Ajankohtaista arkisto

8.12.2016

Vuoden viimeinen Diabetes-lehti ilmestyi - liity jäseneksi ja varmista lehden saapuminen ensi vuonna

Diabetes-lehti 6/2016Joko sinulle tulee Diabetes-lehti? Liittymällä nyt diabetesyhdistyksen jäseneksi saat ensi vuoden kaikki kuusi numeroa maksutta ja bonuksena myös vuoden 2016 viimeisen lehden. Jatkossa voit tilata lehden edulliseen jäsenhintaan.

Jos olet jo jäsen, ja sinulle tulee Diabetes-lehti, muistathan uudistaa tilauksesi jäsenmaksun yhteydessä tammikuussa. Lue lisää tästä.

Kuluvan vuoden viimeinen Diabetes-lehti on jälleen mittava lukupaketti, josta löytyy luettavaa kaikille, joita diabetes koskettaa. Painetun lehden tilanneet jäsenlukijat voivat lukea uusimman ja aikaisempien lehtien juttuja myös Diabetes-verkkolehdestä.

Alla maistiaisia tänään 8.12. ilmestyneen lehden sisällöstä, ole hyvä.

Terve metsä!

Veikko Lindell on vuosien aikana huomannut, että luonnossa liikkuminen on hyvä keino pitää kakkostyypin diabetes ja verensokeri kurissa. Luonto paitsi virkistää myös väsyttää terveellisellä tavalla: tulee nukuttua hyvin.

Sipoon terveydenhuollossa luonnossa liikkumista käytetään diabeetikoiden hoidon tukena.

Ante Haltan matka mielen hyvinvointiin

Ante Haltta on sinut itsensä, masennuksen ja diabeteksen kanssa. Hän on kulkenut pitkän tien Inarinjärven rannalta Helsinkiin, burnoutista masennuksen kautta sisäiseen rauhaan. Viimeiset 16 vuotta hän on toiminut Mielenterveyden keskusliiton vertaisohjaajana.

Vertaistuki ja läheiset antavat voimaa

Kysyimme muutamilta ihmisiltä, mikä saa heidät jaksamaan oman tai läheisen diabeteksen kanssa. Myös Diabetesliiton psykologi Kirsi Ikuli kertoo omat vinkkinsä diabeteksen kanssa elämiseen. Hän sanoo, että hoidon tavoitteet voivat joustaa jaksamisen mukaan.

Ulos uupumuksesta

Uupumusta ja pelkoa, yhä uusia sairaslomia, pahenevia allergiaoireita ja heilahtelevia verensokeriarvoja. Raahelaisen Lea Käräjäojan elämä oli muutama vuosi sitten yhtä sairastelukierrettä. Hän sai elämänsä hallintaan hyvän hoitosuhteen, uuden lääkityksen, sensoroinnin, työpaikan vaihdosten ja vertaistuen avulla.

Nyt puhelin laulaa vertaistukea

Näön heikentyminen havahdutti 32-vuotiaan Niina Vainion pitämään parempaa huolta itsestään. Hän hakeutui diabeteskurssille Diabeteskeskukseen, jossa hän sai hyviä vinkkejä diabeteksensa hoitoon. Erityisen iloinen hän oli siitä, että hän tapasi viimein muita, jotka elävät saman sairauden kanssa.

Pelko diabetesta sairastavan seuralaisena

Huolet ja pelot kuuluvat elämään. Ne voivat auttaa suojautumaan ikäviltä asioilta. Mutta pelot voivat myös alkaa elää omaa elämäänsä ja kapeuttaa elämänpiiriä.

- Jokaisen on hyvä joskus miettiä, elääkö enemmän huolten kuin toiveiden ohjaamana, Diabetesliiton psykologi Helena Nuutinen sanoo.

Minustako kasvissyöjä?

Kasvisruokavalio tarjoaa diabeetikoille monia terveyshyötyjä: se auttaa muun muassa verensokerin ja verenpaineen hallinnassa. Monipuolisen kasvisruokavalion toteutus on nyt entistä vaivattomampaa.

Oikeus käyttää korkokenkiä

Ykköstyypin diabeetikot riisuivat Diabetesseura Plasman vuosikalenteria varten vaatteensa, jotta tekisivät asiansa näkyväksi. – Halusin kuvallani sanoa, että voimme elää täyttä elämää, johon mahtuu myös glamouria, korkokenkiin ja röyhelönauhaan sonnustautunut syyskuun kalenterityttö Anna-Maria Virtanen sanoo.

Uskomattomat uskomushoidot

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset luottavat tieteeseen, mutta silti moni turvautuu myös uskomushoitoihin. Jopa joka viides suomalainen uskoo, että luontaislääkkeet ovat usein parempia kuin lääkärien määräämät lääkkeet. Mikä uskomushoidoissa vetoaa?

Ykköstyypin diabetes näkyy verikokeissa jo pari vuotta ennen diagnoosia

Kun lapsen verenkiertoon ilmaantuu tyypin 1 diabetekseen liittyviä vasta-aineita, hän todennäköisesti sairastuu jossakin vaiheessa diabetekseen. LL Olli Helmisen lokakuussa tarkastetun väitöskirjan mukaan verensokeriarvot nousevat jo noin kaksi vuotta ennen diagnoosia.

Pyörällä Gran Canarian vuorille

Jos juokseminen räntäsateessa ei innosta, kiinnostaisiko pyöräilyretki jossain lämpimämmillä leveyspiireillä? Reijo Mylläri pyöräili viikon ajan Gran Canarian vuorilla: matkamittariin kertyi lähes 400 kilometriä ja mukaan tarttui monta huimaa elämystä.

Valkuaista virtsassa – mitä nyt?

Virtsasta löytyi valkuaista, mitä nyt? Tuhoutuvatko munuaiseni? Tehokas hoito voi pysäyttää ja parhaimmillaan korjata alkavan munuaisvaurion, diabeteslääkäri Vuokko Kallioniemi lohduttaa.

Palon perheessä pelataan yhteen

Kuusivuotias Elias oli kymmenen vuotta sitten katsomassa sairaalassa leukemiaa sairastavaa veljeään Leeviä, kun hänellä todettiin diabetes. Millaista elämä vaativien sairauksien kanssa on ollut, ja mitä veljeksille nyt kuuluu?

Raili sai verensokeriarvot kohdilleen kävelemällä

Kuusi vuotta sitten Raili Wallenius meni valittamaan jatkuvaa väsymystään lääkärille. Hänen olonsa oli niin voimaton, että hänen oli vaikea ylipäätään nousta ylös. Painoa oli 120 kiloa.

Sitten hän alkoi kävellä. Nyt hän on 50 kiloa kevyempi, ja verensokeriarvotkin ovat erinomaisia.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010