Tuoreet aiheet ja uutiset meiltä

rss Ajankohtaista

18.9.2023

Tutkimus: Etenkin nuorella iällä saatu tyypin 2 diabetes voi heijastua eliniänodotteeseen

Tyypin 2 diabetes lyhentää elinajanodotetta keskimäärin noin kuusi vuotta. Tuore tutkimus tarkentaa aiempia ennusteita. Sen mukaan erittäin merkittävää näyttää olevan se, missä iässä diabetes diagnosoidaan. Mitä nuorempana sairaus puhkeaa, sitä enemmän jäljellä oleva elinajanodote on vaarassa lyhentyä.

Tutkimuksessa yhdisteltiin tiedot lähes sadasta eri seurantatutkimuksesta 19 maassa. Tulosten perusteella 50-vuotiaana todettu tyypin 2 diabetes lyhensi jäljellä olevaa elinaikaa keskimäärin 5–6 vuotta. Kymmenen vuotta aiemmin eli 40-vuotiaana diagnosoitu tyypin 2 diabetes vähensi potentiaalisia elinvuosia noin kymmenen vuotta, ja jos tyypin 2 diabetes oli todettu 30-vuotiaalla, merkitsi se jo arviolta 13–14 vuoden keskimääräistä lyhentymää elinajanodotteeseen. Vertailukohteena olivat sekä EU:n että Yhdysvaltain väestöistä lasketut yleiset ikäryhmittäiset elinajanodotteet.

- Tulokset kieltämättä ovat dramaattisia, mutta niihin kannattaa silti suhtautua pienellä varovaisuudella. Arvio kuolleisuusriskeistä on yhteenveto lukuisissa maissa ja väestöryhmissä tehdyistä havainnoista. Suomalaiseen väestöön lukuja ei voi aivan täysin yleistää, sillä hoitoketjut ja tyypin 2 diabeteksen hallinta poikkeavat melko paljon eri maissa, Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen professori Jussi Kauhanen sanoo yliopiston tiedotteessa.

Kauhanen painottaa myös, että seuranta-aineistot kerättiin pääosin jo useita vuosia sitten, joten ne eivät välttämättä täysin heijasta tämän hetken tilannetta diabeteksen diagnosoinnissa, hoidossa ja hallinnassa. Yleiskuva on Kauhasen mukaan kuitenkin selvä: diabetes on erittäin merkittävä kansanterveysongelma, ja sitä suurempi mitä nuoremmista ikäryhmistä on kyse.

Tyypin 2 diabetes on yleistynyt nopeasti ympäri maailmaa ja myös Suomessa. Se on lisääntynyt erityisesti nuorilla aikuisilla, mikä nyt julkaistun tutkimuksen perusteella olennaisesti lisää ongelman vakavuutta. 



Palaa otsikoihin