Ajankohtaista arkisto

15.10.2018

Väitös: Raskaudenaikainen elintapaneuvonta vähentää sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä myös synnytyksen jälkeen

Raskaudenaikainen ja synnytyksen jälkeen jatkunut elintapaneuvonta vähensi merkittävästi sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä vuosi synnytyksen jälkeen osoittaa Helsingin yliopistossa 19.10.2018 tarkastettava LL Emilia Huvisen väitöstutkimus.

Vastoin yleistä ennakkoluuloa raskausdiabetes koskettaa myös normaalipainoisia naisia, joilla sairastuminen diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään viisi vuotta synnytyksen jälkeen liittyy erityisesti kehon korkeaan rasvaprosenttiin.

Raskausdiabetes todetaan Suomessa peräti 18 prosentilla raskaana olevista. Sekä äitiä että lasta koskettavien raskaudenaikaisten vaikutusten lisäksi se kertoo myös äidin tulevasta seitsenkertaisesta diabetesriskistä.

Raskaus on kuin kristallipallo

RADIEL (Raskausdiabeteksen ennaltaehkäisy elintavoin) -tutkimuksessa elintapaneuvonta vähensi raskausdiabeteksen ilmaantumista korkean riskin naisilla 36 prosenttia.

Väitöstutkimuksen mukaan elintapaneuvonta vaikutti myös synnytyksen jälkeiseen terveyteen. Ensimmäisen synnytyksen jälkeisen vuoden aikana neuvontaryhmässä oli sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä 82 prosenttia vähemmän kuin verrokkiryhmässä. Diabetes tai sitä edeltävä sokeriaineenvaihdunnan häiriö todettiin 13 prosentilla verrokeista ja kolmella prosentilla neuvontaryhmään kuuluvista.

RADIEL-aineistossa keskiraskaudessa suurin raskausdiabeteksen ilmaantuvuus, 36 prosenttia, oli normaalipainoisilla naisilla, joilla oli ollut aiempi raskausdiabetes, vaikka he alkuraskaudessa olivat aineenvaihdunnaltaan terveimpiä.

Raskaus on kuin kristallipallo, joka kertoo myös naisen tulevasta terveydestä. Raskausdiabeetikoilla on jatkossa seitsenkertainen riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

RADIEL-tutkimus oli ensimmäinen, jossa kiinnitettiin erityisesti huomiota myös normaalipainoisten naisten myöhempään terveyteen. Viisi vuotta synnytyksen jälkeen 15 prosentilla RADIEL-tutkimukseen osallistuneista naisista todettiin poikkeava sokeriaineenvaihdunta, ja 4 prosentilla oli jo tyypin 2 diabetes. Normaalipainoiset kuuluivat yhtä lailla riskiryhmään.

LL Emilia Huvinen väittelee 19.10.2018 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "The heterogeneity of gestational diabetes and long-term effects of lifestyle intervention among high-risk women".

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote 11.10.2018


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010