Ajankohtaista arkisto

17.9.2012

Uutta tietoa statiineista ja sokeriaineenvaihdunnasta D2D-hankkeessa

Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan statiinien käyttö on elintapaneuvonnasta huolimatta yhteydessä veren paastosokerin lievään nousuun niillä, joilla on suuri riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tulokset julkaistiin BMJ Open -verkkolehdessä.

Aiempien tutkimusten mukaan tyypin 2 diabetesta voidaan ehkäistä elintapaneuvonnalla. Pitkäkestoisissa kontrolloiduissa hoitotutkimuksissa on osoitettu, että tyypin 2 diabetesta voidaan ehkäistä jopa suhteellisen pienellä painon pudotuksella, ruokavalion muutoksilla terveellisempään suuntaan ja lisäämällä liikuntaa.  

Viime aikoina on kohuttu kolesterolilääkkeinä käytettyjen statiinien haittavaikutuksista. Niiden käytön on todettu hieman lisäävän diabetekseen sairastumisen riskiä, mutta aikaisemmin ei ole selvitetty, voiko elämäntapamuutoksilla vaikuttaa myös tähän lisäriskiin.

Suuressa diabetesriskissä olevilla statiinien käyttäjillä veren paastosokeri nousi elintapaneuvonnasta huolimatta

Tutkijat selvittivät statiinien vaikutuksia D2D-hankkeen osa-aineistosta. Tutkimukseen osallistui 2798 henkilöä viidestä sairaanhoitopiiristä. Heistä 484:lla oli statiini käytössä. Näillä suuressa tyypin 2 diabeteksen riskissä olevilla henkilöillä statiinien käyttö oli yhteydessä lievään veren paastosokerin (0.08 mmol/l) nousuun elintapaneuvonnasta huolimatta vuoden aikana, kun taas henkilöillä jotka eivät käyttäneet statiineja, paastosokerissa ei tapahtunut muutosta.

Statiinien käyttö ei ollut yhteydessä tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuuteen, mutta aineiston koko oli riittämätön ja seuruuaika varsin lyhyt.

Tutkimus oli osa maailman toistaiseksi suurinta tyypin 2 diabeteksen ehkäisyohjelmaa, D2D-hanketta, johon osallistui 10 149 henkilöä. Suuressa sairastumisriskissä olevat henkilöt seulottiin perusterveydenhuollossa diabeteksen riskitestillä tai esitietojen perusteella. Heille tarjottiin joko yksilö- tai ryhmäneuvontaa. Neuvonta koski terveellistä ruokavaliota, liikuntaa, tupakointia, alkoholinkäyttöä ja perustietoa diabeteksesta. Ryhmät olivat pääasiassa painonhallinta- ja liikuntaryhmiä.

Elintapaneuvonnan tärkeys korostuu statiinien käyttäjillä

Tutkimuksen mukaan statiinien käyttö vaikuttaa jossain määrin haitallisesti sokeriaineenvaihduntaan, eikä elintapaneuvonta välttämättä pure yhtä hyvin statiinien käyttäjillä kuin muilla. Syynä voi olla statiinien vaikutus insuliinin eritykseen tai insuliinin tehoon elimistössä.

Tulosten perusteella tutkijat korostavat elintapaneuvonnan tärkeyttä statiinien käyttäjillä, joilla on myös suurentunut diabetesriski. Elintapaneuvonnan roolia tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä statiinien käyttäjillä tulisi tutkia suurissa kokeellisissa asetelmissa, joissa seuruuaika on pidempi.

Statiinien hyödyt sydäterveydelle ylittävät haitat sokeriaineenvaihdunnalle

Statiinien käytön hyödyt sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä ylittävät selvästi kuitenkin mahdollisen haitan, joka liittyy lisääntyneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tutkijoiden mukaan statiinihoitoa tulisi edelleen harkita Käypä hoito -suositusten mukaisesti ehkäisemään sydän- ja verisuonisairauksia, jos pysyvät elämäntavan muutokset eivät onnistu.  

D2D-hankkeen projektipäällikkö: Tutkimuksen tuloksia ei tule tulkita statiinilääkityksen käyttöä vastaan

D2D-hankkeen projektipäällikkö, diabeteslääkäri Timo Saaristo kommentoi juuri julkaistua tutkimusta seuraavasti:

"Kolesterolin alentamiseen käytettävän statiinilääkityksen yhteys tyypin 2 diabeteksen mahdolliseen suurentuneeseen sairastumisriskiin on ollut viime aikoina esillä eri tutkimuksissa. Tässä uudessa suomalaisessa tyypin 2 diabeteksen ehkäisyohjelman toimeenpanohankkeessa (D2D:ssä) viiden sairaanhoitopiirin alueella kerätystä aineistosta julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin statiinien yhteyttä diabetesriskiin sekä sokeriaineenvaihduntaan. Tiedot perustuvat tutkittavien omaan raportointiin statiinilääkityksen käytöstä ja melko lyhyeen, vain yhden vuoden kestävän, seurantaan. Näin olleen tutkimuksella on heikkoutensa ja liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä kannattaa välttää."

"Tutkimuksen tuloksia ei pidä tulkita monille ihmisille erittäin tärkeän statiinilääkityksen käyttöä vastaan. Jos henkilöllä on riskitekijöidensä takia suuri vaara saada tulevaisuudessa valtimotauti, esimerkiksi sydänkohtaus, on nykyisten suositusten mukaisen statiinihoidon aloittamatta jättäminen edelleen taitovirhe. Mutta nyt julkaistun tutkimuksen perusteella elintapamuutosten tulisi statiinilääkitystä käyttävillä suuren diabetesriskin henkilöillä olla vielä tehokkaampia kuin jos statiinia ei olisi käytössä. Terveydenhuollon ammattilaisten kannattaisi erityisesti panostaa näiden henkilöiden ohjaamiseen terveellisempiin elintapoihin."

Tutustu Timo Saariston väitöskirjaan: "Tyypin 2 diabeteksen riskin arviointi ja ehkäisy perusterveydenhuollossa".



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010