Lausunnot ja kannanotot arkisto

16.5.2006

Valtimotauteja edustavien kolmen potilasjärjestön kannanotot koskien kolesterolilääkkeiden sairausvakuutuskorvattavuutta 15.5.2006

Lääkkeiden hintalautakunta on ehdottanut kolmen kolesterolilääkkeen - atorvastatiinin, fluvastatiinin ja rosuvastatiinin - sairausvakuutuskorvauksen rajoittamista koskemaan ainoastaan potilaita, joilla on vaikea periytyvä rasva-aineenvaihdunnan häiriö tai sepelvaltimotautiin liittyvä rasva-aineenvaihdunnan häiriö. Rajaus jättäisi kokonaan korvattavuuden ulkopuolelle suuren määrän potilaita, joille lääkäri on arvioinut lääkityksen aiheelliseksi. Syinä em. lääkityksen tarpeellisuuteen voi olla esimerkiksi simvastatiinin riittämätön teho, sivuvaikutukset tai yhteensopimattomuus muiden lääkkeiden kanssa. Hyvin toimivan lääkityksen vaihtaminen voi aiheuttaa runsaasti tarpeettomia lääkärin vastaanottokäyntejä ja laboratoriotutkimuksia.

Me kolme valtimotauteja edustavaa kansanterveysjärjestöä kannamme osaltamme huolta lääkekustannusten kasvusta. Samalla korostamme, että lääkehoidon kustannukset tulee nähdä osana sairauden tai sairauksien hoidon kokonaiskustannuksia. Geneerinen substituutio on hyvä keino pienentää potilaalle ja yhteiskunnalle koituvia kustannuksia, mutta on tilanteita, joissa myös kalliimmat hoitovaihtoehdot tulee perustellusti säilyttää korvauksen piirissä. Suomessa potilaan osuus lääkemenoista on yksi Euroopan suurimpia. Potilaan käyttämien lääkevalmisteiden jääminen ilman sairausvakuutuskorvausta johtaa monen kohdalla hyvin toimivan lääkehoidon keskeyttämiseen. Tämän seurauksena voi olla huonompi hoitotasapaino ja elinennuste sekä suuremmat liitännäiskustannukset. Laitoshoidon kustannukset eivät tosin tule lääkekustannuksista vastaavan viranomaisen maksettavaksi. Jo nyt Suomessa on suuri terveyden epätasa-arvo ja jos vain varakkaimmilla on varaa kalleimpiin lääkkeisiin, lisääntyy terveyden eriarvoisuus.

Olemme huolestuneina seuranneet sairausvakuutuksen lääkekorvausjärjestelmän viimeaikaisia paikkausyrityksiä kustannussyihin vedoten. Korvausjärjestelmämme perusteet eivät ota tarkoituksenmukaisella tavalla huomioon nykyaikaisen hoidon antamia mahdollisuuksia parantaa potilaan ennustetta. Päätösten perustelujen tulisi olla läpinäkyviä ja noudattaa hyvää hallintotapaa ja lisäksi korvausperusteiden tulisi olla yleisperusteisia eikä tuotekohtaisia.

Lisäksi toteamme, että sairausvakuutus ei esimerkiksi valtimotauteja ajatellen ole tasapuolinen, koska suuret potilasryhmät kuten diabeetikot ja aivohalvauspotilaat ovat jääneet alempaan korvausluokkaan, vaikka hoidon hyödyt on heillä yhtä hyvin dokumentoitu kuin sepelvaltimotaudin yhteydessä.

Vetoamme lääkkeiden maahantuojiin hinnan tarkistuksen suhteen ja hintalautakuntaan, jotta kyseiset lääkkeet säilyvät korvausjärjestelmän piirissä. Vetoamme eduskuntaan, jotta se seuraisi tarkasti lääkekorvausjärjestelmän muutosten vaikutuksia eri potilasryhmiin ja ryhtyisi toimenpiteisiin, jotta korvausjärjestelmällä ei heikennettäisi hoidon saatavuutta ja laatua eikä lisättäisi terveyden eriarvoisuutta.

Turku /Tampere/ Helsinki 15.5.2006.

Toiminnanjohtaja Tiina Viljanen
Aivohalvaus- ja Dysfasialiitto ry

Toimitusjohtaja Jorma Huttunen
Suomen Diabetesliitto ry

Pääsihteeri Tor Jungman
Suomen Sydänliitto ry


Jakelu:
Lääkkeiden hintalautakunta
AstraZeneca OY
Novartis Finland Oy
Pfizer Oy

 


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.5.2010