Ajankohtaista arkisto

26.11.2010

Uniapneasta Käypä hoito -suositus: Uniapneaa kannattaa hoitaa

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Keuhkolääkäriyhdistyksen asettama työryhmä on laatinut Käypä hoito -suosituksen aikuisiän obstruktiivisen uniapnean hoidosta.

Uniapnea eli ylähengitysteiden ahtautumisesta aiheutuvat unenaikaiset hengityskatkokset häiritsevät unta ja aiheuttavat päiväväsymystä. Hoitamattomana uniapnea lisää mm. sydän- ja verisuonitauteja, tapaturmia, sairauspoissaoloja sekä ennenaikaista kuolleisuutta.

Vähintään neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista sairastaa uniapneaa. Vaihdevuosien jälkeen uniapnean esiintyvyys naisilla saavuttaa miesten tason. Lihavuus on keskeisin vaaratekijä. Kilpirauhasen vajaatoiminta, leukojen epänormaali sijainti tavallista taaempana tai alaleuan epänormaali pienuus, nenän tukkoisuus, alkoholi ja keskushermostoa lamaavat lääkkeet altistavat uniapnealle.

Uniapnea moninkertaistaa verenpainetaudin, sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin vaaran. Se lisää eteisvärinää, aivoinfarkteja, keuhkovaltimoverenpainetautia ja tyypin 2 diabetesta. Masennus ja kognitiivisen toiminnan häiriöt ovat yleisiä.

Uniapneasta kärsivällä on kohonnut riski joutua onnettomuuksiin ja tapaturmiin. Liikenneonnettomuusriski suurenee, vaikka päiväväsymystä ei esiintyisikään. Erityisen hankalaa se on esimerkiksi ammattikuljettajille. Hoitamaton uniapnea lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin 3–6-kertaisesti.

Oireet ja niiden selvittely

Uniapnean tyypillisiä oireita ovat päiväväsymys, hengityskatkokset, herääminen tukehtumisen tunteeseen, suun kuivuminen, yöhikoilu, yöllinen virtsaamistarve, aamupäänsärky – ja jopa unettomuus. Myös voimakas kuorsaus on tavallinen uniapnean oire, mutta kaikki uniapneasta kärsivät eivät kuorsaa.

Obstruktiivisessa eli ahtauttavassa uniapneassa ylähengitysteiden unenaikaisesta ahtautumisesta aiheutuu toistuvia, vähintään kymmenen sekunnin mittaisia hengityskatkoksia tai hengityksen vaimentumia.

Uniapneaoireiden selvittelyssä kiinnitetään huomiota unen laatuun, elämäntapoihin, allergioihin ja muihin sairauksiin. Tarvittaessa potilas ohjataan lisätutkimuksiin keuhkosairauksien tai korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille tai hammaslääkärille.

Tutkimukset käynnistetään kiireellisinä, jos oireileva potilas työskentelee valppautta vaativassa ammatissa, sairastaa vaikeaa sydän- ja verisuonitautia, on raskaana tai suunnitteilla on yleisanestesiassa suoritettava leikkaustoimenpide.

Uniapneatutkimus eli unirekisteröinti voidaan tehdä aivosähkökäyrän (EEG) sisältävänä unipolygrafiana tai suppeampana yöpolygrafiana sairaalassa tai kotona.

Elämäntapahoidot

Ylipainoiselle uniapneapotilaalle suositellaan painon pudotusta, sillä painon aleneminen vähentää hengityskatkosten määrää. Tupakoinnin lopettaminen vähentää limakalvoturvotusta. Alkoholin ja tiettyjen keskushermostolääkkeiden käyttöä kannattaa välttää ennen nukkumaanmenoa. Nukkuminen kyljellään tai vatsallaan voi vähentää oireita. Riittävästä unen määrästä kannattaa huolehtia.

Ylipainehoito, uniapneakisko ja leikkaushoito

Keskivaikean ja vaikean uniapnean ensisijainen hoito on CPAP- eli ylipainehoito. Tällöin potilas käyttää öisin naamaria, johon ohjataan kevyesti paineistettua ilmaa. CPAP-hoito vähentää päiväväsymystä ja parantaa hereillä pysymistä sekä tarkkaavuutta ja muistia. Sillä on myönteisiä vaikutuksia myös verenpaineeseen, sydämen toimintaan, sokeritasapainoon ja masennukseen.

Hampaisiin kiinnitettävää uniapneakiskoa käytetään öisin. Koje tuo alaleukaa eteenpäin ja estää kielen painumista taakse. Kiskoa käytetään lieväoireisilla uniapneapotilailla tai silloin, jos ylipainehoito ei joissakin tapauksissa tehoa.

Mikäli elämäntapojen muutos, ylipainehoito tai uniapneakisko eivät riitä voidaan valikoiduilla potilailla turvautua leikkaushoitoon. Ylähengitysteiden leikkauksella voidaan avata nenää, nielua voidaan hoitaa radiotaajuuskirurgialla tai operoida leuan aluetta tuomalla ylä- ja alaleukaa eteenpäin. Myös lihavuusleikkauksesta voi olla hyötyä, se voi lievittää oireita, vaikkei yleensä poistakaan uniapneahoidon tarvetta kokonaan.

Uniapnea-suositus potilasversioineen, samoin kuin 97 muuta Käypä hoito -suositusta, ovat luettavissa Käypä hoito -sivustolta.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010