Ajankohtaista arkisto

5.9.2016

Väitös: Lisääkö marjasoseiden pektiini ja ksylaani riskiä saada tyypin 1 diabetes?

Altistuminen pektiinille ja ksylaanille heti imetyksen jälkeen lisäsi merkitsevästi diabeteksen ilmaantumista ykköstyypin diabeteksen eläinmallissa. Turun yliopiston tiedotteen mukaan tuoreessa väitöstutkimuksessa julkaistu havainto voi olla merkittävä, sillä tyypin 1 diabetes on tavallinen erityisesti Suomessa, jossa marjasoseet ovat yksi lasten yleisimmistä ensimmäisistä kiinteistä ruuista.

Rohini Emani tutki Turun yliopistossa tekemässään väitöstutkimuksessa lehmänmaidon proteiinien, viljan gluteiinin sekä täysin uutena ravintoaineena marjasoseiden pektiinin ja ksylaanin vaikutusta diabeteksen ilmaantuvuuteen tyypin 1 diabeteksen eläinmallissa.

- Toisin kuin altistuminen lehmänmaidon proteiineille tai viljan gluteenille, altistuminen pektiinille ja ksylaanille lisäsi merkitsevästi diabeteksen ilmaantumista nuorissa hiirissä. Havaitsimme myös, että pektiini ja ksylaani aikaansaivat stressitekijöiden lisääntymistä suolistossa ja vaikuttivat immuunijärjestelmän toimintaan tavalla, joka auttoi haimasaarekkeiden tulehdusreaktion etenemistä, Emani kertoo.

Varhaisen mikrobiston tasapainon kannalta mielenkiintoista oli, että pektiini ja ksylaani aikaansaivat varhaisen mikrobiston vinoutumista ja lajikirjon supistumista tavalla, joka näytti selittävän suoliston stressireaktiota.

Lapsen suolistomikrobisto yksi kuumimmista tutkimuskohteista

Monien allergioiden ja autoimmuunitautien ilmaantuvuus on nykyisin paljon yleisempää kuin 50 vuotta sitten. Tiedemaailma etsii tähän kuumeisesti syitä. Yksi autoimmuunitaudeista, jonka ilmaantuvuus on lisääntynyt ennen muuta Suomessa, on tyypin 1 diabetes.

Tiedemaailma on yksimielinen siitä, että sen lisääntynyt ilmaantuvuus johtuu tavalla tai toisella muuttuneista ympäristötekijöistä. Aiemmin tutkittujen lehmänmaidon ja viljan gluteenin jälkeen yhtenä kuumimmista tutkimuskohteista diabeteksessa samoin kuin monissa allergioissa ja muissa tulehdustaudeissa on nyttemmin lapsen varhainen mikrobisto, etenkin suolistomikrobisto, ja sen tasapainon vaikutus erilaisiin immuunivälitteisiin sairauksiin.

Emanin väitöstutkimukisessa saatiin näyttöä suoliston immuunijärjestelmän ja mikrobistotasapainon muutoksista tyypin 1 diabeteksen varhaisen kehityksen aikana ja osoitettiin, että käytetyssä eläinmallissa pektiinin ja ksylaanin varhainen liittäminen ruokavalioon edisti diabeteksen kehittymistä.

- Pidämme tätä havaintoa mielenkiintoisena siitä syystä, että runsaasti pektiiniä sisältävät marjasoseet ovat ensimmäisten kiinteiden ravintovalmisteiden joukossa pikkulasten ruokavaliossa noin 4 kuukauden iästä lähtien, Emanin väitöskirjan ohjaaja, dosentti Arno Hänninen sanoo.

Avaa sähköisenä julkaistu väitöskirja tästä (englanninkielinen).

Lähde: Turun yliopiston tiedote


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010