Lausunnot ja kannanotot arkisto

31.8.2017 14.30

Lääkevalikoiman monipuolisuus on tärkeää diabeteksen hoidossa

Lääkkeiden hintalautakunta Hila antaa nykyään potilasjärjestöille mahdollisuuden kertoa käsityksensä niiden lääkkeiden merkityksestä potilaille, joiden sairausvakuutuskorvattavuutta se käsittelee.

Diabetesliitto selvittää tarvittaessa diabeetikoiden kokemuksia, jotta myös valmistetta käyttävien elämänlaatuun ja arjen käyttökokemukseen liittyvät seikat tulisivat huomioiduksi päätöksenteossa.

Esimerkiksi tänä kesänä pyysimme lausunnon kirjoittamista varten diabeetikoilta kokemuksia kauppanimellä Toujeo (glargiini-insuliini 300 yks/ml) myytävästä pitkävaikutteisesta insuliinijohdoksesta.

Diabeetikot vastaavat aktiivisesti

Diabeetikot vastasivat kyselyymme aktiivisesti, lyhyessä ajassa saimme 275 vastausta. Vastanneista tyypin 1 diabeetikkoja oli 75 prosenttia. 25 prosenttia oli tyypin 2 diabeetikkoja. Tyypin 1 diabeetikoiden ja tyypin 2 diabeetikoiden käyttäjäkokemuksissa ei ollut keskinäistä eroa.

Vastanneista noin 80 prosenttia käytti Toujeota yhdessä ateriainsuliinin kanssa. 15 prosenttia käytti Toujeota yhdessä diabetestablettien tai suolistohormonien kanssa.

Toujeon käyttöön oli siirrytty, kun diabetes oli ollut vaikeahoitoinen toisen valmisteen aikana. Tämä tarkoitti toistuvia ennakoimattomia hypoglykemioita, yöllisiä hypoglykemioita, vaikeita hypoglykemioita, epätasaista insuliinin vaikutusta ja mahdottomuutta saavuttaa toivottava hoitotasapaino.

Peräti 86 prosenttia vastaajista kertoi Toujeon vaikuttavan tasaisemmin verrattuna toiseen valmisteeseen. 65 prosenttia vastaajista piti Toujeon vaikutusta helpommin ennakoitavana kuin toista valmistetta. Yli puolet vastaajista kertoi pitkäaikaisen verensokeritasapainonsa (HbA1c) parantuneen. Lievien ja itse hoidettujen hypojen määrä oli vähentynyt 60 prosentilla vastaajista. 28 prosenttia vastaajista kertoi, että hypojen määrässä ei ollut suurta eroa.

Vastanneilta saadun näkemyksen mukaan Toujeon erityinen arvo on siinä, että kerran vuorokaudessa annosteltavana valmisteena se on hoidon toteuttamisen näkökulmasta yksinkertainen ja helpottaa elämänlaatua elinikäisen vaikeahoitoisen diabeteksen vaativan omahoidon kokonaisuudessa.

Toujeo on tällä hetkellä rajoitetusti erityiskorvattava aikuisten vaikeahoitoisen diabeteksen hoidossa silloin, kun muun glargininsuliinihoidon aikana esiintyy toistuvia tai vakavia hypoglykemioita.

Monipuolinen lääke- ja hoitovälinevalikoima tärkeä

–Diabetes on vaativa ja monimuotoinen sairaus, jota diabeetikko hoitaa koko ajan itse. Insuliinihoitoisen diabeetikon arjessa kuormittaa liian matalan verensokerin riski ja pidemmällä aikavälillä riittämättömästi hoidettu diabetes voi johtaa vakaviin lisäsairauksiin. Siksi on tärkeää, että diabeteksen hoito voidaan toteuttaa paitsi tavoitteellisesti niin mahdollisimman yksilöllisesti, kullekin diabeetikolle räätälöiden. Lääkevalikoimassa pitää olla riittävästi vaihtoehtoja eri tarpeisiin, ihan samoin kuin hoitovälineissäkin tulisi olla saatavilla erilaisille diabeetikoille sopivia vaihtoehtoja, huomauttaa ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka Diabetesliitosta.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.5.2010