Tuoreet aiheet ja uutiset meiltä

rss Ajankohtaista

19.9.2023

Diabetesliitto antoi lausunnot pääministeri Orpon hallituksen esitysluonnoksista – katso viimeisimmät lausuntomme

Diabetesliitto tekee diabetesta sairastavien ja läheisten edunvalvontaa muun muassa antamalla lausuntoja hallituksen, ministeriöiden ja eri viranomaisten esityksistä. Olemme antaneet lausunnon kahdesta hallituksen esitysluonnoksesta sekä yhdestä hallituksen asetusluonnoksesta. Löydät ne ja aiemmin tänä vuonna tekemämme lausunnot täältä.

Lausunnossamme hallituksen esitysluonnoksesta sairausvakuutuslain (5 luku 8 §) muuttamisesta Diabetesliitto ottaa kantaa lääkkeiden vuosiomavastuuseen, ja liitto ei kannata lääkkeiden vuosiomavastuun korottamista indeksikorotuksella.

Hallituksen esitysluonnoksessa tavoitteeksi mainitaan paljon lääkkeitä käyttävien aseman parantaminen, mikä on kannatettava. Esitetty muutos osuu kuitenkin tavoitteensa vastaisesti nimenomaan paljon lääkkeitä käyttäviin: se tosiasiallisesti korottaa lääkkeiden vuosiomavastuuta. Vuosiomavastuu yleensä täyttyy vain paljon tai kalliita lääkkeitä käyttävillä.

Diabetesliiton mukaan lääkkeiden vuosiomavastuuta tulisi ensisijaisesti pienentää tai vähintään pitää se ennallaan vuoden 2023 katon tasolla (592,16 euroa). Vuosiomavastuun korottamatta jättäminen olisi suora ja yksinkertainen keino helpottaa sairastamisen kustannusten potilaille aiheuttamaa taakkaa.

Hallitusohjelman kirjausta lääkekorvausten vuosiomavastuun jakamisesta Diabetesliitto kannattaa lämpimästi, ja kiirehtii sen ripeää toimeenpanoa. Sairastamisen kustannuksia tulee käsitellä kokonaisuutena (lääkkeet, palvelut, matkat), ja selvittää maksukattojen yhdistäminen yhdeksi maksukatoksi, jonka taso olisi maksukattojen nykyistä yhteissummaa merkittävästi alempi, esimerkiksi takuueläkkeen suuruinen summa. Katso lausuntomme tästä.

Seitsemän vuorokauden hoitotakuusta ei pidä luopua

Hallituksen esitysluonnoksessa hoitotakuuta koskien esitetään seitsemän vuorokauden hoitotakuusta luopumista 1.11.2024. Vaikka palvelujärjestelmässä on tällä hetkellä haasteita, ei nopeamman hoitoon pääsyn tavoittelusta pidä Diabetesliiton mielestä luopua, ja Diabetesliitto vastustaa hallituksen esitysluonnoksessa ehdotettua muutosta, jonka jälkeen pysyvä hoitoon pääsyn enimmäisaika perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa olisi 14 vuorokautta.

Kustannussäästöjen hakeminen hoitotakuusta on Diabetesliiton mielestä lyhytnäköistä. Mitä nopeammin ja varhaisemmassa vaiheessa ihmiset saavat hoitoa sairauksiinsa, sitä todennäköisimmin vältytään erikoissairaanhoidollista osaamista vaativilta ongelmilta. Katso lausuntomme tästä.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustusta koskeva asetusluonnos vaatii jatkovalmistelua

Diabetesliitto on antanut lausunnon asetusluonnoksesta sosiaali- ja terveysalan yhdistysten ja säätiöiden rahoituksesta.

Lausunnon mukaan sosiaali- ja terveysalan yhdistysten ja säätiöiden valtionavustustoimintaan liittyy nykyisellään erityisen paljon hallinnollista kuormittavuutta. Valtionavustuslaissa ilmaistun periaatteen mukaisesti valtionavustuksen saajalle ei tulisi asettaa liian yksityiskohtaisia velvoitteita avustuksen hakumenettelyssä ja raportoinnissa. Myöskään sellaista tietoa, joka ei suoraan liity valtionavustuksen antamisen arviointiin tai sen käytön raportointiin ei tulisi kerätä. Toiminnan yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen ja tuloksellisuuteen liittyvät kriteerit ovat kuitenkin Diabetesliiton mielestä perusteltuja.

Diabetesliitto muistuttaa, että valtionavustusta saavien yhdistysten toiminnassa ja toimintaympäristössä tapahtuu tulevina vuosina muutoksia, ja kaikki niistä eivät ole ennakoitavissa. Hyvään yhdistyshallintoon sisältyy, että yhdistyksellä on riittävät edellytykset toimintaansa ilman, että lyhytaikaiset rahoitukseen ja talouteen vaikuttavat heilahdukset vaikuttavat siihen liikaa. Lausunnossaan Diabetesliitto esittää, että tämä otetaan huomioon STEA:n yhdistyksen varallisuuden arviointiin liittyvissä perusteissa. Katso lausuntomme tästä.


Palaa otsikoihin