Lausunnot ja kannanotot arkisto

13.2.2004

Asia: HE 29/2003 vp, Laki tieliikennelain muutoksesta

Diabetesliiton kirje liikenne- ja viestintäministerille tieliikennelain muuttamisesta 13.2.2004

Arvoisa liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen,

Suomen Diabetesliitto ry on huolestunut presidentin esittelyä odottavasta tieliikennelain muutoksesta (HE29/2003 vp). Hallitus esitti lääkäreille ilmoitusoikeutta potilaan ajoterveyden muutoksista. Eduskunnan hyväksymässä laissa lääkäri velvoitetaan ilmoittamaan poliisille potilaansa ajoterveyden heikkenemisestä (73 a §). Diabeteksen ei ensinnäkään ole osoitettu olevan sellainen liikenneturvallisuusriski, että salassapitovelvollisuuden tulisi esitetyllä tavalla murtua.

Toiseksi ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä voi lääkärille seurata syyte osallisuudesta vamman- tai kuolemantuottamukseen, jonka seuraukset olisivat rikoslain mukaiset. Ilmoitusvelvollisuus ei rajoitu ajokorttitarkastuksiin vaan ulottuu kaikkiin hoitotilanteisiin. Insuliinihoitoinen diabeetikko käy lääkärin vastaanotolla yleensä 3-4 kertaa vuodessa.

Diabeteksen hoidon ydintavoite on jäljitellä terveen elimistön tasaista verensokeritasoa, jolloin liian alhaisia tai liian korkeita verensokeriarvoja ei esiinny. Liian alhaisen verensokerin mahdollisuus (hypoglykemia ja sokki) liittyy erityisesti insuliinihoitoon. Noin 20-30 prosentilla insuliinihoitoisista diabeetikoista on vuosittain hypoglykemiakohtaus. Uusimmilla hoitomuodoilla tosin riski on vähäisempi. Ajokortin saaminen ja uusiminen edellyttää, että diabeetikko on säännöllisessä lääkärinhoidossa, ettei hänellä ole ennakoimattomia hypoglykemian aiheuttamia tajunnan häiriöitä ja että hypoglykemian varoitusoireet ovat tallella. Tämän vuoksi ajokorttitodistus nykyisinkin kirjoitetaan insuliinihoitoiselle diabeetikolle yleensä vain 2-5 vuoden ajalle kerrallaan.

Ajokortti on usein välttämätön työelämään osallistumisen edellytys. Ilman ajokorttia myös arjen ja sosiaalisen elämän järjestyminen voi mutkistua tai jopa estyä. Potilaan olisi voitava kaikissa hoitotasapainoon liittyvissä ongelmissaan turvata lääkäriinsä. On erittäin tärkeää, että potilas voi kertoa hoitavalle lääkärilleen vakavista hypoglykemioistaan. Mikäli potilas ajokortin menettämisen pelossa salaa tai kaunistelee hypoglykemiansa, voi eduskunnan vahvistama pykälä 73 a johtaa rehellisyyden ja luottamuksen katoamiseen hoitosuhteesta. Tämä vaikuttaisi niin hoidon tuloksellisuuteen kuin potilaan hyvinvointiinkin.

Toistuvat ja ennakoimattomat hypoglykemiat ovat liikenneturvallisuusriski. Pykälä kuitenkin edellyttää, että lääkärin on ilmoitettava kaikki ilman varoitusoiretta sattuneet hypoglykemiat poliisille. Kulloinenkin tilanne tulisi voida selvittää luottamuksellisesti ja valita ratkaisuksi mittasuhteiltaan relevantti keino. Säännösten tulisi sallia ensin lääkärin neuvottelu asiasta potilaan kanssa ja potilaan pidättäytyminen ajamasta siihen asti, kunnes ongelma olisi hoidettu kuntoon.

Presidentin esittelyä odottavan lain mukaan lääkäri on juridisesti osallisena tutkittaessa onnettomuuden syitä, jos lääkäri vakavan hypoglykemian tilanteessa on laiminlyönyt ilmoituksen ja sama potilas myöhemmin, kenties vasta vuosienkin kuluttua aiheuttaa hypoglykemian vuoksi liikenteessä vamman- tai kuolemantuottamuksen.

Lain yhteydessä eduskunta hyväksyi lausumat, joiden mukaan 1) hallituksen tulee pitää voimassa nykyiset ajoterveyden osoittamista koskevat vaatimukset ensimmäistä ajokorttilupaa hakevien henkilöiden osalta ja 2) eduskunta edellyttää "että lääkärin ja potilaan välinen luottamuksellinen hoitosuhde ja hyvät hoitokäytännöt eivät kärsi lain soveltamisesta".

Diabeetikoiden hypoglykemioihin liittyvät ongelmat tulisi ratkaista hallituksen esityksen ja eduskunnan lausumien viitoittamin tavoin lääketieteellisin keinoin ja potilasohjauksella käyttämällä harkiten lääkärin ilmoitusoikeutta viranomaisille tilanteissa, joissa hoitava lääkäri todella pitää diabeetikkoa sairautensa vuoksi vaarana liikenneturvallisuudelle.

Suomen Diabetesliitto ry pyytää, että lain soveltamisohjeissa huomioidaan tarkoin lain hyväksymiseen liittyvät eduskunnan lausumat. Olemme mielihyvin käytettävissänne lain sovellusohjeita valmisteltaessa.

Tampereella 13.2.2004

Pirjo Ilanne-Parikka
ylilääkäri

Jorma Huttunen
toimitusjohtaja

Jakelu:
Liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen
Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä
Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.5.2010