Ajankohtaista arkisto

10.4.2019

Oikeusasiamies: Helsingin kaupungin ohje verensokeriliuskojen jakelusta ristiriidassa lainsäädännön kanssa

Oikeusasiamies on antanut vastauksensa kanteluun, joka koskee Helsingin kaupungin menettelyä verensokeriliuskojen luovuttamisessa.

Tyypin 2 diabetesta sairastava kantelija oli pyytänyt joulukuussa 2017 verensokeriliuskoja kaupungin hoitotarvikejakelusta. Hänelle kerrottiin, ettei hän tule saamaan liuskoja, koska ”kriteerit eivät täyty”. Kantelijan mukaan kaupungin menettely ei täyttänyt määräystä potilaan oikeudesta saada sairautensa hoitoon hoitotarvikkeita yksilöllisesti tarpeen mukaan.

Helsingin kaupungin pysyväisohjeen mukaan tietyt, ohjeessa mainitut kriteerit omaavat tyypin 2 diabetespotilaat saavat verensokeriliuskoja vain erityisperusteilla.

Oikeusasiamies toteaa vastauksessaan kanteluun, että ohjeet ja käytännöt, jotka eivät jätä tilaa palvelun tarvitsijan yksilöllisen tarpeen huomioon ottamiselle, ovat ristiriidassa potilaslain 3 §:n ja terveydenhuoltolain 24 ja 25 §:n kanssa. Diabetesta sairastavien hoitotarvikkeita ei voida rajoittaa alle kunkin potilaan yksilöllisesti määritellyn tarpeen.

Oikeusasiamies on saattanut vastauksensa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan tietoon ja esittänyt, että se ryhtyisi toimenpiteisiin ohjeen muuttamiseksi.

Erittäin tärkeä ratkaisu

Diabetesliiton ja liiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikan mielestä oikeusasiamiehen tekemä ratkaisu on erittäin tärkeä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ”rutiininomainen” tai suuntaamaton verensokerin mittaaminen ei kohenna diabeteksen hoitoa.

- Yksilötasolla saatua hyötyä ei kuitenkaan voida päätellä näiden tutkimusten perusteella. Verensokerin omaseurannan yksilöllinen tarve ja yhdessä potilaan kanssa sovittava mittaustiheys riippuvat diabeteksen luonteesta, sairauden vaiheesta, sokeritasapainosta, käytettävästä hoidosta sekä diabetesta sairastavan sen hetkisestä tilanteesta.

Ilanne-Parikan mukaan olennaista on tulosten hyödyntäminen. Vaikka diabetesta hoidettaisiin pelkästään elintapahoidolla tai tableteilla, jotka eivät aiheuta vakavan verensokerin laskun vaaraa, voidaan omamittauksella arvioida syömisen ja liikunnan vaikutusta verensokeriin.

- Mittaamalla verensokerin diabetesta sairastava näkee viivytyksettä, jos verensokeri lähtee nousuun. Lisäksi verensokerin omaseuranta tukee sekä elintapa- että lääkehoidon toteutumista. Insuliinihoitoisella diabeetikolla mittaus vaikuttaa suoraan insuliinin annosteluun ja verensokerin tason hallintaan.

Lue oikeusasiamiehen ratkaisu EOAK/268/2018 kokonaisuudessaan tästä.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010