Ajankohtaista arkisto

13.6.2011

Väitöstutkimus: Miesten painon nousu ja vaihtelu toisistaan riippumattomia diabeteksen riskitekijöitä

Lihavuus on yksi tärkeimmistä tyypin 2 diabeteksen riskitekijöistä, joihin voidaan vaikuttaa: painon nousu lisää ja painon lasku vähentää riskiä.

THL:n tutkijan LL Merja Kataja-Tuomolan lauantaina 11. kesäkuuta tarkastetun väitöskirjatyön mukaan painon vaihtelun vaikutus diabetesriskiin on kuitenkin epäselvä. Selvää käsitystä ruokavalion tai ravintolisänä annettujen antioksidanttien vaikutuksesta tyypin 2 diabeteksen riskiin ei myöskään ole.


Tutkimuksen tulokset osoittavat, että painon nousu ja vaihtelu keski-ikäisillä ja vanhemmilla tupakoivilla miehillä kolmen vuoden aikana olivat toisistaan riippumattomia tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä. Niiden henkilöiden, joiden paino nousi vähintään 4 kg, suhteellinen riski sairastua diabetekseen oli 77 prosenttia suurempi kuin niiden, joiden paino nousi vähemmän kuin 4 kg. Sillä viidenneksellä tutkimukseen osallistuneista, joilla paino vaihteli eniten, suhteellinen riski sairastua oli 64 prosenttia suurempi kuin viidenneksellä, jolla paino vaihteli vähiten. 

Tutkimus tehtiin osana SETTI-tutkimusta (the Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study [ATBC]), jonka tavoitteena oli selvittää, voidaanko keuhkosyöpää ja muita syöpiä ehkäistä beetakaroteeni- ja E-vitamiinilisillä. Tutkimukseen osallistui noin 30 000 tupakoivaa 50–69-vuotiasta miestä.

Antioksidanttien saanti ravinnosta tai seerumin E-vitamiinin (alfatokoferoli) tai beetakaroteenin (esim. A-vitamiinin esiaste) pitoisuudet eivät olleet yhteydessä tyypin 2 diabeteksen riskiin. Ravintolisänä annettu alfatokoferoli tai beetakaroteeni eivät estäneet uusia tyypin 2 diabetestapauksia, eivätkä ne myöskään estäneet diabeteksen sydän- ja verisuonitautikomplikaatioita tai vähentäneet tyypin 2 diabeetikoiden kuolleisuutta.

Reaktiiviset happiradikaalit, eli yhden ylimääräisen elektronin sisältävät happimolekyylit, jotka reagoivat ärhäkästi ja muun muassa tuhoavat solujen DNA:ta, ovat oletettavasti tärkeitä tyypin 2 diabeteksen kehittymisessä. Antioksidanttien ja tyypin 2 diabeteksen yhteyttä on tutkittu ihmisillä pitkittäisissä seurantatutkimuksissa. Selvää käsitystä ruokavalion tai ravintolisänä annettujen antioksidanttien vaikutuksesta tyypin 2 diabeteksen riskiin ei kuitenkaan ole.

Lue koko tutkimustiedote THL:n sivuilta

Väitöstutkimus sähköisenä julkaisuna (Antioxidants, Weight Change and Risk of Type 2 Diabetes)


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010