Ajankohtaista arkisto

11.11.2021

Vuoden diabetesteko 2021: "Hertan koulupäivästä turvallinen ilman säikähdyksiä"

Tyypin 1 diabetesta sairastava Hertta ja koulukäynninohjaaja Tuija Tikka
”On tosi hienosti mennyt. Ei ole ollut edes säikähdysjuttuja”, koulunkäynninohjaaja Tuija Tikka kertoo. Tikka auttaa diabetesta sairastavaa Herttaa koulupäivän aikana. Kuva: Anu Jokinen
Diabetesta sairastavan 8-vuotiaan Hertan koulupäivän turvallisuudesta huolehtii koulunkäynninohjaaja Tuija Tikka Laukaan Leppäveden uudesta koulusta. Hän sai koulunsa kanssa tänään torstaina työstään Vuoden diabetesteko -tunnustuspalkinnon.

- Meidän koulussa rehtori on kuullut meitä siinä, että lapsilla pitää olla hyvä ja turvallinen olla. Yksi ihminen ei pysty hoitamaan koulupäivän aikana yhtä aikaa kaikkia asioita. Autamme toisiamme. Diabetes on vakava sairaus, ja se pitää hoitaa hyvin. On aika iso osa siinä, miten koulu toimii asiassa, Tikka huomauttaa.

- Se että koulussa jokaisella pienellä diabeetikkolapsella on oma ohjaaja, on aivan ihanteellista. Haluan tehdä työtä rakkaudella ja tunteella eikä niin, että käydään vain vasemmalla kädellä hoitamassa ja vilkaisemassa.

Leppäveden uudessa koulussa työskentelee viisi koulunkäynninohjaajaa, joilla on ohjauksessaan muiden lasten ohella kolme diabeteslasta. Monessa suomalaisessa koulussa ei ylletä yhtä hyvään mitoitukseen. Koulunaikaisen tuen puute on noussut yhä vakavammin esille Diabetesliitolle tulleissa palautteissa.

Hertalle Tuija Tikka on koulussa tärkeä aikuinen, joka auttaa ja on turvana, sattuipa koulussa sitten mitä tahansa. Hän on Herttaa vastassa aamulla koulussa, hoitaa ruokailutilanteet ja saattelee tytön kotimatkalle.

- Tuijan kanssa on mukava, kun opetellaan yhdessä bolustamaan, Hertta sanoo. Bolustaminen tarkoittaa insuliinin annostelua. Nämä ja muut diabeteksen hoidon erityisyydet Tuija Tikka on opetellut Keski-Suomen keskussairaalan ja Hertan äidin Johanna Meriläisen ohjauksessa.

- Hertan osalta olen saanut isoimman perehdytyksen Hertan äidiltä. Johanna oli ensimmäisen viikon mukana koulussa ja hän näytti kaiken kädestä pitäen, yhtään ei jäänyt epävarma olo.

Hertalla on käytössä Dexcom G6 -sensorointi ja etäseurantamahdollisuus, jonka sovellusta myös Tuija Tikka käyttää omassa työpuhelimessaan. Tämä tarkoittaa sitä, että verensokerit voi tarkistaa puhelimesta, eikä sormea tarvitse olla pistämässä tämän tästä.

- Hertalle on ehkä kerran tai kaksi kertaa viikossa täytynyt korjailla matalia verensokereita. Perhe huolehtii todella hyvin siitä, verensokeri pysyy tasaisena. Seuraan päivittäin puhelimesta Hertan käyrät ja toimin sen mukaan.

Koulupäivä on iso osa arkea, joten verensokerin pysyminen pääosin tavoitealueella mahdollistaa hyvän hoitotasapainon säilymisen.

- Me voimme keskittyä omiin töihimme täysillä, koska Tuija hoitaa ja huolehtii tyttäremme verensokerin seurannasta koko koulupäivän ajan. Myös koulusta lähtö kotiin hoituu niin, että verensokeri on turvallisella tasolla. Tuija myös huomioi hienosti asiat, jotka ovat opettelun alla kotona, kuten bolustaminen aikuisen valvonnassa, hiilihydraattien laskeminen ja niin edelleen. Vastuuta emme halua antaa 8-vuotiaalle liiaksi, vaan pienissä määrin niin että kuormitusta ei tule liikaa, Hertan äiti Johanna Meriläinen kertoo.

Myös Meriläinen korostaa koko tiimin merkitystä diabeetikkolapsen hoidossa.

- Hertan opettaja Anu Jokinen on erittäin osaava ja ottaa myös vastuuta ja seuraa verensokereita aina tarvittaessa ja osaa toimia niiden mukaan. Opettajan työtä Tuijan vastuuntuntoinen hoito helpottaa valtavasti. Meillä on kaiken kaikkiaan mahtava tiimi ympärillä, Meriläinen iloitsee.

Vuosittain diabetesviikolla julkistettavan Vuoden diabetesteko -tunnustuspalkinnon myöntää Diabetesliiton hallitus.

Katso tästä "Koulurepussa diabetes" -tallenne, jossa sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntijamme Laura Tuominen-Lozic vastaa vanhempien meille usein esittämiin kysymyksiin.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010