Ajankohtaista arkisto

31.10.2012

Uutta tietoa sauvakävelyn terveyshyödyistä keski-ikäisillä miehillä

Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan sauvakävely saa aikaan monia hyviä terveysvaikutuksia keski-ikäisillä miehillä, joilla on suuri diabetekseen sairastumisen riski. Täysin uusi havainto on, että liikunta vähentää metabolisen oireyhtymän synnyssä vaikuttavan chemeriinin pitoisuutta. Sauvakävely vaikuttaa positiivisesti myös aerobiseen suorituskykyyn, kehon koostumukseen ja ei-alkoholiperäisen rasvamaksan markkereihin sekä laskee sydäntautien riskistä kertovien kokonaiskolesterolin ja LDL-kolesterolin pitoisuutta.

NowaStep-tutkimuksessa selvitettiin satunnaistetun kontrolloidun liikuntaintervention vaikutusta rasvakudoksen erittämiin adipokiineihin, glukoosiaineenvaihduntaan ja metabolisen oireyhtymän riskitekijöihin miehillä, joilla on heikentynyt glukoosin säätely. Tutkimukseen osallistui tutkijoita Arcadasta, Helsingin yliopistosta, Itä-Suomen yliopistosta, Terveyden ja Hyvinvoinnin laitokselta Turusta ja Helsingistä, Turun ammattikorkeakoulusta, Turun yliopistosta ja Työterveyslaitokselta Helsingistä. Tutkimus julkaistiin äskettäin Annals of Medicine-lehdessä.

Tutkimuksen osallistujat olivat 40–65-vuotiaita, lievästi tai merkittävästi liikapainoisia miehiä, joilla todettiin heikentynyt paastosokeri tai sokerinsieto tai molemmat. Tutkittavat satunnaistettiin kolmeen tutkimusryhmään: 49 miestä kuntosaliryhmään, 48 sauvakävelyryhmään ja 47 vertailuryhmään. 12 viikkoa kestäneen liikuntaintervention aikana tutkittavat harjoittelivat kolme kertaa viikossa tunnin ajan nousujohtoisesti. Harjoituksen rasittavuutta lisättiin neljän viikon jaksoissa yksilöllisesti. Vertailuryhmää pyydettiin olemaan muuttamatta elintapojaan. Interventioon ei kuulunut ravitsemusneuvontaa.

Tutkimuksessa havaittiin rasvakudoksesta erittyvien adipokiinien, chemeriinin ja leptiinin, pitoisuuksien vähenemistä sauvakävelyharjoittelun myötä. Chemeriini on vastikään tunnistettu adipokiini, joka osallistuu rasvasolujen muodostumisen säätelyyn ja tulehdusreaktioon ja liittyy metabolisen oireyhtymän riskitekijöihin. Liikunnan vaikutusta seerumin chemeriinipitoisuuteen ei ennen tätä tutkimusta tiedetty. Tämän tutkimuksen perusteella sekä kuntosaliharjoittelu että sauvakävelyharjoittelu vähentävät chemeriinipitoisuutta miehillä, joilla on heikentynyt glukoosin säätely.

Huono kestävyyskunto, ylipaino ja ei-alkoholiperäinen rasvamaksa liittyvät metaboliseen oireyhtymään. Näyttää siltä, että sauvakävelyharjoittelu hillitsee ylipainosta johtuvaa kroonista tulehdusreaktiota ja se voi ehkäistä rasvamaksan syntyä myös silloin, kun glukoosin säätely on jo heikentynyt. Aikaisemmin on jo osoitettu, että seerumin chemeriinipitoisuus nousee potilailla, joilla on todettu ei-alkoholiperäinen rasvamaksa. Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa on länsimainen elintasosairaus, joka lisää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tähän liittyy myös usein maksan insuliiniresistenssiä, joka lisää huomattavasti sydänsairauksien riskiä.

Sauvakävelemällä reilut kaksi tuntia viikossa kolmen kuukauden ajan saavutettiin nämä metabolisen oireyhtymän kannalta positiiviset vaikutukset. Tämän lisäksi sauvakävely on edullinen, turvallinen ja tehokas liikuntamuoto, joka sopii kaikenikäisille. Viimeisen vuosikymmenen aikana sauvakävely on tullut tutuksi useimmille suomalaisille. Nykyään sauvakävelijään törmää muuallakin kuin suolla hiki hatussa tarpomassa.

Tutkijoiden mukaan sauvakävely on erinomainen tapa kohottaa kestävyyskuntoa. Pitää vain muistaa säännöllisyys ja riittävä kuormitustaso. Sauvakävely soveltuu myös hyvin painonhallinnan tueksi ja kuluttaa kaloreita enemmän kuin kävely, mutta ei tunnu sen rasittavammalta, vaikka syke ja hapenkulutus ovatkin korkeampia kuin kävellessä.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010