Ajankohtaista arkisto

18.8.2016

Väitöstutkimus: Korkea seerumin sinkkipitoisuus voi kertoa kohonneesta tyypin 2 diabeteksen riskistä

Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa tehty ravitsemustieteen alan väitöstutkimus osoittaa, että veren seerumin korkealla sinkkipitoisuudella on yhteys kohonneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Tutkimusaineistona käytettiin Itä-Suomen yliopistossa seurannassa olevaa "Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimusta", jossa on tutkittu noin 2 600 itäsuomalaista miestä jo yli 20 vuoden ajan.

Tutkimuksen alussa mitatut seerumin sinkkipitoisuudet olivat yhteydessä metabolisen oireyhtymän osatekijöihin, kuten kohonneeseen verenpaineeseen, suurempaan vyötärön ympärysmittaan ja vähäisempään seerumin HDL-kolesterolipitoisuuteen.

Suuremman seerumin sinkkipitoisuuden ja tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuuden välillä havaittiin myös suora yhteys, joka näytti välittyvän osittain painoindeksin ja insuliiniherkkyyden kautta. Korkeat seerumin sinkkipitoisuudet olivat yhteydessä myös lisääntyneeseen metabolisen oireyhtymän ilmaantuvuuteen.

Lähde: Itä-Suomen yliopiston tutkimustiedote


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010