Ajankohtaista arkisto

22.10.2013

Uutta näyttöä viruksen osuudesta tyypin 1 diabeteksen syntyyn

Tampereen yliopisto tiedottaa tutkimustulosten viittaavan nyt siihen, että virusrokotteella voitaisiin estää osa tyypin 1 diabeteksesta.

Tyypin 1 diabetes on yleistynyt viime vuosikymmeninä nopeasti. Muutos on ollut niin nopea, että sen aiheuttajan ajatellaan olevan ympäristöperäinen. Virusinfektioita on pitkään epäilty yhdeksi diabeteksen aiheuttajaksi. Niiden tiedetään aiheuttavan diabeteksen eläimille ja tuhoavan insuliinia tuottavia soluja. Jotkut virusinfektiot on liitetty diabeteksen syntyyn myös ihmisellä, ja siksi onkin ajateltu olevan mahdollista ehkäistä osa diabetestapauksista rokottamalla lapset näitä viruksia vastaan.

Viime aikoina on saavutettu merkittävää edistystä tutkimuksissa, joiden kohteena on ollut enterovirusten ryhmä, joka on liitetty tyypin 1 diabetekseen lukuisissa aikaisemmissa tutkimuksissa. Enterovirukset ovat yleisiä lapsilla, ja niitä tunnetaan yli 100 alatyyppiä. Osa näistä viruksista aiheuttaa myös vakavampia infektioita kuten sydänlihaksen tai keskushermoston infektioita, enterorokkoa, vastasyntyneen yleisinfektioita tai halvauksia (esim. polioviruksen aiheuttama halvaus).

Vaikka enterovirusten ja tyypin 1 diabeteksen välisestä yhteydestä on kertynyt paljon viitteitä, toistaiseksi ei ole onnistuttu selvittämään mitkä viruksen alatyypit aiheuttavat tämän ilmiön.

Diabetekseen liittyvät enterovirustyypit nyt tunnistettu

Nyt ryhmä tiedemiehiä on ensimmäistä kertaa julkaissut johtavassa diabetesalan tiedejulkaisussa (Diabetes) kaksi tutkimusta, joiden avulla on voitu tunnistaa diabetekseen liittyvät enterovirustyypit.  Toinen näistä perustuu suomalaiseen Tyypin 1 Diabeteksen Ennustaminen ja Ehkäisy (DIPP) -tutkimukseen, jossa lisääntyneen geneettisen diabetesriskin omaavia lapsia seurataan syntymästä lähtien aina 15 vuoden ikään asti.

Toinen työ perustuu puolestaan kansainvälisen VirDiab-tutkimukseen, johon kuuluu tyypin 1 diabetekseen sairastuneita lapsia viidestä eri maasta. Tutkimustulokset osoittavat, että nk. Coxsackie B -ryhmän enterovirukset liittyvät diabetesriskiin, kun taas muihin tutkittuihin enterovirustyyppeihin ei liittynyt tällaista vaikutusta. Tulokset ovat sopusoinnussa aiempien tutkimusten kanssa, joiden mukaan Coxsackie B -viruksia löytyy diabeetikoiden haimasta ja ne aiheuttavat diabeteksen koe-eläimillä.

Diabetesta ehkäisevälle rokotteelle on suuri tarve

Tämä uusi tulos avaa mahdollisuuksia jatkotutkimuksille, joiden tavoitteena on rokotteen kehittäminen tyypin 1 diabeteksen ennaltaehkäisyyn. Koska Coxsackie B -viruksiin kuuluu vain kuusi enterovirusta, ne voitaisiin sisällyttää yhteen rokotteeseen.  Toiseen enterovirustautiin, polioon, on jo käytössä tehokas rokote, joka sisältää kolme poliovirustyyppiä. 

Diabetesta ehkäisevälle rokotteelle olisi suuri tarve, sillä tautiin ei ole käytettävissä mitään ehkäisykeinoa. Nyt saatujen tulosten perusteella on arvioitu, että virusrokotteella voitaisiin mahdollisesti ehkäistä merkittävä osa diabetestapauksista.  Lisätutkimukset ovatkin jo käynnissä tarkemman tiedon saamiseksi viruksen aiheuttaman diabeteksen mekanismeista ja optimaalisen rokotteen koostumuksesta.


Katso aiheeseen liittyvä uutinen YLEn verkkosivuilla

Katso uutinen YLEn pääuutislähetyksessä 21.10.

Aiheesta käydään keskustelua myös Kohtauspaikallamme

Enteroviruksen ja luonnollisen immuunijärjestelmän vuorovaikutusta tyypin 1 diabeteksen synnyssä tutkiva virologian professori Heikki Hyödyn tutkimusryhmä sai Diabetestutkimussäätiön suurapurahan vuonna 2010. Katso Hyödyn Maailman diabetespäivänä 14.11.2011 pitämä luento säätiön sivuilta.


Tyypin 1 diabetes

Tyypin 1 diabetes johtuu insuliinia tuottavien solujen tuhoutumisesta haimassa. Se ilmaantuu usein lapsuudessa ja vaatii elinikäisen päivittäisen insuliinipistoshoidon. Pitkään jatkuessaan diabetes lisää riskiä sairastua mm. verenkiertoelimistön ja hermoston sairauksiin ja se voi vaurioittaa silmän verkkokalvoa ja munuaisia laskien keskimääräistä elinikää. Tällä hetkellä tyypin 1 diabetesta sairastaa noin 40 000 ihmistä Suomessa ja 15 miljoonaa ihmistä maailmassa. Suomessa tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuus on suurinta maailmassa.

DIPP-tutkimus

Tyypin 1 Diabeteksen Ennustaminen ja Ehkäisytutkimus (DIPP) on käynnissä Tampereen, Oulun ja Turun yliopistoissa. Siinä seurataan syntymästä lähtien lapsia, joilla on lisääntynyt geneettinen riski sairastua tyypin 1 diabetekseen. Kaiken kaikkiaan 12 000 lasta on ollut seurannassa joka jatkuu aina 15 vuoden ikään asti tai kunnes osalle lapsista kehittyy tyypin 1 diabetes. Tähän mennessä lähes 300 lasta on sairastunut ja monille muille on ilmaantunut taudin oireeton esivaihe.  DIPP-tutkimusta ovat rahoittaneet monet eri tahot mukaan lukien Europan Unioni, Juvenile Diabetes Research Foundation ja Suomen Akatemia.  

VirDiab-tutkimus

VirDiab-tutkimuksessa selvitetään äskettäin tyypin 1 diabetekseen sairastuneiden lasten sairastamia infektioita. Siihen osallistuu viisi Euroopan maata, ja se on saanut rahoitusta mm. Euroopan Unionilta


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010