Ajankohtaista arkisto

17.12.2014

Väitöstutkimus: Ravitsemuksella osuutta nuoruustyypin diabeteksen puhkeamiseen

Nuoruustyypin eli tyypin 1 diabetes on lapsilla Suomessa yleisempi kuin missään muualla maailmassa. Etenkin pienet lapset, jo alle 5-vuotiaat, sairastuvat entistä useammin. Elintarviketieteiden maisteri Sari Niinistön väitöstutkimuksessa havaittiin, että äidin raskauden- ja imetysaikainen ravitsemus, erityisesti raskaudenaikainen runsas juuston ja maidon kulutus saattaa pienentää lapsen riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen. Sen sijaan äidin raskauden- tai imetyksenaikainen ruoan rasvakoostumus tai D-vitamiinin saanti ei ollut yhteydessä lapsen tyypin 1 diabetesriskiin.

Maidolle altistuminen jo kohdussa kehittää sietokykyä maidon proteiineille

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että jos lapsi altistuu äidin kautta maidolle jo kohdussa, se saattaa kehittää lapsen sietokykyä kohtaamaan maidon proteiineja myöhemmin lapsuudessa. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että äidin imetyksenaikainen lihan, erityisesti prosessoitujen lihavalmisteiden, kulutus oli yhteydessä lapsen korkeampaan sairastumisriskiin. Runsas maidon käyttö varhaislapsuudessa taas saattaa altistaa tyypin 1 diabetekselle, mikä on havaittu myös aikaisemmissa tutkimuksissa.

- On kuitenkin otettava huomioon, että tutkimus tehtiin lapsilla, joilla on lisääntynyt geneettinen alttius sairastua tyypin 1 diabetekseen. Näin ollen tuloksia ei voida yleistää koko väestöön, eikä tulosten perusteella voida tehdä ratkaisevia johtopäätöksiä siitä, mitkä ruoat vaikuttavat tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen. Tulosten perusteella kuitenkin ruoista etenkin maitotuotteet ja lihavalmisteet ovat kiinnostava tutkimuskohde jatkossa, kun etsitään tyypin 1 diabeteksen riski- ja suojatekijöitä, toteaa Sari Niinistö.

Niinistön väitöstutkimuksen aineisto pohjautuu vuosien 1997 ja 2004 välisenä aikana Tampereen ja Oulun yliopistollisissa sairaaloissa tehtyyn yli 6000 lasta käsittelevään tutkimukseen ”Type 1 Diabetes Prediction and Prevention” (DIPP).

Tutkimuksessa äitien ruokavaliota kartoitettiin ruoankäyttökyselyllä kahdeksannella raskauskuulla sekä imetyksen aikana lapsen ollessa kolmen kuukauden ikäinen. Lapsilta mitattiin verinäytteiden rasvahappopitoisuudet, sekä seurattiin diabeteksen esiastetta kuvaavien autovasta-aineiden ilmaantumista verinäytteisiin, sekä kliinisen tyypin 1 diabeteksen puhkeamista 3-12 kuukauden välein.

Niinistön väitöstilaisuus on  keskiviikkona 17.12.2014 klo 12.00 Helsingin yliopiston päärakennuksessa.

Dietary fatty acids and vitamin D during early life and the risk of type 1 diabetes


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010