Ajankohtaista arkisto

10.4.2012

Väitös: Ravinnon glykeeminen indeksi ei selitä tyypin 2 diabetekseen sairastumista

THL:n tutkijan Minna Similän väitöskirjan tulokset eivät tue väitettä, jonka mukaan ne ravinnon hiilihydraatit, jotka nostavat aterian jälkeen veren sokeripitoisuutta nopeasti ja voimakkaasti, lisäisivät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Similä kertoo, että ihmisten välillä on huomattavia eroja siinä, minkä verran sama hiilihydraatti suurentaa aterianjälkeistä veren sokeripitoisuutta, kun valkoisen vehnäleivän GI (glykemiaindeksi tai glykeeminen indeksi) vaihteli tutkittavien välillä 42:sta 103:een. Lisäksi eri päivinä sama hiilihydraatti voi aiheuttaa erilaisen verensokerin nousun.

- Ruoan pelkkä GI ei ole ratkaisu tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn – ruoan muilla ominaisuuksilla, kuten rasvan ja proteiinin määrällä ja laadulla, on omat vaikutuksensa. Normaalipainon ylläpitäminen on edelleen tehokkain keino ehkäistä tyypin 2 diabetesta, Similä tiivistää.

Väitöstutkimuksen mukaan hiilihydraattien GI ei selittänyt sairastumista tyypin 2 diabetekseen: Ruokavalion keskimääräisellä GI:llä ei ollut merkitystä diabetekseen sairastumisessa. Myöskään suuremman GI:n hiilihydraattien korvautuminen pienemmän GI:n hiilihydraateilla ei ollut johdonmukaisessa yhteydessä diabetesriskiin. Suurempi ruoan hiilihydraattipitoisuus oli yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin. Diabetesriski oli pienempi, kun hiilihydraatit korvasivat rasvaa tai proteiinia, erityisesti kovaa rasvaa (tyydyttynyttä ja transrasvaa) tai eläinperäistä proteiinia. Tulos ei riippunut johdonmukaisesti siitä, mikä oli rasvaa tai proteiinia korvaavien hiilihydraattien GI.

Tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riskiä tutkittiin 25 943 keski-ikäisen tupakoivan suomalaismiehen seurantatutkimuksella. Tutkittavat saivat ravinnon hiilihydraatit pääasiassa vehnästä, rukiista, perunasta, sokerista ja maitotuotteista. Hiilihydraattien osuus energiansaannista oli keskimäärin 40 prosenttia. GI:n määritysmenetelmää arvioitiin ja ruoan GI:n vaihtelua tutkittiin ateriakokeessa, jossa tutkittavia oli 11.

Minna Similän väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopiston Lääketieteellisessä tiedekunnassa perjantaina 13.4.2012. Vastaväittäjänä toimii professori Mikael Fogelholm ja kustoksena professori Jaakko Kaprio, molemmat Helsingin yliopistosta.

Glykemiaindeksi (GI) kuvaa ruoka-aineen tai ruoan kykyä nostaa verensokeria verrattuna samaan hiilihydraattimäärään glukoosia. Glukoosin GI on 100. Ruokia, joiden GI on 55 tai pienempi, pidetään pienen GI:n ruokina.

Katso väitöstiedote THL:n verkkosivuilla


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010