Ajankohtaista arkisto

13.6.2011

Väitöstutkimus: Ruokavaliolla on vaikutusta ykköstyypin diabeteksen kehitykseen

Turun yliopistossa perjantaina 17. kesäkuuta tarkastettavassa FM Catharina Alamin väitöskirjatutkimuksessa on tutkittu ruokavalion ja mikrobiston vaikutusta paksusuolen ja vatsaontelon immuunisolujen säätelyyn ja diabeteksen kehitykseen diabetes-alttiissa, non-obese diabetic (NOD) hiirissä.

Ykköstyypin diabeteksen esiintyvyys on Suomessa poikkeuksellisen korkea. Tyypin 1 diabeteksen nopean yleistymisen syytä ei tarkalleen tiedetä, mutta sen uskotaan liittyvän ainakin osittain ravintotekijöihin ja suolen mikroflooraan.

Ravinto vaikuttaa suoliston mikroflooraan, millä puolestaan on vaikutus suolen immuunitasapainoon. Tiedetään että diabeteksen voi ehkäistä NOD hiirimallissa ruokavaliota muuttamalla. Tarkkaa tietoa siitä, miten ruokavalio ja mikrobisto vaikuttavat suoliston immunisäätelyyn ja miten nämä puolestaan altistavat diabetekselle ei vielä ole.

Alamin väitöstutkimuksessa osoitettiin että tavanomaisella rehulla kasvatetuilla NOD-hiirillä on lieviä paksusuolen tulehduksen oireita. Lisäksi vatsaontelon immuunisolujen aktivaatio ja soluliikenne on näissä hiirissä tavallista korkeammalla tasolla. Kaikki nämä poikkeavuudet hävisivät kun hiiret kasvatettiin diabetesta ehkäisevällä soijapohjaisella ruokavaliolla vieroitusiästä lähtien. Ruokavaliomuutos muutti olennaisesti suolen mikroflooraa ja vähensi hiirten sairastumista diabetekseen 75% :sta noin 20%:iin.

Alamin väitöskirjassa esiteltyjen tulosten perusteella todetaan, että ruokavaliolla ja mikrobisilla tekijöillä on merkittävä vaikutus paksusuolen immuunisäätelyyn ja vatsaontelon B-solujen aktivaatioon ja myöskin diabeteksen kehitykseen NOD-hiirissä.

Turun yliopiston tutkimustiedote

Väitöstutkimus pdf-tiedostona (The Influence of Diet and Microbes on Colonic Immune Regulation and their Implications on Type 1 Diabetes)


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010