Ajankohtaista arkisto

19.1.2015

Vasankari, Puska ja Kiminkinen kannustavat kiinnittämään huomiota elintapoihin

Luennoitsijat Viihdettä ja terveyttä -luennolla
Pekka Puska, Tapani Kiminkinen ja Tommi Vasankari
Diabetesliiton ja Sydänliiton Viihdeyttä ja terveyttä -juhlaristeilyllä tänään luennoinut Diabetesliiton varapuheenjohtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari sanoo, että riittävä liikuntakaan ei kumoa istumisen terveyshaittoja

- Istumisen terveysriskit on alettu vähitellen oivaltaa. Mitä enemmän istut, sitä haitallisempaa se on terveydelle.

UKK-instituutin johtajana työskentelevän Vasankarin mielestä ihmisten pitäisi mieluummin vähentää istumista kuin lisätä liikuntaa, jos valinta on tehtävä näiden kahden vaihtoehdon välillä.

- Tutkimustiedon mukaan vain muutama prosentti päivän tunneista käytetään terveysvaikutteiseen liikkumiseen. Määrä on puolet pienempi kuin ihmisten oma arvio liikkumisestaan. Kansa on siis optimistista eli kuvittelee liikkuvansa enemmän kuin mitä todellisuus osoittaa.

- Uskaltakaa ottaa arkeen turhia ylösnousuja, koittakaa tehdä tikusta asiaa istumisen lomassa. Monia juttua voi tehdä myös seisaaltaan. Nenän alla olevan luukun tulee käydä vähemmän kuin navan alla olevien jalkojen, Vasankari kannusti juhlaristeilyn osallistujia. 

Pekka Puska: Huolehtikaa sydämestänne, niin se huolehtii teistä

THL:n pääjohtajana viimeksi työskennellyt, kansanterveyden asiantuntija Pekka Puska korosti omassa luentopuheenvuorossaan että kun kiinnität huomiota omiin elintapoihisi, voit olennaisesti pienentää omaa tautiriskiäsi ja parantaa hyvinvointiasi.

Puska korostaa terveellisen ruokavalion rinnalla liikunnan terveysvaikutuksia.

- Jos olisi sellainen pilleri, jolla olisi samat terveysvaikutukset kuin liikunnalla todistetusti on, kaikki olisivat jonottamassa sitä.

Tupakoinnin haitat ovat Puskan mielestä kiistattomia.

- Meillä olisi savupiippu pään päällä, jos ihmiset olisi tarkoitettu tupakoimaan, myös passiivisen tupakoinnin haitoista muistuttanut Puska nauratti risteily-yleisöä.

Puska muistutti myös, että elimistö ei tee eroa sen suhteen, mistä juomasta alkoholiannos tulee. Hän alleviivasi, että ei-tarttuvien kansansairauksien taustalla on neljä yhteistä tekijää: ruoka, liikunta, tupakka ja alkoholi. Jokaisella on mahdollisuus tehdä omat valintansa niiden suhteen.

- On tärkeää puhua yksilön vastuusta. Kukaan ei voi pitää parempaa huolta terveydestäsi kuin sinä itse. Mutta yhteiskunnan pitää tehdä terveelliset valinnat mahdollisimman helpoiksi. Erityisen tärkeää se on lasten kannalta.

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen arvostaa Puskaa tienraivaajana

Juhlaristeilyn kolmas puhuja "maalaislääkäri" Tapani Kiminkinen Saarijärveltä käsitteli lennokkaassa esityksessään metabolista oireyhtymää, sydän- ja verisuonisairauksia sekä diabetesta.

- Kun sydäntapahtuman takia teho-osastolla olleille tehdään sokerirasituskoe, 60-70 prosentilta löydetään tyypin 2 diabetes.

Kiminkinen kannustaa diabeteksen riskitestien tekoon.

- Diagnosoimattomilla tyypin 2 diabetekseen sairastuneilla on "käsijarru päällä". Huonoon oloon ja korkeisiin sokereihin totutaan, ja hoitoon ei aina osata hakeutua ajoissa. 

Kiminkisellä on terveisiä myös jo diabetesdiagnoosin saaneille.

- Me lääkärit emme voi hoitaa teitä hyvin, jos ette mittaa verensokerianne säännöllisesti ja reagoi mittaustuloksiin.

Kiminkinen nosti puheenvuorossaan useasti esille Pekka Puskan tekemän kansanterveystyön. Hän kannustaa yhteiskunnallisia toimijoita seuraamaan Puskan viitoittamaa tietä.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010