Ajankohtaista arkisto

26.11.2020

Uusi tutkimus vahvistaa: Kevytkin liikkuminen voi parantaa terveyttä

Runsas paikallaanolo, kuten istuminen ja makoilu päivän aikana, ovat yhteydessä huonompaan aineenvaihdunnalliseen terveyteen. Toisaalta jo kevyt liikuskelu on yhteydessä parempaan terveyteen. Nämä havainnot tehtiin tutkimuksessa, johon osallistui lähes 150 ylipainoista aikuista.


Turun yliopiston Valtakunnallisen PET-keskuksen ja UKK-instituutin yhteistutkimukseen osallistui ylipainoisia aikuisia, joiden viikottaisen liikkumisen määrä ei täyttänyt UKK-instituutin julkaisemien terveysliikuntasuosituksia. Niissä aikuisille suositellaan reipasta liikuntaa yhteensä vähintään 2,5 tuntia viikossa sekä lihaskuntoharjoittelua ainakin kahdesti viikossa.

– Nyt tehdyssä tutkimuksessa erityisesti osallistujien paastoverinäytteistä mitattu insuliinipitoisuus ja hyvän kolesterolin eli HDL-kolesterolin määrä olivat selvästi yhteydessä jo kevyeen liikuskeluun ja päivän aikana kertyneiden askelten määrään, tohtorikoulutettava Tanja Sjöros Turun yliopistosta kertoo.

Insuliini ja HDL-kolesteroli ovat tärkeitä aineenvaihdunnallisen terveyden mittareita. Ne ovat yhteydessä muun muassa riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Jo seisomaan nouseminen edistää terveyttä

Veren insuliini- ja glukoosipitoisuuden perusteella tutkimuksessa laskettiin myös niin sanottu insuliiniresistenssi-indeksi, joka ennustaa diabetesriskiä. Riski sairastua diabetekseen oli selvästi alhaisempi niillä, jotka istuivat vähemmän ja olivat enemmän jalkeilla koko päivän aikana.

- Jopa paikallaan seisominen oli yhteydessä parempaan aineenvaihdunnalliseen terveyteen istumiseen verrattuna, Sjöros sanoo.

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että mikäli liikkuu reippaasti vähän yli tunnin joka päivä, istumisella ei enää havaita olevan merkittäviä yhteyksiä sairastumisriskiin tai ennenaikaisen kuoleman riskiin.

- Tutkimuksemme kuitenkin osoittaa, että mikäli kuuluu siihen enemmistöön, joka ei liiku yli tuntia päivässä, kannattaa kiinnittää huomiota istumisen määrään ja yrittää vähentää sitä, Sjöros selittää.

Jotta liikunta olisi vaikuttavaa, on sen oltava melko säännöllistä. Liikuntalajilla ei niinkään ole merkitystä.

- Valitsisin lajin tai liikkumismuodon, joka miellyttää itseä eniten, jotta sitä tulee tehtyä tarpeeksi usein. Vähän on ehdottomasti enemmän kuin ei mitään, Sjöros pohdiskelee.

Ja vaikka liikunta ei olisi reipasta, se on silti hyödyllistä. Sjörosin mukaan jo pelkästään seisomaan nousemisella voi olla edullisia terveysvaikutuksia.

Lähde ja lisää tietoa tutkimuksesta: UKK-instituutin verkkosivut 25.11.2020

Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010