sairastava lapsi (lapsen läheinen), muista myös nämä: Lapset ovat yleensä saaneet selvät sairaspäiväohjeet omasta hoitopaikastaan ja useimmilla on myös veren ketoainemittari käytössään. Noudata omasta hoitopaikasta saatuja ohjeita, ja ota herkästi yhteyttä omaan hoitopaikkaasi, jos lapsen lapsi ei juo riittävästi, verensokeri tai ketoaineet eivät korjaannu.

Näissä tilanteissa yhteys omaan hoitopaikkaan tai päivystykseen

Sairauspäivien yleisohje diabeetikoille on, että omaan hoitopaikkaa tai päivystykseen on syytä hakeutua tai ainakin ottaa yhteyttä hoito-ohjeiden saamiseksi seuraavissa tilanteissa:
  • Jos kuume on korkea ja kuumeilu kestää pitkään (yli 3 vrk).
  • Jos verensokeri on selvästi noussut (> 14 mmol/l), eikä se toistuvasta lisäinsuliinin annostelusta huolimatta laske.
  • Jos veressä on ketoaineita yli 3 mmol/l.
  • Jos yleisvointi heikkenee.

Insuliinihoitoisen sairauspäiväohjeet

Insuliinihoitoisen sairauspäiväohjeet löytyvät Terveyskylän Diabetestalosta täältä.

Influenssarokotteen ottaminen yhä mahdollista

Kausi-influenssaepidemia on käynnistynyt tänä talvena tavallista hitaammin, ja epidemian huippua odotetaan vasta maaliskuulle, joten rokotteen ehtii vielä ottaa. Suojan muodostumisessa kestää noin kaksi viikkoa: jos kuulut riskiryhmään ja et vielä ole ottanut rokotetta, toimi mahdollisimman pian. Lue rokotteesta lisää tästä.

Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010