Diabetesliitto
18.2.2022

Alueellinen diabetestieto on hyvä perusta kehittämiselle

Tiedolla kehittämisestä puhutaan paljon. Tietoa on saatavilla, mutta uskalletaanko tiedon perusteella tehdä päätöksiä ja valita suuntaa? Hyvinvointialueiden hoitojärjestelyitä suunnitellaan parhaillaan. Tietoa diabeteshoidon toteutumisesta ja kehittämistarpeista alueilla saa esimerkiksi Diabetesbarometrin aineistoista, joita Diabetesliitto on kokoamassa aluepäättäjille.

Tämä Diabetesliiton ensimmäinen vaikuttajauutiskirje tarjoaa ajankohtaisia asioita ja tietoa päätösten pohjaksi. Meihin voi aina ottaa yhteyttä ja olemme yhteyksissä!

Juha Viertola
Toiminnanjohtaja
Suomen Diabetesliitto ry


Diabetesbarometri kertoo diabeteshoidon tilasta ja kehittämistarpeista

Loppuvuodesta 2021 julkaistu Diabetesbarometri kertoo, että diabetesta sairastavien hoito on ollut korona-ajan monin paikoin horrostilassa, ja omahoidon tuessa on suuria alueellisia eroja. Sekä diabetesta sairastavat että terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat hoitoon käytettävissä olevat resurssit monelta osin riittämättömiksi.

Tutustu Diabetesbarometriin tästä.

Alueilla ratkaisun avaimet: Diabetesliitto kehittäisi hoitoa moniammatilliseksi

Hyvinvointialueiden aloittaessa voidaan tehdä fiksuja diabetesratkaisuja. Diabetesosaamiskeskukset tarjoaisivat vaativaa diabeteshoitoa tarvitseville moniammatillista osaamista joustavin etävastaanotto- ja konsultointimahdollisuuksin. Diabetesliiton aluetavoitteissa korostuvat lisäksi diabeteksen ehkäisytoimet ja oikea-aikainen ja vaikuttava omahoidon ohjaus. Tutustu aluetavoitteisiimme ”Diabeteshaaste ratkaistaan alueilla – näin onnistut” sekä valtakunnalliseen diabeteshaastetta taustoittavaan vaikuttamispaperiimme ”Diabetesratkaisuja”.

Ei hukata yhteistyötä hyvinvointialueiden järjestäytyessä – järjestöt voimavarana kunnissa ja hyvinvointialueilla

Sote-järjestöjen toiminta täydentää ja tukee niin kuntien kuin hyvinvointialueidenkin toimintoja. Hyvän tahdon lisäksi tarvitaan yhteistyön rakenteita. Tutustu sote-järjestöjen kattojärjestö SOSTEn koordinoiman Järjestöjen sote-muutostuki -hankkeen koontiin malleista järjestöjen huomioimiselle kunnissa ja hyvinvointialueilla.

Diabeteslääkkeiden omavastuun nosto aiheutti monille ongelmia

Vuonna 2017 diabeteslääkkeet kallistuivat potilaille, kun diabeteslääkkeiden korvattavuutta alennettiin insuliineja lukuun ottamatta. Tutkimustiedon valossa muutoksella oli monenlaisia potilasvaikutuksia.  Diabetesliitto tuo asiaa päättäjien tietoon ja esittää, että ratkaisu punnitaan lääkekorvausjärjestelmää kehitettäessä. Lue lisää koonnista tästä.

Tiesitkö että?

  • Diabetesta sairastavien määrä kasvaa eniten yli 65-vuotiaiden henkilöiden ikäryhmässä, se on 2,5-kertaistunut vuodesta 2006.
  • Vuonna 2020 diabeteslääkkeiden korvausoikeuksia oli lähes 220 000 yli 65-vuotiaalla.
  • Katso lisää diabetestilastoista Diabetesbarometristä.

Tämä Diabetesliiton vaikuttajauutiskirje on tarkoitettu päättäjille, jotka haluavat työkaluja päätöksenteon tueksi ja ajankohtaisia terveisiä diabeteskentältä. Uutiskirjeen sisällöistä voit olla yhteydessä Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittiseen asiantuntijaan Laura Tuominen-Lozićiin, laura.tuominen-lozic(at)diabetes.fi, p. 0400 723 655 tai Diabetesliiton viestintään, tiedotus(at)diabetes.fi.

Kirjeen kuva: Pixabay.

Suomen Diabetesliitto
Tampere
p. 03 2860 111

diabetesliitto@diabetes.fi
www.diabetes.fi

Tarkemmat yhteystiedot