Ajankohtaista arkisto

14.2.2020

Helmikuun Diabetes ja lääkäri -lehdessä aiheena StopDian opetukset: Viesti vahvasti ja tee osallistuminen helpoksi

StopDia-hanke osallisti työnantajat työntekijöidensä terveyden edistämiseen ja panosti poikkeuksellisen vahvasti viestintään niin valtakunnallisissa kuin paikallisissakin medioissa. Lue helmikuun Diabetes ja lääkäri -lehdestä, mitä StopDiassa tapahtui, missä hankkeen toteuttajat kokevat onnistuneensa ja mitä jatkotoimia he ehdottavat.

Viime vuoden lopulla päättyneessä Itä-Suomen yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Teknologian tutkimuskeskuksen hankkeessa kokeiltiin erilaisia terveyden edistämisen keinoja laajasti, eikä sälytetty vastuuta muutoksesta vain yksilöille tai terveydenhuollolle. "Muut julkiset organisaatiot, työnantajat ja esimerkiksi ruokapalvelut voivat halutessaan vaikuttaa merkittävästi ihmisten terveyskäyttäytymiseen", tutkijat kirjoittavat.

Helmikuun Diabetes ja lääkäri -lehdessä lisäksi:

  • Lue pääkirjoituksesta, mitä tunnettu diabeteslääkäri ja -vaikuttaja Jorma Lahtela havaitsi ”kesätyössään” Yhdysvalloissa. Onko sieltä jotain opittavissa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyöstä?
  • DIPP- ja TEDDY-tutkimukset osoittivat, että runsas gluteeninsaanti lapsuudessa saattaa altistaa keliakialle ja tyypin 1 diabeteksen esiasteelle. Tutkimuksissa oli mukana lapsia, joiden perinnöllinen alttius näihin sairauksiin on suurentunut.
  • Insuliinihoitoisen diabeteksen ja gluteenittoman ruokavalion yhdistäminen vaatii tietoa ja tarkkuutta sekä ravitsemusterapeutin tukea. Ilman asiantuntevaa ja yksityiskohtaista ohjausta keliakia voi altistaa diabeetikon hypoglykemialle eli liian matalalle verensokerille. Hankaluudet ruokavalioiden yhdistämisessä voivat johtaa myös esimerkiksi viljojen välttelyyn ja kuidunsaannin vähenemiseen.
  • Lue Kelan suunnittelijan Merja Poutun haastattelusta, miksi lääkärin kannattaa lähettää potilaansa diabeteskurssille. Jutussa kerrotaan myös, miten oikea kuntoutuskurssi löytyy ja miten hakuprosessi etenee.
Diabetes ja lääkäri -lehti on luettavissa maksutta verkossa. Tästä pääset lukemaan sekä nyt ilmestynyttä että aiemmin ilmestyneitä numeroita.



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010