Ajankohtaista arkisto

17.2.2011

Uusi PEVNET-tutkimusohjelma tyypin 1 diabeteksen ehkäisemiseksi

Tyypin 1 diabeteksen nopea yleistyminen on huolestuttanut alan asiantuntijoita ympäri maailmaa ja keinoja nousun katkaisemiseksi etsitään kiihkeästi.

Nykyisin tiedetään, että tyypin 1 diabeteksen yleistymisen takana on jokin ympäristötekijä. Virusinfektiot ovat yksi eniten epäillyistä. Tutkijoiden haaviin on jäänyt erityisesti enterovirus. Näitä viruksia sairastetaan yleisesti, mutta joillakin lapsilla virus voi levitä haimaan ja aiheuttaa hitaasti etenevän solutuhon.

Tampereelle kokoontuu 16.-18.2. joukko kansainvälisiä tutkijoita tämän ongelman ratkaisemiseksi. Samalla käynnistetään uusi PEVNET-tutkimusohjelma, jonka tavoitteena on selvittää, onko tyypin 1 diabeteksen takana virusinfektio. Lopullisena tavoitteena on kehittää tyypin 1 diabetekselta suojaava hoito.

Testissä kokonaan uusi hoitomuoto

PEVNET-tutkimusohjelmassa testataan kokonaan uutta hoitomuotoa, jossa diabetesprosessia pyritään vaimentamaan antamalla potilaille haimakudoksen rakennetta sisältävää ”rokotetta”. Tämänkaltainen hoito estää diabeteksen kehittymistä koe-eläimillä, ja samantyyppinen hoito tehoaa myös allergiassa.

PEVNET-tutkimusohjelman koordinaattori professori Heikki Hyöty arvioi, että nyt käynnistyvä ohjelma on poikkeuksellisen tärkeä diabeteshaasteen ratkaisemiseksi. Alan parhaiden asiantuntijoiden verkosto kootaan nyt ensimmäistä kertaa yhteen viruksen merkityksen varmistamiseksi.

Ohjelma mahdollistaa tautiprosessin tutkimisen suoraan haimakudoksesta otetuista näytteistä. Tämä uusi lähestymistapa luo edellytykset läpimurtoon, jonka tuloksena sairauden synty voitaisiin estää. Ensimmäistä tämänkaltaista uutta hoitokeinoa testataan jo projektin aikana.  

Tutkimusohjelmaan kuuluu yhtensä 13 partneria kuudesta eri maasta ja sen kokonaisbudjetti on kahdeksan miljoonaa euroa. PEVNET-ohjelma on EU:n rahoittama ja se pohjautuu laajaan eurooppalaisten biopankkien ja alan huippuasiantuntijoiden muodostamaan verkostoon. Yhtenä tärkeänä osana on suomalainen DIPP-tutkimus, jossa lapsia on seurattu syntymästä lähtien aina vuodesta 1994 alkaen Turussa, Oulussa ja Tampereella.  

Tyypin 1 diabetes (nuoruustyypin diabetes) on viisinkertaistunut viidessä vuosikymmenessä Suomessa. Vastaava nousu on tapahtunut myös muissa länsimaissa, mutta Suomessa tyypin 1 diabetes on yleisempi kuin missään muualla: vuosittain sairastuu noin 600 lasta ennen 15 vuoden ikää.

Tampereen yliopiston lehdistötiedote


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010