Ajankohtaista arkisto

10.12.2012

Väitös: Painonnousu ja tupakointi ehkä naisille haitallisempaa kuin miehille

Lääketieteen lisensiaatti Tiina Ahonen osoittaa 15.12. tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että lihominen nuoruusvuosien jälkeen on keski-ikäisillä naisilla yhteydessä lisääntyneeseen matala-asteiseen tulehdukseen, jota pidetään monien kansansairauksien riskitekijänä. Miehillä vastaavaa yhteyttä ei ole havaittavissa. Naisia myös tupakointi näyttää altistavan tulehdukselle eri tavalla kuin miehiä.

Matala-asteinen tulehdus kansantautien taustalla

Matala-asteisella tulehduksella tarkoitetaan tilaa, jossa erityisesti rasvakudoksesta erittyy tulehdusta lisääviä välittäjäaineita. Rasvakudoksen lisääntymisen myötä tulehdusta edistävien välittäjäaineiden pitoisuus lisääntyy ja vastaavasti tulehdukselta suojaavien välittäjäaineiden pitoisuus vähenee.

Matala-asteinen tulehdus on itsessään oireeton, mutta se vaikuttaa lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen, sepelvaltimotaudin ja metabolisen oireyhtymän taustalla.  Metabolinen oireyhtymä on diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskikeräytymä, johon kuuluvat korkea kolesteroli, verenpaine ja vyötärölihavuus.

Naisilla vahvempi tulehdusaste

Adiponektiinia pidetään yleisesti suojaavana välittäjäaineena, joka hillitsee matala-asteista tulehdusta sekä toimii keskeisenä säätelijänä tulehdusta lisäävien ja estävien välittäjäaineiden verkostossa. Väitöstutkimuksessa todettiin, että tupakoivilla naisilla adiponektiinipitoisuus on matalampi kuin tupakoimattomilla.  Havainto voi viitata siihen, että tupakoivat naiset ovat erityisen alttiita matala-asteiselle tulehdukselle ja sen myötä mahdollisesti myös kansansairauksille.

Miehillä adiponektiinipitoisuudessa ei havaittu eroa tupakoivien ja tupakoimattomien välillä.

Naisilla adiponektiinipitoisuus väheni myös painonnousun myötä, mutta miehillä painonnousulla ei ollut yhteyttä tulehdukseen. Tutkimuksessa havaittiin myös, että naisilla, joilla oli kohonnut verenpaine ja metabolinen oireyhtymä, oli tulehdusmerkkiainein mitattuna korkeampi tulehduksen aste kuin vastaavilla miehillä.

Painonnousu, tupakointi ja verenpaine ovat metabolista oireyhtymää usein edeltäviä riskitekijöitä. Väitöstutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että näiden riskitekijöiden taustalla on erilainen matala-asteisen tulehduksen aktiviteetti eri sukupuolilla; naisilla korkeampi kuin miehillä. Tulehdus voikin osaltaan selittää jo aiemmissa tutkimuksissa naisdiabeetikoilla havaittua suurentunutta sepelvaltimotaudin riskiä miesdiabeetikoihin verrattuna.

Ahosen väitöstutkimuksen tutkimusaineiston muodostivat vuosina 1942, 1947, 1952, 1957 ja 1962 syntyneet pieksämäkeläiset, jotka kutsuttiin terveydenhoitajan tutkimukseen ja laboratoriokokeisiin vuosina 1997–1998 ja uudelleen 2003–2004.

Ahosen väitöskirja “Adiponectin and low-grade inflammation in relation to preceding factors and the course of the metabolic syndrome- A gender specific view” (Adiponektiinin ja matala-asteisen tulehduksen yhteys metabolisen oireyhtymän kulkuun ja edeltäviin tekijöihin huomioiden sukupuolierot) tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa.

Tutustu väitöstutkimukseen tästä


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010