Lausunnot ja kannanotot arkisto

14.5.2002

Kannanotto "diabetestuotteiden" tarpeellisuudesta

Kauppa- ja teollisuusministeriölle 14.5.2002

Diabeetikot hyötyvät monista uusista tuotteista, erityisesti vähärasvaisista tuotteista. Nämä tuotteet ovat kuitenkin osa tavallista terveellistä ruokaa eikä niiden käyttöä ole syytä rajata diabeetikoihin tai mainita erikseen mitään sairausryhmää. Tässä suhteessa diabetes poikkeaa oleellisesti mm. keliakiasta.

Diabeetikoille on oleellista löytää tuotepäällyksestä ruoan ravintosisältöä ja ominaisuuksia koskevat tiedot sekä ravintotiedot yhtä annosta kohden.

Dieettituotteiden tarpeellisuudesta diabeetikoille on useita selkeitä kannanottoja sekä Suomesta että ulkomailta. Suomalaisessa Diabeetikon ruokavaliosuosituksessa vuodelta 1999 todetaan "Diabeetikoille suositellaan tavallista ruokaa. Erityistuotteita ei tarvita. Normaalipainon ylläpitämiseksi ja liikapainon ehkäisemiseksi tulee syödä kulutusta vastaavasti".

Eurooppalaisessa diabetestutkijoiden seuran diabetes ja ravitsemus -osastossa (Diabetes and Nutrition Study Group of the EASD) laaditussa suosituksessa todetaan: There are no grounds for encouraging specially formulated "diabetic" or "dietetic" foods. Suosituksen laadinnassa ovat olleet mukana niin saksalaiset, ranskalaiset kuin brittitutkijatkin.

Uusin suositus on kuluvana vuonna ilmestynyt American Diabetes Associationin Position Statement: Evidence-Based Nutrition Principles and Recommendations for the Treatment and Prevention of Diabetes and Related Complications. Tässä näyttöön perustuvassa suosituksessa otetaan kantaa erikseen tyypin 1 diabeteksen ja tyypin 2 diabeteksen osalta. Tyypin 1 diabeteksen osalta todetaan: "The ingestion of a variety of starches or sucrose, both acutely and for up to 6 weeks, was shown to produce no significant differences in glycemic response if the total amount of carbohydrate is similar. Studies in controlled settings and free living subjects have demonstrated similar results" (p. 150). Vapaasti käännettynä tämä tarkoittaa sitä, että riippumatta siitä nautitaanko sokeria tai erilaisia muita hiilihydraatin lähteitä, ei verensokerissa ole merkittävää eroa välittömästi aterian jälkeen tai pidemmällä aikavälillä, jos hiilihydraatin määrä on ollut sama. Tyypin 2 diabeteksen osalta todetaan: "In individuals with type 2 diabetes, postprandial glucose levels and insulin responses to a variety of starches and sucrose are similar if the amount of carbohydrate is constant". Tilanne on siis sama kuin tyypin 1 diabeteksen osalta. Yhteenvedossa tyypin 2 osalta todetaan myös: "It is unlikely that sugar alcohols in the amounts likely to be ingested in individual food servings or meals will contribute to a significant reduction in total energy or carbohydrate intake, altough no studies have been conducted to support this". Eli tavallisesti käytetyt määrät sokerialkoholeja ovat niin pieniä, että niillä ei todennäköisesti ole merkitystä sen enempää energian kuin hiilihydraattienkaan saantiin.

Yllämainittujen suositusten lisäksi on syytä muistaa otettaessa kantaa dieettituotteisiin:

1. Dieettituotteet ovat rasvan osalta useimmiten tavallisiin tuotteisiin verrattuna huonompi vaihtoehto.

Tällä hetkellä markkinoilla olevissa "diabeteskekseissä" ja pikkuleivissä rasvan osuus on pääsääntöisesti suurempi kuin vastaavassa tavallisessa tuotteessa. Ero ei välttämättä ole suuri, monissa tuotteissa suuruusluokassa 2 g/100 g. Keksien rasvan laatu on useimmiten mahdollisimman huono. Pitkät säilytysajat lisäävät rasvan eltaantumisen todennäköisyyttä.

2. Dieettituotteet antavat väärän kuvan siitä, mikä diabeetikon ruokavaliossa on tärkeää ja ylläpitävät vanhaa vääränlaista käsitystä diabetesruokavaliosta.

Diabetesruokavaliossa oleellisia asioita ovat ruoan määrä, laatu ja ajoittuminen. Dieettituotteiden avulla on aikanaan pyritty diabeetikoiden kannalta parempaan hiilihydraattien laatuun, mikä on kuitenkin perustunut nyt jo vanhentuneeseen tietoon. Oleellista suurimman diabeetikkoryhmän, tyypin 2 diabeetikoiden, kannalta on tyydyttyneen rasvan määrän vähentäminen ja ruoan määrän vähentäminen yleensä. "Diabetestuotteet" ovat rasvan suhteen pääsääntöisesti huono valinta. Ne antavat myös diabeetikolle harhaanjohtavan käsityksen siitä, että kyseessä olisi tuote, jota voi nauttia vapaammin kuin tavallista tuotetta tai täysin rajoituksitta. Näin dieettituotteiden käyttö monilla johtaa sekä runsaampaan kovan rasvan saantiin että lisääntyneeseen energian saantiin. Dieettituotteiden markkinoilla olo tukee uskoa siihen, että sokerittomuus olisi oleellinen asia diabetesruokavaliossa, ja johtaa huomiota pois oleellisesta.

3. Dieettituotteet ovat kalliimpia kuin tavalliset tuotteet ja aiheuttavat turhaa rahanmenoa.

4. Dieettituotteet lisäävät terveydenhuoltohenkilöstön työtä.

Dieettituotteiden markkinoilla olo aiheuttaa terveydenhuollossa paljon kysymyksiä ja keskustelua niiden hyödyistä ja haitoista. Ne saattavat myös viedä terveydenhuollon uskottavuutta logiikalla, joka on monilta asiakkailta tuttu. Heidän mielestään dieettituotteita ei olisi markkinoilla, ellei niistä olisi hyötyä.

5. Tulevaisuuden tuotteissa oleellista on kertoa tuotteen ominaisuuksista.

Tuotekehitystä on odotettavissa hiilihydraattipitoisten ruokien osalta. On todennäköistä, että lähitulevaisuudessa markkinoille tulee tuotteita, joiden hiilihydraatti on hitaammin elimistön käytössä kuin tavallisissa tuotteissa. Näistä tuotteista on todennäköisesti hyötyä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. Nämä tuotteet ovat hyödyllisiä myös muille esim. liikuntatilanteissa. Tästä syystä on tärkeää, että myyntipäällyksiä koskevat säännökset antavat mahdollisuuden kertoa tuotteen ominaisuuksista, jolloin tiedot ovat myös diabeetikoiden hyödynnettävissä.

Tampereella 14.5.2002

Eliina Haapa
MMM, ravitsemusterapeutti
Suomen Diabetesliitto


 


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.5.2010