Ajankohtaista arkisto

20.4.2021

Helpotusta tyypin 2 diabetesta sairastavien omaseurantaan - Käypä hoito -suositusta päivitetty

Diabeteksen Käypä hoito -suosituksen omaseuranta-taulukkoa (taulukko 5, Glukoosipitoisuuden omamittaus ja mittausliuskojen vähimmäistarve) on päivitetty. Suosituksen mukaan verensokerin mittausliuskojen tarve tyypin 2 diabeteksen hoidossa, kun käytössä ei ole hypoglykemialle altistavaa lääkitystä, on 2–14 liuskaa viikossa. Aiemmin omaseurannan liuskatarve oli arvioitu 0–12 liuskaksi/viikko.

Diabetesliittoon on tullut viime vuosina eri puolilta Suomea palautetta siitä, että tyypin 2 diabetesta sairastavat eivät voi seurata verensokeriaan, koska heille ei myönnetä hoitotarvikkeita. Jotkin kunnat ovatkin ohjeistaneet yleisluontoisesti, että tyypin 2 diabeetikoille, joilla ei ole liian matalalle verensokerille eli hypoglykemialle altistavaa lääkitystä (ns. tablettihoito) ei myönnetä liuskoja lainkaan.

Diabetesta sairastavat ovat hakeneet kanteluilla muutosta tilanteeseensa. Oikeusasiamies on todennut, että ohjeet ja käytännöt, jotka eivät jätä tilaa palvelun tarvitsijan yksilöllisen tarpeen huomioon ottamiselle, ovat ristiriidassa lainsäädännön kanssa, ja tähdentänyt, että diabetesta sairastavien hoitotarvikkeita ei voida rajoittaa alle kunkin potilaan yksilöllisesti määritellyn tarpeen (katso esimerkiksi Diabetesliiton tiedote 10.4.2019).

- Päivityksellä voi olla merkitystä etenkin niissä kunnissa asuville diabeetikoille, joissa on tyypin 2 diabetesta sairastavien liuskajakelua on rajoitettu voimakkaasi, Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic arvelee.

- Kahdellakin liuskalla saa jo ilta-aamumittaukset tai ateriaparimittaukset tehtyä kerran viikossa ja näin voi seurata esimerkiksi ruuan tai liikunnan vaikutusta verensokeritasoon, mikä voi myös motivoida terveellisten elintapojen ylläpitämiseen, Tuominen-Lozic sanoo.

Rutiininomaisten verensokerimittausten vähentäminen tyypin 2 diabeteksen hoidossa voi joskus olla perusteltua. Strukturoitu verenglukoosin omamittaus kuitenkin tutkitusti parantaa glukoositasapainoa myös ei-insuliinihoitoisessa tyypin 2 diabeteksessa, lue lisää täältä.

Hoitotarvikejakelun tulee aina perustua potilaan yksilölliseen tarpeeseen, jonka hoitava lääkäri yhdessä potilaan kanssa arvioi ja kirjaa tämän hoitosuunnitelmaan. Hoitosuunnitelmaan kirjatut hoitotarvikkeet tulee saada maksutta kunnan hoitotarvikejakelusta.

Lisätietoja

Sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija
Laura Tuominen-Lozic
laura.tuominen-lozic(at)diabetes.fi
p. 0400 723 655



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010