Tuoreet aiheet ja uutiset meiltä

rss Ajankohtaista

17.4.2024

Diabetes ja lääkäri -lehti: Diabetes haurastuttaa luita diabetestyypistä riippumatta

Tutkimusten mukaan diabetesta sairastavien luut haurastuvat ennenaikaisesti verrattuna muuhun väestöön, ja seurauksena murtumariski lisääntyy. Luuston hyvinvoinnin huomioiminen kuuluu diabeteksen hyvään hoitoon, muistutetaan tänään 17. huhtikuuta ilmestyvässä Diabetes ja lääkäri -lehdessä.

Tyypin 1 diabeteksessa luuntiheys vähenee usein, mutta tyypin 2 diabeteksessa se on tavallisesti normaali tai jopa koholla. Tästä syystä aiemmin ajateltiin, että vain tyypin 1 diabetesta sairastavien luut ovat vaarassa. Uusimpien havaintojen perusteella myös tyypin 2 diabetes heikentää luiden terveyttä. 

- Aivan viime aikoina on selvinnyt, että tyypin 2 diabeteksessa luustossa tapahtuu luun laadun kannalta epäedullisia muutoksia luusoluissa ja solujen väliaineessa. Ne johtavat rakenteellisiin, luustoa heikentäviin muutoksiin tyypin 2 diabetesta sairastavilla, kirjoittaa lääketieteen tohtori, endokrinologi Anna-Mari Koski. Hän antaa artikkelissaan ohjeita diabetesta sairastavia potilaita hoitaville lääkäreille luusairauden diagnosoimiseen ja murtumariskin arvioimiseen.

- Luuntiheysmittausta voidaan käyttää luun haurastumisen diagnostiikassa tyypin 1 diabetesta sairastavilla. Tyypin 2 diabetesta sairastavilla pieni luuntiheys ilmentää yhtä murtuman riskitekijää, muttei ole edellytys diabeteksen luutaudin esiintymiselle, hän kirjoittaa.

Monipuolinen syöminen ja liikunta ehkäisevät luiden haurastumista

Tyypin 1 diabetes on aina osteoporoosin riskitekijä, Anna-Mari Koski muistuttaa artikkelissaan. Tyypin 2 diabetesta sairastavien luuston terveyteen lääkäreiden tulisi kiinnittää huomiota viimeistään, kun sairaus on kestänyt yli viisi vuotta. Luuston tilanteen selvittäminen kuuluu kokonaisvaltaiseen diabeteksen hoitoon jo aiemmin, jos potilaalle on ilmaantunut mikrovaskulaarisia eli pienten suonten komplikaatioita.

Moniin luuston haurastumisen riskitekijöihin, kuten ikään, sukupuoleen tai diabeteksen kestoon, on mahdotonta itse vaikuttaa. Paljon on kuitenkin tehtävissä. Hyvä diabeteksen hoito ja verensokeritasapaino ehkäisevät luuston haurastumista. Kalsiumin, D-vitamiinin ja proteiinin riittävästä saannista huolehtiminen kuuluu osaksi diabetesta sairastavien ravitsemusta. Liikunta on kes¬keisessä asemassa luuston terveyden kannalta. Proteiinin riittävästä saannista huolehtiminen on tärkeää myös laihduttaessa ja lihavuusleikkausten yhteydessä.

Osteoporoosin ja diabeettisen luusairauden hoidossa voidaan tarvittaessa käyttää tavanomaisia luulääkkeitä, jotka tutkimustiedon valossa tehoavat myös diabetesta sairastavilla.

Lue koko artikkeli Diabetes ja lääkäri -lehdestä.

Diabetes ja lääkäri -lehti on maksutta luettavissa verkkosivuillamme. Täällä voit selata uusinta ja aiemmin ilmestyneitä lehtiä näköislehtinä ja pdf-muodossa.


Palaa otsikoihin