Tyypin 2 diabeetikko, saatko tarpeeksi verensokerin mittausliuskoja?

Diabetesliitolle on tullut tiedusteluja ja palautetta tyypin 2 diabeetikoiden verensokerin mittausliuskojen jakelun muutoksista. Siksi haluamme selvittää liuskajakelun tilannetta tyypin 2 diabeetikoilta.

Tyypin 2 diabeteksen hoito on muuttunut

Tyypin 2 diabeteksen lääkehoito on muuttunut viime vuosina.

Nykyään käytetään ensisijaisesti hoitoa, joka ei  normaalikäytössä aiheuta liian matalaa verensokeria.

Metformiini ja uudet sokerinpoistajat sekä suolistohormoneiden kautta vaikuttavat tabletit ja pistokset eivät aiheuta vakavaa verensokerin laskua.

Insuliinihoito voi laskea verensokeria liikaa. Samoin kaavamaisesti insuliinin eritystä lisäävät lääkkeet, kuten glimepiridi (Amaryl®, Glimepirid®) ja glinidit eli ateriatabletit (NovoNorm®, Repaglinide) voivat laskea verensokerin liian matalalle, jos lääkevaikutus, ruokailu ja liikunta eivät ole tasapainossa.

Nykykäsityksen mukaan verensokerin omamittauksesta on hyötyä, riippumatta lääkityksestä, diabeteksen alkuvaiheessa, kun opetellaan miten erilainen ruokailu ja liikunta ja aloitettu lääkehoito vaikuttavat verensokeriin.

Kun verensokeri saadaan hoitotavoitteeseen eli punasolujen sokeri HbA1c on alle 48 mmol/mol ei verensokerin omamittauksista ole tutkimuksissa osoitettu hyötyä, silloin kun käytössä on lääkehoito, joka ei aiheuta liian matalan verensokerin vaaraa. Jos tilanne tai lääkitys muuttuu, samoin kuin insuliinihoidossa, mittausten tarve arvioidaan yksilöllisesti.

Jos sinulla on tyypin 2 diabetes, kerro meille minkälainen tilanne omalla kohdallasi: saatko verensokerin mittausvälineitä tarvettasi vastaavasti?




































Sivua viimeksi päivitetty: 20.12.2017