Ajankohtaista arkisto

25.5.2011

Väitöstutkimus: Aikuiset sairastuvat lapsia useammin tyypin 1 diabetekseen

Lundin yliopistossa Ruotsissa väittelevän ylilääkäri Maria Thunanderin väitöskirjatutkimus osoittaa, että tyypin 1 diabetekseen eli nuoruustyypin diabetekseen sairastuu nykyisin enemmän aikuisia kuin lapsia. Tutkimuksen mukaan jokaista tyypin 1 diabetekseen sairastuvaa lasta kohden sairastuu kaksi aikuista.

Thunanderin tutkimukseen koottiin tiedot kaikista aikuisista, jotka sairastuivat diabetekseen kolmen vuoden aikana Kronobergin läänin alueella Ruotsissa. Tutkimuksen mukaan C-peptidien, mutta mieluummin sekä C-peptidien että GAD-vasta-aineiden mittaaminen auttaa diabetestyypin tunnistamisessa epäselvissä tapauksissa. Pelkkä C-peptidien mittaaminenkin on parempi arviointikeino kuin pelkästään potilaan ikään ja BMI-arvoon perustuvat päätelmät.

Aikaisin aloitetulla insuliinihoidolla ei vaikutusta

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös aikaisin aloitetun insuliinihoidon vaikutusta LADA-tyypin diabetesta sairastavilla potilailla. Tutkimuksessa puolta potilasryhmästä hoidettiin kolmen vuoden ajan insuliinilla, kun taas toisen puolikkaan LADA-diabetesta hoidettiin liikunnalla, ravinnolla ja osalla myös tablettilääkityksellä. Kolmen vuoden seuranta osoitti, että molempiin ryhmiin kuuluvien potilaiden oma insuliinituotanto putosi eli aikaisin aloitetulla insuliinihoidolla ei ollut vaikutusta potilaiden omaan insuliinituotantoon sen enempää kuin vertailuhoitomuodolla.

Thunanderin tutkimustulokset poikkeavat sekä eläinkokeista että kahdesta japanilaisesta tutkimuksesta aiemmin raportoiduista tuloksista, joiden mukaan aikaisin aloitettu insuliinihoito auttaisi potilaiden oman insuliinituotannon säilyttämisessä. Aikaisin insuliinihoidon aloittaneiden potilaiden verensokeriarvojen seuranta oli kuitenkin Thunanderin tutkimuksen mukaan paremmalla tolalla kuin ei-insuliinihoitoisten potilaiden.

Liikuntaelinvaivat tiedettyä yleisempiä

Thunanderin tutkimuksessa selvitettiin myös 20-30-vuotiaiden diabeetikoiden lisäsairauksia. Tutkimuksessa mukana olleet olivat sairastaneet diabetesta 3-30 vuotta. Tutkimus osoitti, että liikuntaelinten vaivat ovat nuorilla diabeetikoilla yhtä yleisiä kuin silmänpohjanmuutokset. Tutkimuksessa mukana olleiden, 20-30 vuotta diabetesta sairastaneiden nuorten naisten keskuudessa sekä silmänpohjanmuutosten että liikuntaelinvaivojen esiintyvyys oli 70 %.

Maria Thunanderin väitöskirjan englanninkielinen nimi on: Diabetes mellitus in Adults - Aspects of Incidence, Autoimmunity and C-peptide.

Lue alkuperäinen ruotsinkielinen artikkeli väitöskirjasta täältä


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010