Ajankohtaista arkisto

8.1.2019

Väitös: Raskaudenaikainen elintapaneuvonta ehkäisee raskausdiabetesta

Suomessa toteutetussa Raskausdiabeteksen ehkäisy elämäntapamuutoksin (RADIEL)-tutkimuksessa on onnistuttu ehkäisemään raskausdiabetesta raskaudenaikaisen ruokavalio- ja liikuntaneuvonnan avulla ilmenee Helsingin yliopistossa perjantaina 11.1.2019 tarkastettavasta väitöskirjasta.

Anita Valkaman väitöksen tutkimusaineisto koostui naisista, jotka tulivat mukaan RADIEL-tutkimukseen joko ennen raskautta tai varhaisraskauden aikana. Kaikilla tutkittavilla oli suurentunut raskausdiabeteksen riski. Riskiä suurentavat äidin lihavuus, aiempi raskausdiabetes tai molemmat yhdessä.

Väitöskirjassa tarkasteltiin ruokavaliomuutoksia sekä lihavuuden ja ruokavalion yhteyttä raskaudenaikaiseen sokeri-, rasva- ja D-vitamiiniaineenvaihduntaan.

Täydentävä elintapaneuvonta lisäsi kalan ja vähärasvaisen juuston käyttöä

Tutkimuksessa havaittiin, että varhaisraskaudessa saatu täydentävä elämäntapaneuvonta lisäsi raskaudenaikaista kalan ja vähärasvaisen juuston käyttöä verrattuna tavanomaiseen äitiysneuvoloiden elämäntapaneuvontaan.

Tutkimuksen mukaan vähärasvaisten juustojen käyttö rasvaisten juustojen sijaan saattaa olla yhteydessä pienempään raskausdiabetesriskiin riskiryhmään kuuluvilla naisilla. Ruokavalion laadun paraneminen saattaa lisäksi olla yhteydessä valtiomonkovettumatautia aiheuttavien kuljetusproteiinien terveydelle edullisempaan muotoon raskauden aikana.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että korkeampi veren D-vitamiinipitoisuuden nousu raskauden aikana oli yhteydessä pienempään raskausdiabeteksen riskiin vaikeasti ja sairaalloisesti lihavilla naisilla.

Lähde: Väitöstutkimuksen tiivistelmä Helsigin yliopiston verkkosivuilla

Väitöskirja sähköisenä julkaisuna (englanninkielinen)


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010