Ajankohtaista arkisto

21.11.2013

Uusia repäisylehtiöitä ravitsemusohjaukseen: Innostu kasviksista ja helli sydäntä pehmeällä rasvalla

Diabetesliitto on julkaissut kaksi uutta repäisylehtiötä ravitsemusohjaukseen:

Repäisylehtiöissä esitellään eri tapoja koota suositeltu päivittäinen puolen kilon kasvisannos ja annetaan ohjeita, miten ruokavalion rasvan laadun voi muuttaa pehmeämmäksi. Uudet repäisylehtiöt sopivat myös muiden kuin diabeetikoiden ravitsemusohjaukseen.

Puoli kiloa kasviksia päivässä saa kokoon helposti - ja halvalla

Moni luulee, että puolen kilon päivittäinen kasvisannos on lähes mahdoton saada kokoon ja että sen valmistaminen huuhteluineen ja kuorimisineen vie paljon aikaa keittiössä. Usein luullaan myös, että kasvispitoinen ruoka tulee kalliimmaksi kuin vähän kasviksia sisältävä ruoka.

Diabetesliiton uusi kasvisten syömiseen kannustava esite näyttää, miten helposti ja edullisesti puoli kiloa tulee täyteen: kotimaisia marjoja aamupuuroon ja iltajugurttiin, raasteita lounaslautaselle, hedelmiä välipalaksi ja jälkiruoaksi. Erilaisia vaihtoehtoja on runsaasti: pakastevihanneksista saa nopeasti värikkään keiton tai lisäkkeen ja leikkeleitä voi korvata tomaatilla ja muilla kasviksilla. Lapsilta hedelmät ja vihannekset saavat parhaan vastaanoton, kun ne tarjoilee valmiiksi pestyinä, suikaloituina ja paloiteltuina.

Säästäväinen suosii kauden kasviksia - kotimaisia marjoja ulkomaisten hedelmien sijasta kesällä ja edullisia juureksia talvella.

Kasvisruoan ja -lisäkkeiden valmistamiseen annetaan esitteessä vinkkejä: mukana on maailman nopeimman kasviskeiton, marinoidun sipulin ja helpoista helpoimman kaaliraasteen valmistusohjeet. Esitteeseen on kuvattu edullisten vaihtoehtojen ohella myös hintavampi kasvislautanen.

Miten lisään pehmeää rasvaa ruokavalioon?

Vastikään julkaistuissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa korostetaan entisestään rasvan laadun merkitystä terveydelle. Vaihda pehmeään rasvaan -repäisylehtiön kuvien ja tietojen avulla ravitsemusohjaaja voi havainnollistaa ruokavalion kovan ja pehmeän rasvan lähteitä.

Esitteessä näytetään, miten aterian rasvan laatua voi muuttaa sydämelle ja verisuonille terveellisemmäksi, miten erilaiset leivänpäälliset vaikuttavat kovan rasvan saantiin ja mitä tuoteselosteet kertovat rasvan laadusta. Esitteessä ohjataan vertailemaan eri vaihtoehtoja ja sitä kautta miettimään itselle parhaiten sopivia tapoja vähentää kovan ja lisätä pehmeän rasvan osuutta ruokavaliossa.

Hoidonohjaukseen tarkoitettuja esitteitä saa 50:n ja 100 repäisysivun lehtiöinä. Vaihda pehmeään rasvaan -repäisylehtiössä on ravitsemusohjaajalle tarkoitettu kansilehti, jossa on lisätietoa repäisylehtiössä esiteltyjen ruoka-annosten koostumuksesta. Diabetesliiton ravitsemusasiantuntijat ovat suunnitelleet kaikki Diabetesliiton julkaisemat ruokarepäisylehtiöt. 



Älä unohda näitä

Diabetesliiton suosittujen repäisylehtiöiden sarjassa ovat aiemmin ilmestyneet seuraavat ravitsemusohjaukseen tarkoitetut esitteet:

  • Monipuolisia aterioita 350 - 400 kcal

- lautasmallin mukaan koottuja aterioita

  • Monipuolisia aterioita 500 - 600 kcal

- lautasmallin mukaan koottuja aterioita

  • Esimerkki päivän aterioista 1 400 kcal

- koko päivän ateriat sekä aamupala-, eväs- ja välipalavaihtoehtoja

  • Esimerkki päivän aterioista 2 000 kcal

- koko päivän ateriat sekä aamupala-, eväs- ja välipalavaihtoehtoja

  • Ole hyvä - Itämeren ruokavalio / Lautasmalliateria

- toisella puolella Itämeren ruokakolmio ja toisella lautasmallin mukainen lohiateria

  • Monta syytä syödä kuitua

- tietoa kuidun hyödyistä ja lähteistä

  • Suojaruokaa diabeetikon munuaisille

- hoidonohjaukseen diabeetikoille, joilla on alkavia munuaismuutoksia

  • Hiilihydraattien arviointi: Noin 10 g/20 g hiilihydraattia/annos

- 10 ja 20 grammaa hiilihydraattia sisältäviä ruoka-annoksia

  • Sinä valitset

- ruokien ja pikkupurtavien energiamääriä.

Koko: A4, repäisysivut kaksipuoleisia

Hinnat: 50 sivun lehtiö 17 euroa, 100 sivun lehtiö 24 euroa

Tilaukset D-kaupasta



Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010