Ajankohtaista arkisto

5.5.2017

Vauvaiän ravinto voi pienentää perinnöllisesti alttiiden riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen

Vauvan ruokavalio ja etenkin kalaperäisten rasvojen saanti voivat pienentää perinnölliseen riskiryhmään kuuluvien vaaraa sairastua tyypin 1 diabetekseen myöhemmin lapsuudessa, osoittaa tuore suomalaistutkimus. Suomalaislapsista noin 15 prosentilla on kohonnut perinnöllinen riski sairastua tyypin 1 diabetekseen, mutta vain pieni osa heistä sairastuu diabetekseen.

Tutkimuksessa riskiryhmään kuuluvilla lapsilla oli sitä pienempi todennäköisyys saada tyypin 1 diabeteksen esiaste, mitä enemmän heidän veressään oli kalaperäisiä rasvahappoja vauvaiässä. Kalaperäiset rasvahapot kertyvät lapsen elimistöön raskausaikana ja äidin rintamaidon kautta. Myös imetys suojasi tutkimuksessa tyypin 1 diabeteksen esiasteelta, mikä saattaa osittain johtua rintamaidon hyvistä rasvahapoista.

Varhainen ravitsemus voi olla tärkeässä roolissa

Toistaiseksi tyypin 1 diabetekseen ei tunneta ehkäisykeinoa. Nyt julkaistu tutkimus viittaa siihen, että perinnölliseen riskiryhmään kuuluvan lapsen varhainen ravitsemus voi olla tärkeässä roolissa tyypin 1 diabeteksen ehkäisyssä. Asian vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia. Tyypin 2 diabeteksen syntyyn elintavoilla on tiedetty jo kauan olevan ratkaiseva merkitys.

Nyt julkaistu ravintotutkimus on osa pitkäaikaista, tyypin 1 diabeteksen ennustamista ja ehkäisyä käsittelevää DIPP-tutkimusta. Osatutkimukseen osallistui 720 lasta, jotka olivat syntyneet vuosina 1996-2004 ja joilla oli kohonnut perinnöllinen riski tyypin 1 diabetekseen. Tutkimuksessa mitattiin lapsilta 3 ja 6 kuukauden iässä otettujen verinäytteiden rasvahappotasot ja kartoitettiin lasten ruokavalio. Mahdollista esidiabeteksen kehittymistä seurattiin 15 ikävuoteen saakka.  

Aiemmissa tutkimuksissa on tehty havaintoja kalarasvojen mahdollisesta ehkäisevästä vaikutuksesta vanhemmilla lapsilla. Uusi tutkimus on tehty nuoremmilla lapsilla, mikä on tärkeää, koska tyypin 1 diabeteksen esiaste alkaa usein kehittyä jo vauvaiässä. Tyypin 1 diabeteksen esiaste on oireeton ja se johtaa usein varsinaiseen sairastumiseen.

- Tutkimuksen tulokset osoittavat, että lapsen ensimmäinen vuosi on kehityksen kannalta tärkeä. Tällöin elimistön puolustusjärjestelmä muokkautuu, millä on pitkäaikaisia seurauksia terveydelle, tutkija Sari Niinistö toteaa.

Jatkotutkimuksia tarvitaan

Tutkimuksessa havaittu imetyksen suojaava vaikutus voi osittain johtua rintamaidon hyvästä rasvakoostumuksesta. Äiti voi myös itse vaikuttaa rintamaidon rasvan laatuun omalla ruokavaliollaan. Kun äiti syö imetysaikana kalaa, kalan hyödylliset rasvahapot siirtyvät rintamaidon kautta lapseen. Kalaperäiset rasvahapot varastoituvat vauvaan jo raskausaikana, ja siksi myös raskaudenaikainen kalan syöminen on tärkeää.

Vauvaiän ravitsemuksen ja kalarasvojen vaikutuksesta tyypin 1 diabeteksen ehkäisyyn tarvitaan vielä lisää tutkimuksia. Jatkotutkimuksissa tulisi muun muassa selvittää tarkemmin, mikä on imeväisten ruoan suotuisin rasvahappokoostumus lapsen terveyden kannalta.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin 5.5.2017 arvovaltaisessa Diabetologia-lehdessä. Seurantatutkimukseen osallistuivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos; Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistot; Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistolliset sairaalat sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedekeskus.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedote 5.5.2017

Lue lisää DIPP-tutkimuksesta


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010