Tuoreet aiheet ja uutiset meiltä

rss Ajankohtaista

16.5.2024

Eduskunnan diabetesverkosto: Diabeteksen hyvän hoidon merkitys on tunnistettava kansallisesti

Eduskunnan diabetesverkosto käsitteli kokouksessaan 16. toukokuuta raporttia diabetesta sairastavien hoidon järjestämiseksi. Raportin on laatinut asiantuntijaryhmä Diabetesliiton koordinoimana.

Suomessa on verrattain enemmän diabetesta kuin muissa eurooppalaisissa korkean elintason maissa. Nuorten, alle 25-vuotiaiden tyypin 2 diabetes yleistyy Suomessa muita Länsi-Euroopan maita selvästi nopeammin.

Raportti suosittaa panostamaan mm. elintapaohjaukseen ja omahoitoa tukevan sairaanhoidon uudistamiseen. Hyvinvointialueiden tulisi muodostaa kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa yhteistyöverkosto, joka kehittää toimintamalleja ja palveluohjausta suuressa diabetesriskissä oleville.

- Toimenpide-ehdotukset auttavat suuntaamaan kansallisia toimia, jotta diabetesta sairastavat saisivat vaikuttavaa hoitoa. Hoidon kehittämisen lisäksi on muistettava, että aikuisväestön tyypin 2 diabetesta sairastavien määrä tulee kasvamaan vielä nykyisiä ennusteita nopeammin, jos emme onnistu vahvistamaan yhteiskunnallisia toimia diabeteksen ehkäisemiseksi, diabetesverkoston puheenjohtaja Pia Sillanpää sanoo. 

Ehkäisevä diabetespolitiikka on kestävä keino säästöihin hyvinvointialueilla: palvelujen kysyntää voidaan vähentää hidastamalla diabeteksen kasvua. Leikkaukset diabeteksen hyvään hoitoon lisää riskiä siihen, että vakavia lisäsairauksia ilmaantuu yhä enemmän. Kalliit lisäsairaudet moninkertaistavat diabeteksen aiheuttamat sairaanhoidon kustannukset ja tuottavuuskustannukset.

Hyvä hoito on ainoa keino säästää yhteiskunnan varoja silloin, kun sairaus on jo puhjennut, muistuttaa verkoston varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta.

- Suurin hoitovastuu on diabetekseen sairastuneella itsellään. Omahoidon voimavarat vaikuttavat hoitotuloksiin, ja on olennaisen tärkeää, että asiantuntijaryhmä on nostanut psyykkisen ja sosiaalisen tuen tarjoamisen esiin suosituksessaan, Eloranta toteaa. 

Eduskunnassa on toiminut diabetesverkosto vuodesta 1979. Verkostoon kuuluu kansanedustajia eri puolueista. Diabetesverkoston työskentely tukee diabetesta sairastavien hyvän hoidon edellytysten turvaamista sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä.

Lisätietoja:

Diabetesverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Sillanpää, pia.sillanpaa(at)eduskunta.fi
Sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic, Diabetesliitto, laura.tuominen-lozic(at)diabetes.fi

Diabetesta sairastavien hoidon järjestämisen kehittäminen -raportti


Palaa otsikoihin