Tuoreet aiheet ja uutiset meiltä

rss Ajankohtaista

13.9.2023

Diabetes ja lääkäri -lehti: Suositusten mukainen ruoka edistää paitsi ihmisten myös maapallon terveyttä

Tänä vuonna on julkaistu kaksi merkittävää ravitsemussuositusten päivitystä: Pohjoismaiset ravitsemussuositukset ja Eurooppalaiset ravitsemussuositukset diabetesta sairastaville ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Yhteistä suosituksille on kestävyysnäkökohtien ja kasvisruokailun hyvien vaikutusten painottaminen.


Molemmat suositukset perustuvat laajaan tutkimusnäyttöön, ja niiden mukainen ruokavalio voidaan koostaa vaihtelevasti. Kasvispainotteinen tai kasviksista koostuva ruokavalio, johon sisältyy vain vähän suolaa, sokeria tai kovaa rasvaa ja sitä sisältäviä prosessoituja tuotteita, on eduksi sekä ihmisten että maapallon terveydelle.

- Ravitsemussuosituksilla on suuri merkitys, koska niin monien ihmisten riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on suurentunut ja monien sairastuminen olisi ehkäistävissä. Uudet suositukset antavat vahvan tieteellisen pohjan terveyden edistämiseen, tyypin 2 diabeteksen ja muiden tarttumattomien sairauksien ehkäisyyn ja diabetesta sairastavien hoitotasapainon tukemiseen, kirjoittaa Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori Ursula Schwab syyskuun Diabetes ja lääkäri -lehdessä. Hän osallistui sekä edellä mainittujen eurooppalaisten että pohjoismaisten ravitsemussuositusten laatimiseen ja kuuluu myös kansalliset suositukset päivittävään asiantuntijaryhmään.

Pohjoismaiset suositukset viedään kansalliselle tasolle vuonna 2024, ja päivittämisestä vastaa Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Kansallisissa suosituksissa huomioidaan väestön nykyiset ruokatottumukset ja kansanterveyden edistämisen erityishaasteet Suomessa.

Sairauden peruuttaminen tavoitteeksi

Viimeaikaisten tutkimustulosten mukaan pysyvä, vähintään 10–15 prosentin painonlaskun saavuttaminen voi johtaa tyypin 2 diabeteksen remissioon eli verensokerin normaalistumiseen. Painonpudotuksen tukena on suositeltua käyttää ravitsemuksellisesti täysipainoisia ateriankorvikkeita yhtäjaksoisesti jopa yli kymmenen viikon ajan siten, että energian saanti on noin 800 kilokaloria vuorokaudessa. Suositukset korostavat, että tähän tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisten tukea.

- Diabeteksen hoitotasapainon optimoimiseksi painonhallinta ja tarvittaessa laihduttaminen on tärkeää. Hyvin runsaasti hiilihydraatteja sisältäviä ruokavalioita ei suositella, ei myöskään hyvin vähähiilihydraattisia ruokavalioita, Schwab mainitsee Diabetes ja lääkäri -lehteen kirjoittamassaan artikkelissa.

Tutkimusnäyttö tyypin 2 diabeteksen ehkäisystä elintavoilla on vankkaa ja sisältää myös satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia, mikä on harvinaista elintapasairauksissa. Suositus vähintään viiden prosentin painonlaskusta on edelleen voimassa. Se puolittaa näytön perusteella sairastumisriskin ylipainoisilla ja lihavilla, joilla tyypin 2 diabeteksen riski on suurentunut.

Ravitsemussuositukset on tarkoitettu väestötason ravitsemuksen ja kansanterveyden parantamiseen, ruokapalvelujen kehittämiseen sekä terveyttä edistävää ja kestävää ruokajärjestelmää koskevaan päätöksentekoon ja toimenpiteiden suunnitteluun.

Syyskuun Diabetes ja lääkäri -lehden 3/2023 muita aiheita:

  • Uusia keinoja hoitoresistentin verenpainetaudin hoitoon: Tulossa on uusia, vaikuttavampia lääkkeitä hoitoresistentin verenpainetaudin hoitoon. Niillä tulee olemaan suuri merkitys, koska diabetes ja liikapaino altistavat vaikeahoitoiselle verenpainetaudille.
  • Diabetes, insuliinihoito ja lihavuus – monisyinen ongelma: Monimutkaisen ongelman ratkaisemisessa voi olla hyötyä insuliinihoidon periaatteiden tarkistamisesta ja tarvittaessa hoidon korjaamisesta. Myös uusia lääkkeitä lienee lähitulevaisuudessa tarjolla metabolisen oireyhtymän eri osatekijöiden hoidoksi.
  • Viesti esimiehille - Panosta osaamiseen palveluja kehitettäessä: Diabeteshoitajien palstalla tarkastellaan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten (nykyisen Etelä-Karjalan hyvinvointialueen) alueella kehitettyä toimintamallia, jolla hoitajien diabetesosaamista kehitetään ja pidetään ajan tasalla.



Palaa otsikoihin