Lausunnot ja kannanotot arkisto

23.2.2005

Diabetesliitto vetoaa EU:n komissioon Suomen lääkekorvausjärjestelmän ongelmien ratkaisemiseksi

Suomen Diabetesliitto on luovuttanut Euroopan komissiolle kirjelmän
ongelmista, jotka liittyvät Suomen lääkekorvausjärjestelmään ja sen
tulkintaan uusien lääkeaineiden pääsystä sairausvakuutuksen peruskorvattavien ja erityiskorvattavien lääkkeiden joukkoon. EU:n komissio antoi viime vuonna Suomen valtiolle virallisen huomautuksen, että korvausjärjestelmä on EY:n perustamissopimuksen vastainen. Komissiolle antamassaan vastauksessa Suomen valtio kuitenkin katsoi, että korvausjärjestelmä ei ole ristiriidassa yhteisön oikeuden kanssa.

Suomen Diabetesliitto on nyt halunnut tuoda kiistaan potilasnäkökulman diabeteksen hoidossa käytettävien lääkkeiden osalta. Vuodesta 1998 lähtien voimassa ollut kahden vuoden odotusaika koskien uusien lääkevalmisteiden sairausvakuutuksen erityiskorvauksia on olennaisella tavalla vaikeuttanut diabeteslääkkeiden pääsyä 100 prosentin erityiskorvauksen piiriin. Lääkeyritysten on täytynyt tehdä toistuvasti uusia hakemuksia ja lisäselvityksiä uusista valmisteista. Diabetesliitto puolestaan on diabeteksen hoitoon perehtyneiden lääkäreiden ja eri puolueita edustavien kansanedustajien tuella tehnyt maan hallitukselle useita esityksiä korvattavuuskysymyksiin liittyen. Sosiaali- ja terveysministereiden myötävaikutuksella uusia diabeteslääkkeitä on vähitellen saatu erityiskorvattavuuden piiriin.

Nykyinen laintulkinta on myös johtamassa siihen, että tyypin 2 diabeetikot ovat enenevässä määrin jäämässä erityiskorvausten ulkopuolelle, ja ensimmäisen kerran Suomen sairausvakuutuslain voimassaoloaikana myös tyypin 1 diabeetikot on jätetty uusimman insuliinivalmisteen osalta ilman erityiskorvausta.

Uusien diabeteslääkkeiden erityiskorvattavuuden viivästyminen tai hylkääminen vaikeuttaa osaltaan diabeetikoiden hyvän hoitotasapainon saavuttamista. Huono hoitotasapaino johtaa vakaviin lisäsairauksiin, jotka vaikeuttavat diabeetikon elämää monin tavoin ja voivat johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

Diabetesliiton näkemyksen mukaan diabeetikoiden tulee olla tasa-arvoisessa asemassa diabeteslääkkeiden käyttömahdollisuuden ja korvattavuuden suhteen taloudellisesta asemasta ja diabetestyypistä riippumatta. Lääkärin tehtävä on arvioida kullekin diabeetikolle parhaiten sopiva ja kokonaiskustannuksiltaan edullisin hoito hyötyihin nähden.

Yleensäkin potilasjärjestöjen mahdollisuudet saada esiin potilasnäkökulma sosiaali- ja terveysministeriön alaisen lääkkeiden hintalautakunnan päätöksenteossa ovat maassamme heikot. Näin siitä huolimatta, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on pitänyt tärkeänä asiantuntijalausuntojen pyytämistä myös potilasjärjestöiltä. Myös EU:n komissio ja neuvosto ovat korostaneet potilasjärjestöjen osuutta lääkepolitiikasta päätettäessä. Diabetesliitto toivoo kirjelmässään, että komissio edistää potilasnäkökulman ja potilaiden elämänlaadun huomioon ottamista lääkkeiden erityiskorvattavuudesta päätettäessä.

Kirjelmä luovutettiin EU:n komission Suomen edustustossa sen päällikölle Reijo Kemppiselle keskiviikkona 23. helmikuuta. Diabetesliiton edustajina luovutustilaisuudessa olivat puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Väistö, 1.varapuheenjohtaja Marjatta Stenius-Kaukonen ja toimitusjohtaja Jorma Huttunen.

 


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.5.2010