Tuoreet aiheet ja uutiset meiltä

rss Ajankohtaista

22.1.2024

Osa insuliineista mukana biologisten lääkkeiden apteekkivaihdossa huhtikuusta 2025 alkaen

Potilaalle määrätty biologinen lääke voidaan huhtikuusta 2024 alkaen vaihtaa apteekissa edullisempaan vaihtokelpoiseen valmisteeseen. Biologisten lääkkeiden lääkevaihto käynnistyy vaiheittain: diabeteksen hoidossa käytettävien glargininsuliinien lääkevaihto alkaa huhtikuussa 2025 ja muiden pitkävaikutteisten insuliinien tammikuussa 2026. Lyhytvaikutteiset insuliinit eivät kuulu apteekkivaihdon piiriin, eli niitä ei apteekissa vaihdeta, vaan toimitetaan lääkärin määräämä valmiste.

Lääkäreillä on ollut jo vuodesta 2017 alkaen lakisääteinen velvollisuus määrätä edullisinta potilaan hoitoon soveltuvaa biologista lääkettä, jos sille on saatavilla biosimilaari. Vuoden 2023 alusta biologisten lääkkeiden lääkemääräykset ovat olleet voimassa vain vuoden aiemman kahden vuoden sijaan. Lääkelainsäädäntöön tehdyillä muutoksilla tavoitellaan säästöjä lääkekorvausmenoihin.

Biologinen alkuperäislääke ja biosimilaari ovat hoidollisesti samanarvoisia

Biologinen lääke on valmiste, jonka vaikuttava aine on biologinen aine. Biologinen lääke annetaan useimiten infuusiona laskimoon tai pistoksena ihon alle. Biologisia lääkkeitä käytetään muun muassa diabeteksen, reumasairauksien, tulehduksellisten suolistosairauksien, astman ja syövän hoitoon.

Biosimilaari on samankaltainen, yhtä tehokas ja yhtä turvallinen kuin alkuperäinen biologinen lääke. Se sisältää samaa vaikuttavaa ainetta kuin alkuperäislääke.  

Biosimilaarilääkkeiden vaihto lisää hintakilpailua biologisten valmisteiden välillä, ja niiden avulla voidaan saada merkittäviä säästöjä lääkekustannuksiin. Biosimilaarit myös tuovat useampia vaihtoehtoja sairauksien hoitoon ja voivat parantaa sitä kautta biologisten lääkkeiden saatavuutta. Biosimilaarien laajemmalla käyttöönotolla on arvioitu saavutettavan miljoonien eurojen vuosittaiset säästöt valtion lääkekorvauskustannuksissa.

Lääkevaihto toteutuu porrastetusti

Ensimmäisenä lääkevaihdon piiriin tulevat huhtikuusta 2024 alkaen enoksapariinivalmisteet, joita käytetään laskimotukosten estoon ja hoitoon. Tammikuussa 2025 lääkevaihto apteekeissa laajenee insuliineja lukuun ottamatta kaikkiin muihin biologisiin lääkkeisiin, joilla hoidetaan esimerkiksi reumaa, psoriasista, astmaa ja tulehduksellisia suolistosairauksia.

- Lakimuutosta valmisteltaessa Diabetesliitto toi esiin potilasturvallisuuteen ja hoidon jatkuvuuteen liittyviä huolia. On hyvä, että vaihto käynnistyy ensin muista valmisteista, ja huhtikuusta 2025 alkaenkin vain pitkävaikutteiset insuliinit kuuluvat apteekkivaihdon piiriin. Tämä vähentää pitkä- ja lyhytvaikutteisten insuliinien sekaantumisen vaaraa, kertoo Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä.

Alle 18-vuotiaiden potilaiden biologisia lääkkeitä ei vaihdeta apteekissa.  

Lääkkeiden antolaitteiden toiminta voi erota toisistaan

Alkuperäisen biologisen lääkkeen ja biosimilaarin antolaitteiden toiminta voi erota toisistaan. Vaihtokelpoisten valmisteiden antolaitteet ovat kuitenkin siinä määrin samankaltaisia, että vaihdon arvioidaan toteutuvan turvallisesti apteekin farmaseuttisen henkilökunnan antaman laiteneuvonnan jälkeen. Apteekit opastavat antolaitteiden käytössä. Lääkehoitoon liittyvistä asioista kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

- On tärkeää, että lääkkeen käyttäjät tietävät, että valmisteet voivat vaihtua. Jos valmisteen vaihto askarruttaa, kannattaa pyytää tarkempaa neuvontaa apteekista, diabeteshoitajalta tai lääkäriltä.  Lääkitysturvallisuuden varmistaminen on ensisijainen asia toimivassa lääkehoidossa, ja tätä turvataan lääkeneuvonnalla kaikissa kohtaamisissa ammattilaisten ja potilaiden välillä, Pimiä jatkaa.

Lähde ja lisätietoja: Fimean tiedote 18.1.2024

Tutustu tästä myös sivuun, jolta saat lisätietoja biologisten lääkkeiden apteekkivaihdosta.


Palaa otsikoihin