Ajankohtaista arkisto

13.4.2022

Uusin Diabetes ja lääkäri -lehti: Ota kaikki hyöty irti upeasta teknologiasta

Glukoosinvaihtelu heikentää diabetesta sairastavien elämänlaatua ja syö hoitomotivaatiota. Huhtikuun Diabetes ja lääkäri -lehdessä endokrinologi Leena Norvio antaa täsmäohjeita glukoosinvaihtelun hallintaan ja jatkuvan glukoosinseurannan hyödyntämiseen. 

- Jatkuva kudosglukoosin seuranta eli sensorointi on ehkä merkittävin edistysaskel diabeteksen hoidossa sitten insuliinin keksimisen. Se on parantanut diabetesta sairastavien hoitotasapainoa ja elämänlaatua ratkaisevasti ja auttanut meitä ymmärtämään, miksi diabeteksen hoito on niin monimutkaista ja vaativaa, kirjoittaa endokrinologi ja HUS Hyvinkään sairaalan osastonylilääkäri Leena Norvio huhtikuun Diabetes ja lääkäri -lehdessä. Työssään hän hoitaa muun muassa tyypin 1 diabetesta sairastavia.

Nopeasti yleistyneen menetelmän käyttö on johtanut hoitotavoitteiden muuttumiseen. Nykyisin glukoosinvaihtelun vähentäminen, hypoglykemioiden välttäminen ja glukoosiarvojen pitäminen mahdollisimman paljon tavoitealueella 3,9–10 mmol/l ovat keskeisiä insuliinihoidon tavoitteita. Hälytystoiminnot, jotka varoittavat liiallisesta verensokeripitoisuuden laskusta, ovat suorastaan elintärkeitä tyypin 1 diabetesta sairastaville.

- Hienon teknologian käyttöönotto ei yksinään takaa hoidon onnistumista, Leena Norvio korostaa. Edelleen tarvitaan hyvää potilasohjausta niin insuliinin annosteluun, hiilihydraattien arvioimiseen kuin uuden tekniikan käyttöön.

Norvio antaa artikkelissaan lääkäreille tärkeitä käytännön ohjeita kudosglukoosin muutossuuntaa näyttävien nuolten hyödyntämiseen. Hän perustaa laitekohtaiset ohjeensa tutkimustietoon ja havainnollistaa ohjeita potilasesimerkein.

Rekisteritutkimusten luvattu maa

Suomessa on runsaasti erilaisia tutkimus- ja muita rekistereitä, joita yhdistelemällä voidaan kerätä tietoa sairauksista, hoidosta ja hoidon vaikuttavuudesta. Näitä rekistereitä pidetään luotettavina ja kattavina, ja niiden tietoja tarvitaan muun muassa päätöksenteon tueksi.

Diabetes ja lääkäri -lehden laajassa artikkelissa käsitellään rekisteritutkimusten vahvuuksia ja heikkouksia Diabetes Suomessa (FinDM) -rekisterin pohjalta. Artikkelin kirjoittaneet tutkijat kuvailevat, mihin kysymyksiin rekisteristä voidaan saada vastauksia, mihin ei, ja miten tiedot hyödyttävät diabeteksen hoitoa käytännössä.

Joko seuraat Seuraamoa?

Diabetes ja lääkäri -lehden Seuraamo-palstalla kirjoitetaan ajankohtaisista diabetekseen liittyvistä tutkimuksista. Huhtikuun lehdessä aiheina ovat koronarokotusten vaikutukset glukoositasapainoon sekä DIABIMMUNE-tutkimus, joka selvitti imetyksen merkitystä lapsen immuunipuolustuksen muovaajana.

Huhtikuun lehden muita aiheita:

  • Kuntoutus kuuluu yhä hoitoon
  • Diabeteshoitajien kokemuksia etävastaanotosta: ”Paras koronan tuoma muutos”

Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010