Ajankohtaista arkisto

13.12.2011

Väitöstutkimus diabeteksen ehkäisystä käytännössä

Diabeteslääkäri, LL Timo Saaristo väittelee Tampereella perjantaina 16. joulukuuta aiheesta: "Tyypin 2 diabeteksen riskin arviointi ja ehkäisy perusterveydenhuollossa" (Assessment of risk and prevention of type 2 diabetes in primary health care).

Diabetes on yksi nopeimmin lisääntyvistä elintapasairauksista maailmassa. Sitä ei voida vielä parantaa, mutta tieteellisissä tutkimuksissa on osoitettu, että tyypin 2 diabetesta voidaan ehkäistä muuttamalla elintapoja. Diabeteksen ehkäisystä käytännössä on ollut hyvin vähän tutkimustietoa; Saariston väitöskirja tarjoaa lisätietoa aiheesta.

Väitöstutkimuksen päätavoitteena oli selvittää diabeteksen riskitekijöiden ja piilevien diabetesta ennakoivien sokerihäiriöiden yleisyyttä suomalaisessa aikuisväestössä. Tämän ohella tavoitteena oli selvittää voidaanko yksinkertaisella elintapaneuvonnalla vähentää sellaisten henkilöiden sairastumisvaaraa, joilla oli suuri riski sairastua diabetekseen. Lisäksi arvioitiin diabetesriskitestin kykyä tunnistaa ennakoivat sokerihäiriöt ja aiemmin tunnistamaton diabetes.

Tutkimuksessa käytettiin laajoja suomalaisia väestötutkimusaineistoja, ja mukana oli myös pitkittäistutkimus, jossa yli 10 000 keski-ikäiselle suomalaiselle tarjottiin elintapaohjausta.

Tutkimuksen perusteella huomattiin, että lihavuus ja sokerihäiriöt ovat hyvin yleisiä keski-ikäisillä suomaisilla. Lihavia oli neljäsosa miehistä ja kolmasosa naisista. Suuressa diabetekseen sairastumisvaarassa oli keski-ikäisistä (45-74 vuotiaista) suomalaisista joka viides mies ja joka neljäs nainen. Tunnistamaton diabetes oli yhdeksällä prosentilla miehistä ja seitsemällä prosentilla naisista ja poikkeava sokeriaineenvaihdunta peräti 42 prosentilla miehistä ja kolmasosalla naisista.

Tyypin 2 diabeteksen sairastumisriskin arviointiin kehitetty suomalainen diabeteksen riskitesti ennusti hyvin myös diabeteksen esiintymistä väestössä. Suuressa diabetekseen sairastumisvaarassa olevista miehistä 43 prosenttia oli myös suuressa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonisairauteen ja 42 prosenttia suuressa kuolemanvaarassa sydän- ja verisuonisairauden vuoksi.

Elintapamuutosten vaikutusta painoon ja sokeriaineenvaihduntaan analysoitiin vuoden seurannannassa sellaisilla henkilöillä, joilla oli suuri diabetesriski. Paino laski viisi prosenttia tai enemmän 17,5 prosentilla, jolloin sairastumisriski diabetekseen väheni 69 prosentia verrattuna ryhmään, jonka paino ei muuttunut.

Tutkimuksen perusteella lihavuus, sokerihäiriöt ja tunnistamaton diabetes ovat yleisiä keski-ikäisessä väestössä. Riskitesti on hyvä työkalu paitsi diabetesriskin myös diabeteksen seulonnassa. Perusterveydenhuollon terveyskeskuksissa ja työterveyshuollossa tarjottavalla yksinkertaisella elintapaneuvonnalla voidaan saada aikaan laihtuminen, joka vähentää vaaraa sairastua diabetekseen.

Lue Timo Saariston väitöskirja tästä (englanninkielinen).


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010